Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Neuvěřitelná doba. Jedna skupina obyvatel, se vrhá na tu druhou. Olupuje je, o jejich nabyté. Kdo klade odpor je arestován, huben. Nazývá se to třídním bojem, pokrokem. U mne celoživotní otázka- Lze tkz. "Stará zla, řešit nastolováním zel nových"? Šílenství, pokud se komunisté ještě vraždili mezi sebou, budiž ...

Dětsky si stále nesu obraz, kdy ruský tank 1968 drtí asfalt české silnice> Okrska, vedoucí na milovanou chajdu. Dojem, kterého se nedá celoživotně zbavit. V noci neklidně ležící otec. Sípající, zpocený a trápen můrami. Náhle se probudí. Sedíc na okraji pelesti lůžka? Do noci v bytě zařve- "Zasxaní komunisti. Ani v noci nedají pokoj"! Ulehne a spí dále. Já dětsky zíral a nechápal. Ano, soudruh Slánský byl člověk dobrý ... :-)

0 0
možnosti
JL

Pane Václave Kunfte. Otevrel jste tema, ktere jeste dnes neni vysvetleno presne. Nemohu to definovat jako expert, ale sila Slanskeho skupiny byla take v hospodarske organizaci, ktera se lisila od te direktivni cesty strany. Ten proces zde ve Zline, byl uveden okamzite po znarodneni batovych podniku v CSR (listopad 1945). Vedouci narodniho podniku Bata vedli politiku presne jako ji vedl Jan Bata. I zisk zustaval ve Zline a s pomoci papalasu mesta, (starosta Moric) byl investovan zpet do rozvoje mesta. Stavby obytnych domu jeste dnes nesou jmeno "Morisaky". I existovaly dve zahranicni skupiny (Kotva a Exico), ktere prodavaly zlinske vyrobky a prinaselo praci presne podle typu Batova. Vse zkvetalo. Mezinarodni festival filmu, vystavba kryte plovarny vedle noveho stadionu, vse ze zisku celeho Batova koncernu, narodni podnik. Jen dane se posilaly Praze a cisty zisk zustaval ve Zline. To je osobni pohled na tu dobu trech let po valce. Unorem vse padlo.

Snad vzacna poznamka primo ze Zlina. Starosta Moric se zabil v Tatraplanu u Olomouce v unoru 1948 a starostou se stal Jakes. Ano, je to ten pravy. S nim bylo nastoleno direktivum strany (1948) a take to direktivum s nim skoncilo. (1989) Uzasne....??!!

Pan Grigel by mohl vypravet. Ten snad jediny zustal z te skupiny Slanskeho. Jediny v te Moskve, ten papir Breznemovi nepodepsal.

0 0
možnosti
Foto

Slánský nebyl žádný dobroděj. Spolupracoval se Stalinovými pohůnky a podporoval čistky v KSČ. Nakonec semlely i jeho. Zdroj - Velké dějiny zemí Koruny české.

5 0
možnosti
Foto

Jak jsem napsal, byl to gauner.

1 0
možnosti
VF

nechodil jste náhodou do ZŠ v Karlíně ?

1 0
možnosti
Foto

Ano, na Lyčkárnu.

0 0
možnosti
Foto

Silná spomienka, ďakujem, že Ste ju zdieľal tu s namiR^R^:-)

1 0
možnosti
Foto

R^Díky za přečtení a komentář Janka.

Vašek

1 0
možnosti
Foto

Důvěřuj, ale prověřuj? A tento závěr ,,poznání" až na stará kolena, ergo v souvislosti s dětským zážitkem?;-)

3 0
možnosti
Foto

Jak to napsat, když s vámi souhlasím...... Slánský si svoji smrt zasloužil. Nezasloužila si ji Milada Horáková.

7 0
možnosti
Foto

R^Jiří, to poznání nastalo mnohem dříve, na stará kolena jsem to jenom formuloval. Dík za přečtení a komentář.

2 0
možnosti
ES

Dobrá myšlenka! R^R^R^

2 0
možnosti