Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

České dějiny očima psa.

Tuto knihu mi doporučila paní knihovnice, prý je to moc hezké. A taky – že bylo!!! ….a to jsme si to s Kryštůfkem užili…První kapitola se jmenovala Pes na hoře Říp.Říp Kryštůfek zná, protože bydlíme nedaleko a dokonce tam chodíme i na výlety. Když byla Týna malá, tak jsme tam dokonce chodili i na Řipskou pouť, to si pamatuji, jak jsem se vždycky tlačila v tom davu v marné snaze projet kočárkem. To tam přijede spoustu kolotočů, atrakcí a kramářů, je tam hrozná spousta lidí a hlavně to stojí hrozně moc peněz, takže Kryštůfek nepoznal tlačení se v davu na Řipské pouti – ustálili jsme to na Mělnickém vinobraní, – to je ještě horší. …..

 

Kryštůfek zná horu Říp z jiného pohledu a to z pohledu motokola. To tam takhle jednou byli na výletě se Standou a Standovo motokolu odmítlo poslušnost do toho kopce, tak ho musel nahoru tlačit. Nahoře si dali zmrzlinu – to je tam největší atrakce (kromě rotundy) a jeli zase domů.

Celou povídku jsme pak hezky shrnuli tím, že ten pán Čech šel odněkud z Východu, protože se mu tam už nelíbilo a ten pes šel s ním a pak si sednul na jednu horu a protože už byl unavený a líbilo se mu tam, kde bydlíme, tak se tam prostě usadil a ostatní volali: ,,Bude nám líp“ a jedno dítě zrovna mělo logopedický nácvik písmenka ,,ř,, (zrovna tak, jako Kryštůfek minulý rok) a tak volalo :,, Bude nám říp“. To je taky dobrý výklad, to jsem teda nevěděla, ještě, že ty děti máme a učíme je správně vyslovovat…. To jsem taky klidně mohla bydlet u hory Líp, to by bylo líp….

Pes, Libuše a Přemysl

To bylo o tom, jak Libuše soudila vojvody Chrudoše a Šťáhlava a ti se pořád hádali o pole, a nakonec Libuše rozhodla, že si ho rozdělí napůl. To se jim ale nelíbilo, Chrudoš začal křičet: ,,Běda mužům, kterým žena vládne´´, a Štáhlav se přidal :,,to radši smrt nežli ženské panování´´. Co jiného Libuši zbývalo, nežli si najít muže, aby je postavil do latě. To já taky tak dělám, když se nemůžu někde dohodnout, tak tam pak pošlu Standu, toho se aspoň bojí, to platí i pro dnešní dny.  A protože byla v emočním rozpoložení, napadlo ji, že jí toho muže najde kůň. Ještě, že s ním šel ten pes a dovedl koně k Přemyslu oráči, jinak by to špatně dopadlo. Přemysl oráč byl naštěstí statný chlap, takže se kněžně Libuši zalíbil a mohla být svatba, i když byl chudý a z prostého rodu. ….

Pes a silný Bivoj

Četla jsem Kryštůfkovi o tom, že ten starý pán Čech pak umřel a po něm nastoupil pan Krok. Ten měl tři dcery- Kazi, Tetu a Libuši. Pes měl nejraději Kazi, protože si s ním hrála. Kazi se zamilovala do Bivoje, ale Bivoj byl chudý a tak musel nejdřív zabít divočáka, aby si jí mohl vzít. Mezitím si ještě našli nové sídlo a postavili Vyšehrad. Kryštůfek hned chtěl vidět, jak vypadá Vyšehrad, tak jsem mu šla dolů ukázat fotky.

Pes v dívčí válce

tohle téma jsem vždycky milovala. Takže – Libuše skonala a měla kamarádku Vlastu, která si dělala zuby na jejího manžela Přemysla. Ten jí ale nechtěl, protože se o sebe nestarala a neuměla ani vařit, dokonce nasávala a to medovinu a tak se mu začala mstít. Postavila si hrad Děvín a všechny ženský navedla, že jsou mužští k ničemu. Na to mi Kryštůfek řekl :,, To by udělala jenom hloupá holka“. To si myslím taky, protože já když něco nevím, tak se zeptám Standy, ke kotli taky chodím nerada a auto už bych vůbec neopravila. Těm chlapům se to taky nelíbilo a řvali opojeni medovinou, že ženský mají sedět u přeslice. Vlasta si políčila na Ctirada, protože to byl fešák a měl svaly, a to lstí. Přivázali Šárku ke stromu, ta toho rozumu moc nepobrala, a když jel Ctirad okolo, tak do té léčky spadnul. Šárka mu nakukala, že má muže ráda, ten zjihnul, odmotal Šárku a pak se opil medovinou a ve finále ho ty ženský zajaly. Udělaly si z něj otroka domácnosti, dokonce musel i vyšívat, až z toho ten chudák Ctirad vypustil duši. To Přemysla pořádně naštvalo, přepadl hrad Děvín se svými muži, Vlastu zabili- stejně neuměla ani vařit- a ostatní ženský se nakonec rády vrátily ke svým chlapům a fenky ke svým psům…..A pes byl rád, že je zase chvilka klidu.

 

Autor: Eva Kuntová | neděle 7.9.2014 20:00 | karma článku: 9,66 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Eva Kuntová

Důvody, proč jít na koncert.

Pozitivní vliv hudby na vývoj dítěte je dnes nezpochybnitelný. Nejde jen o vnímání rytmu, ale i harmonie a melodie. Kromě toho to má i pozitivní vliv na emocionální vývoj dítěte.

14.2.2016 v 13:00 | Karma: 4,59 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní

Eva Kuntová

11 důvodů, proč jít na ples.

Plesová sezóna nastala. Je čas. Čas popřemýšlet o tom, co krásného na sebe a s kým vyrazit na taneční parket. Čas na tanec i na lásku.

11.2.2016 v 19:00 | Karma: 6,19 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní

Eva Kuntová

Fantóm opery

Podle psychologie znamená slovo fantóm emocionální jev bez přítomnosti reality, kdežto tento Fantóm opery v Pyramidě v Praze byl reálný víc než dost.

24.1.2016 v 13:00 | Karma: 7,89 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Eva Kuntová

Selektivní mutismus.

Druh narušené komunikační schopnosti, označovaný jako selektivní mutismus, je charakterizován ztrátou řečových projevů podle situace.

10.1.2016 v 13:00 | Karma: 9,62 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Eva Kuntová

Tři bratři

Nejúspěšnější český film roku 2014 – tím se stala pohádka Tři bratři z dílny režiséra Jana Svěráka natočený na motivy dětských minioper Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

31.12.2015 v 13:00 | Karma: 8,20 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1829x
Povoláním dětská sestra, v současné době podnikám. Po osmi letech péče o dítě dlouhodobě zdravotně postižené mohu křičet:,,Hurá, ještě žijeme!"

spoluautorka knihy TABU

 

 

Seznam rubrik