Demagogie ČSSD se opravdu nedá překonat

Lidi se holt nemění. Kdo přemýšlel bude přemýšlet,kdo jen přebírá hezká hesla, bude to dělat stále. O nedůstojné volbě prezidenta mají jasno ti co přemýšejí i ti co jen papouškují demagogické hesla.(demagogie - zneužívání zdánlivě rozumných a logických,v podstatě však falešných argumentů k ovlivňování jedinců a mas.Často provázena lichými sliby) ČSSD  a příznivci tvrdí,že dlouhá diskuze o způsobu hlasování byla vinou ODS a argumentují demagogickými fakty.To že většina ostatních stran přistoupila na hru ČSSD je snaha NEZVOLIT Klause a neohlížet se na nic. Veškeré fakta a argumenty dále uvedené je možno ověřit a zazněly i při diskuzi v pátek

Nebudu komentovat zvykové postupy,nemají oporu v zákonech a jsou pouze věcí zvyku a kultury.(jak se který postup uplatňuje)

Ústava a následné zákony ohledně volby prezidenta jsou nejednoznačné a mají několik možností.na tom se shodli všichni diskutující  i odborní komentátoři v televizi.

Proto proběhlo ve čtvrtek večer jednání zástupců stran,na kterém se domlouvali jaký způsob zvolí.(jak se dohodli nevíme,ráno to vysvětlovali různě)

Postup navržený ČSSD jejíž člen Vlček řídil celou volbu prezidenta a který nakonec prošel, byl :

Dám hlasovat o přijetí tajné volby,hlasuje zvlášť sněmovna a zvlášť senát.V případě neshody automaticky platí veřejná volba.

Že se tímto postupem automaticky přehlasuje senát, kde mají většinu zastánci tajné volby a zvítězí veřejná volba která má většinu zastánců veřejné volby, bylo jasné všem zůčastněným.V případě hlasování obou komor společně je výsledek přesně opačný.Potud mají obě strany jasno nikdo se nepře o výsledek tohoto rozhodnutí.

Argumenty ČSSD pro tento postup jsou však značně demagogické.

Pan Zaorálek - přesně takto jsme postupovali při volbě prezidenta r.2003.Už však nedodal,že dohadovací řízení před volbou proběhlo úspěšně a všichni se shodli.Hlasování v obou komorách proběhlo ve shodě( senát i sněmovna byla PRO)((Jeden z poslanců citoval záznam z tehdejšího jednání)).

Co je však ještě horší - záleží hlavně na tom, jak se otázka položí.V případě ,že by dal pan Vlček hlasovat o veřejné volbě - automaticky by platila TAJNÁ volba,protože senát by "přehlasoval" sněmovnu. Postup legální, ale zcela určitě by nastala při výměně pozic( řídící schůze člen ODS a otázka veřejná volba) i stejná argumentace stran,jen by si vyměnily role.

V diskuzi na toto téma potom pokračovali celý den.Najít shodu v kompromisu se nepovedlo,ikdyž pan Jičínský z ČSSD navrhoval postup- odděleně a při neshodě dohromady, také člen KSČM byl stejného názoru.Tento fakt se již z úst kohokoliv z ČSSD  nezopakoval a tvrdili,že VŠICHNI byli pro prvotní návrh.

Veškeré debaty a prohlášení o demokratičnosti veřejné/tajné volby a podobně ,byly a jsou i nadále pouze pouze zastírací manévry k zamaskování skutečnosti ohýbání zákonů dle vlastní potřeby.Jistě ,stejně mohla postupovat i jiná strana která se ocitne ve stejném postavení,ale udělala to ČSSD a ostatní se kní přidali z různých důvodů.Takže argument, že by někdo postupoval stejně je v tuto chvíli zcela mimo.

Autor: Martin Kulhánek | neděle 10.2.2008 14:48 | karma článku: 25,00 | přečteno: 1127x