Třetí sféra

Paranormální aktivity, duchové, nadpřirozené bytosti, démoni. To vše řadím do třetí sféry. Kolik z toho si lidská mysl pouze vymyslela ve vlastní tvořivosti a kolik z toho kolem nás doopravdy existuje?

V osmé třídě na základní škole jsem se poprvé pořádně zapletl do sítě myšlenek o nadpřirozených bytostech. Mělo to souvislost s nějakým tématem z fyziky (je to už hodně dávno, bohužel si nevzpomenu o které téma šlo) a já se snažil ve své síti naleznout vlastní názor a logické vysvětlení, co že to vlastně ten duch je a jak by se dala dokázat jejich přítomnost. K čemu jsem došel?

Většina vyprávění o těchto bytostech, které jsem slýchal kolem sebe, se týkala vyvolávání (dá-li se tomu tak v té spoustě báchorek a vymyšlených hloupostí říkat). Pokud chci nějakého ducha přivolat, musím k tomu použít nějakou sílu. A která jiná by to mohla být, než energie z plného soustředění zúčastněných vyvolávačů? Každá energie má nějakou formu, akce vyvolává reakci. Soustředí-li se 10 lidí naplno na jeden cíl, někde se ta energie jimi vydaná musí projevit. Nebo ne?

Myšlenka byla tady: duch je jen část energie vydaná hlubokým soustředěním nebo jinou "myšlenkovou sílou". Mé kroky směřovali za učitelem fyziky. Následovalo rychlé odmítnutí, že duchové neexistují, protože co se nedá změřit ani zvážit, pro fyzikáře neexistuje.  Ale pokud bych chtěl, zabývá se tím meta-fyzika a spoustu knih můžu nalézt v jednom knihkupectví v Ostravě.

Téma muselo jít stranou. Tvrdě jsem se postavil proti experimentům, abych mohl své tvrzení dokázat. Mám vůči sílám, které jsou jaksi "nademnou" respekt. Je to téma nechtěné, odmítané, často zakázané. Přesto mě zajímá, co si o mé myšlence myslíte vy?

Až teprve nedávno jsem na toto téma opět narazil: v angličtině jsme četli článek o "krotiteli duchů", který byl něco jako "sociální pracovník pro duchy". Tam nějaký kněz tvrdil, že duchy vyhání z domů, kde předtím za živa bydleli. Nejsou zlí, jen jim něco brání v odchodu. To byli ti dobří.

Ty zlé jsem potkal ve filmu Paranormal Activity. Je to nízkorozpočtový film, pro mnoho lidí naprostý brak a úplná hloupost. To jsem si říkal taky, dokud jsem ho neshlédl a nemohl pár dní spát. Herci nebyli seznámeni s tím, co se bude dít, tím tento film nabral na realističnosti. Svůj úkol film splnil: lidi vystrašil, přivedl k záchvatům (jak se můžete dočíst zde na iDnes v rubrice Kultura). Ale co když se někde na světě děje něco podobného?

A jsem tam, kde jsem nechtěl být, ale přesto jsem se zde dostal a budu muset končit: co když...

Dokázat jejich přítomnost nejde, v dnešní době, kdy kde kdo rád lže, vymýšlí si, pro slávu odpřisáhne i to co není. Když budu tvrdit že jsou, věřit bude pár podobných. Pro ostatní budu blázen. Fotky jako důkazy neobstojí (fotomontáže), filmové záznamy taky ne (i ty není problém upravovat) a přímý důkaz není. Já tedy netvrdím ani ano, ani ne. Nadpřirozené bytosti budou dál žít akorát ve "třetí sféře", která je buď jen v našich představách, nebo existuje někde mimo naše chápání. A raději ať tam zůstanou...

Autor: Jakub Kunčický | úterý 9.2.2010 19:02 | karma článku: 10,44 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Jakub Kunčický

Malá rekonstrukce

21.8.2019 v 10:15 | Karma: 13,38

Jakub Kunčický

Definice dospělosti

17.5.2019 v 10:30 | Karma: 13,31

Jakub Kunčický

Píšu, tedy jsem!

16.12.2018 v 12:34 | Karma: 10,66

Jakub Kunčický

O kočkách a lidech

9.12.2018 v 13:11 | Karma: 16,36

Jakub Kunčický

Tichá domácnost

2.12.2018 v 8:15 | Karma: 16,45