Karel, Miloš a sudeťáci

Kdo jiný by se měl vyjadřovat k otázce vysídlení  němců a ukradení jejich majetků, než ten který sám zažil něco podobného?  Schwarzenbergové byli čeští vlastenci a tak jim nacisti zabavili majetek. Sotva se podařilo nacisty  zpacifikovat a  Schwarzenbergové se mohli pokusit majetek dát do pořádku, sebral jim většinu stát na základě pochybného zákonu ušitého přímo jim na míru. Zbytek jim potom ukradli komunisti za pár let a kdyby neutekli za hranice, skončili by někde v cele nebo na špagátě.

Schwarzenbergové  měli jednu výhodu, která leží dodnes mnoha lidem v žaludku. Svůj majetek získali v době, kdy se normální člověk k majetku nemohl žádným způsobem dostat, byli šlechta. Ti co jim to vyčítají, už ale zapomínají, že Schwarzenbergové byli velmi dobří správci svého majetku a položili základy hospodářství v dávných dobách a za 1 republiky významně přispívali  k prosperitě země.

Neskončili bankrotem tak jako stovky dalších šlechticů v průběhu doby a proto měli nacisti i komunisti co zabavovat a z čeho žít.

Od Tomáše Bati se Schwarzenbergové lišili pouze jedinou věcí, měli základ do hospodaření a podnikání, Baťa se vypracoval sám a z nuzných poměrů.

Baťa i Schwarzenbergové dopadli úplně stejně, nejdříve kradli nacisti, potom kradli komunisti. Proti oběma se vedla pomlouvačná kampaň a z jejich ukradeného  majetku komunistický stát přežíval dalších 40 let.

Novodobá šlechta typu Bakala a dalších milionářů žijí a naparují se právě z majetků, které byly kdysi někomu ukradeny. Nezávidím jim to,  řada z nich jsou schopní obchodníci a řádní správci majetku, musí tomu věnovat dost úsilí a energie a přináší naší zemi prosperitu, ale bez předchozích  krádeží  nacistů a komunistů by se k majetku nedostali  tak snadno.

Ale přesně to je ten zásadní důvod, proč se tolik lidí dívá na naše emigranty skrz prsty, proč se pojem sudeťák a odsun ( a církev) stal červeným hadrem na mínění „obyčejných lidí“.  Žijeme a prosperujeme zčásti díky majetku, který byl kdysi ukraden a pořád přetrvává strach – co kdyby to chtěli zpátky ?

P.S. Naprostá většina lidí v naší zemi nic nikomu neukradla,  žijí a starají se o sebe jak umějí, ale stačí zmínka o Sudetech, Schwarzenbergovi, církvích a latentní závist a nenávist vystoupí na povrch ……………………. ONI + majetek = zločinci. (protože JÁ nemám nic a TO není spravedlivé)

  Sudeťáky jsme hromadně bez prokázání viny jednotlivcům potrestali okradením a vyhnáním ze země, za to že uvěřili myšlence jednoho zločince a jedné strany, podporovali  nacisty a i díky nim jsme tady měli teror a vraždy a okupaci a ONI se měli lépe na  účet  jiných ( ne všichni). Po válce jsme se pak i báli s nimi žít v jednom státě, co kdyby se to opakovalo, co když NÁM opět budou škodit ?

  Co by jsme tedy v duchu této zkušenosti měli udělat s našimi komunisty a jejich nohsledy? Taky jim ukrást majetek a vystěhovat za hranice země ? Taky „jen“ uvěřili  myšlence jednoho zločince a jedné strany, podporovali  komunisty a i díky nim jsme tady měli teror a vraždy a okupaci a ONI se měli lépe na účet jiných ( ne všichni)

Už slyším ten řev, to se nedá srovnávat….., ale právě že dá a je to úplně to stejné. Náprava křivdy by ale nikdy neměla přinést křivdy nové a proto se vždy musí trestat po jednotlivcích a za konkrétní  činy. A svoji hanbu za podporu, nebo spolupráci se zločincem, pokud nepřesáhla hranici trestnosti, si každý musí nést sám a jen doufat v odpuštění ostatních.

 

P.S. Karla nemusím, ale uznávám ho a je ubohé, když si Miloš snaží na sudeťácích nahnat body proti Karlovi. Jeden byl okraden a jeden se dobrovolně přidal ke zlodějům.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kulhánek | pátek 18.1.2013 12:41 | karma článku: 25,88 | přečteno: 1500x