Jdeme na jedno? I na dva!

Jednoho dne jsem se otočil na svého spolužáka ze střední školy, uprostřed hodiny matematiky, a říkám: "Ty, Peter, na jaké téma bych měl napsat další článek na svůj blog?" On mi odpověděl bez jakéhokoliv většího rozmyšlení: "Napiš něco o pivě!" Já se zamyslel a říkám si: "O pivě? Tak to vůbec nemám páru, co bych tam měl vlastně psát! Všichni ho důvěrně znají a to prostě nemůžu zvládnout!" 

 

Určitě již někoho z Vás napadlo, jak může být tento prastarý nápoj naším výhradním národním nápojem (milovníci Kofoly nebo vína mi jistě prominou!) a to nejen u nás, ale i jinde ve světě: vemte si třeba takové Německo, každý rok se zde pořádá největší pivní akce svého druhu na světě, oblíbený Beerfest. Krásné (a hlavně dobře vyvinuté!) ženy, pivo teče proudem, národní kroje, výborná atmosféra a mimořádná prestiž. Pivo u nás nesmí chybět na žádném (!) festivalu. Není nic lepšího, než si na koncertě své oblíbené kapely dát své oblíbené pivo, mnozí z Vás se mnou jistě budou souhlasit!

 

V první řadě bych se rád zmínil o takzvané "evoluci" samotného piva. Na počátku byl primitivní nápoj z  ječmene. To tak jednou seděl místní bača s partou místních bačů, hlídali své ovce na svých malých polích, žili si ve svých malých boudách, kterým říkali domy a kromě starosti, z čeho zaplatí příští měsíc svého panovníka, měli jen jedinou další starost: co jim vlastně chybí? První bača říká: "Už mi to hlídání ovcí leze krkem. Chtěl bych prorazit, včera jsem složil na svou starou loutnu takový hit, že by mi ho i starý Mikhail Džegrovič vedle z vesnice záviděl!" Druhý bača říká: "Ty a ta tvá loutna, tss, já jednou vychovám takového psa, že uhlídá všechny naše stáda dohromady a bude tak rychlý, že ani starý Boltec od Dolního pramene by ho nedohonil!" Třetí bača jen tiše sedí, žvýká si svůj oblíbený ječmenný klas a je hluboce zamyšlen. To žvýkání je prostě na nic, kdybych tak z toho mohl udělat něco lepšího! Alespoň by ti dva hlupáci přestali kecat blbosti a našli by jsme konečně společnou řeč. Přiložil tedy ruku k dílu. Uběhlo několik let, dlouhých experimentů a až teprve první bača prorazil (hlavou strom při šíleném tanci, kterému se později začalo říkat "pogo") a druhý bača vychoval psa (který byl tak líný, že se nezmohl ani na hloupé štěkání), třetí konečně uspěl a vyrobil první pivo. 

Jeho oblíbenost šla rychle nahoru a lidé objevili spoustu možností, které se jim díky tomuto nápoji otevírají. Našli konečně způsob, jak opustit polní stereotyp a utéct mimo jejich starosti a povinnosti. S jídlem roste chuť, jak se říká, a také po pivě začala růst poptávka. Sám bača to již nestíhal, založil tedy první oficiální pivovar a pokud neumřel, žije ve své opilosti, tedy spokojenosti, dodnes.

 

Dnes je výroba piva velkou alchymií a střeženým tajemstvím každého sládka! Jednotlivé pivovary se každý rok předhánějí ve výrobě a dělají vše pro to, aby dosáhli co nejlepší chuti, řízu a barvy svého piva. No dobře, co si budeme povídat, nedaří se jim to v některých případech zrovna nejlépe, ale budiž! Některé značky piva se dokonce stali čistě záležitostí jednotlivých krajů. Neumím si představit, že by u nás zabodoval Gambrinus nebo někde v Čechách naopak náš Radegast. Nikdo nikdy nedosáhl toho, že by všichni pili jen jednu jedinou značku. Dá se to vysvětlit tím, že každý kraj má své pivní tradice a není důvod je měnit. Stále však máme možnost volby, což je ovšem v pořádku, né nadarmo se říká: "Tisíc lidí, tisíc chutí."

 

V druhé řadě bych rád zdůraznil některé velice pozitivní vlastnosti piva na náš životní organismus: za prvé je to velký zdroj vlákniny. Snižuje tedy riziko vzniku rakoviny konečníku či tlustého střeva a umožňuje lepší trávení. Za druhé je to zdroj vitamínů a minerálů. Obsahuje hlavně selén, draslík, sodík, fosfor, vápník a hlavně vitamín B. Dát si pivo je lepší než si dát nějakou vitamínovou tabletku. Může Vás ochránit před mrtvicí, pivo totiž ředí krev. Dokonce údajně udržuje mozek mladý! No a dle mého názoru nejlepší vlastnost: pivo redukuje stres. Takže, dámy a pánové, co na to říkáte? (Zdroj: http://magazin.atlas.sk/spektrum/10-dovodov-preco-pit-pivo/764859.html )

 

Osobně mám pivo velice rád. Jsem sice v očích mnoha milovníků, štamgastů i jiných lidí, kteří na pivo nedají dopustit, zvrhlík (nejraději mám černého Kozla a hrozně v poslední době ujíždím na letních novinkách, tedy pivo-limonádách), ale to mi vůbec nevadí a nevynechám jedinou příležitost, kdy můžu posbírat své nejbližší kamarády a vychutnat si s nimi několik hodin v naší oblíbené hospodě, dát si "jedno", probrat názory i zkušeností z dnů předchozích a užívat si naprosté pohody a uvolněnosti tohoto kouzelného místa. Občas dáme karetní partičku Prší (jinou hru se nás zatím nikomu nepodařilo naučit, hold to je s námi těžké), občas vyřešíme nějaký nevyřešitelný světový problém nebo si jen tak vylijeme srdce. Neumím si bez toho představit všední prázdninové dny či mrazivé zimní večery. Ta barva, ta chuť. Hmm. Kdyby venku nebylo takové počasí, jaké je teď (zima a prší, typické podzimní počasí na konci léta), hned bych udělal nájezd na naší ledničku, sednul bych si na zahradní houpačku a vychutnal bych si jedno chlazené.

Hold, dostal jsem z toho samotného psaní žízeň!

Článek je tedy u konce a já jen doufám, že jsem konečně uspěl a ve druhém ročníku na vysoké škole (po dlouhých třech letech, kdy jsem slíbil jej napsat) je mé poslání dokonáno! Napište mi do diskuze Váš názor na tento nápoj, určitě se o něj rádi podělíte!

 

Přeji všem hezký zbytek večera a mějte se, jak umíte. Hlavně pijte pivo!

 

Autor: Jakub Kunčický | pátek 31.8.2012 22:25 | karma článku: 9,96 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Jakub Kunčický

Malá rekonstrukce

21.8.2019 v 10:15 | Karma: 13,38

Jakub Kunčický

Definice dospělosti

17.5.2019 v 10:30 | Karma: 13,31

Jakub Kunčický

Píšu, tedy jsem!

16.12.2018 v 12:34 | Karma: 10,66

Jakub Kunčický

O kočkách a lidech

9.12.2018 v 13:11 | Karma: 16,36

Jakub Kunčický

Tichá domácnost

2.12.2018 v 8:15 | Karma: 16,45