Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ondra

6. 3. 2008 18:32
Sprostí zákeřní vrazi

Od podepsání služební přísahy uplyne pouhých sedm a půl měsíce, než bratří Mašínové zazvoní na dveře služebny.Oldřich Kašík netušil, že je už několik týdnů pod přísným hledáčkem orgánů Státní bezpečnosti. Té neuniklo jeho náboženské přesvědčení a zavedla ne něj spis . Je možné předpokládat, že brutální zákeřná  vražda jen o pár měsíců urychlila konec jeho služebního poměru.

0 0
možnosti

Ondra

6. 3. 2008 18:31
Sprostí zákeřní vrazi

Počátkem května 1945 vstoupil do partyzánské čety, která pomáhala na konci války odzbrojovat vzdávající se okupační jednotky. Znovu byl mobilizován do armády, z které se vrátil až v prosinci a to přímo do koželužny. V roce 1947 vstoupil do Čs.strany lidové, ale pro nesouhlas s její politikou ještě týž rok vrátil průkaz a v lednu 1948 se stal členem KSČ. Byl však také vychován v hluboké víře k Bohu a nepřestal, k nelibosti funkcionářů i nadřízených, v návštěvách kostela. Kamarádi mu z legrace dali přezdívku Kudrnatý Ježíšek.Někdy v dubnu 1950 si podává, na naléhaní přátel, žádost o přijetí k SNB. Přes kádrové výhrady, dané jeho neskrývaným náboženským přesvědčením, je mu to umožněno. V září se ocitá v nástupní škole a od ledna příštího roku je jako mladší strážmistr zařazen na stanici SNB v Chlumci nad Cidlinou.

0 0
možnosti

Ondra

6. 3. 2008 18:30
Sprostí zákeřní vrazi

Otec Rudolf byl dělníkem v koželužně, maminka Aloisie, rozená Hamplová, byla dlouhá léta vážně nemocná a zůstala v domácnosti u dětí, což nebylo v předválečných dobách žádnou zvláštností.V Palackého novobydžovské ulici brzy po prvorozeném Oldřichovi přibyly v rodině Kašíků ještě dvě holčičky. V roce 1915 Miloslava a o tři roky později Maruška.Oldřich vstoupil v roce 1935 do sociálně demokratických odborů a o rok později narukoval do armády. Ve vojenské uniformě prožil mobilizaci i ostudnou kapitulaci. Vrátil se do své koželužny v Novém Bydžově. V šestadvaceti se oženil. Jeho vyvolenou se stala o tři roky mladší Maruška Kožíšková. Už za rok se jim narodila dcera Hanička a v roce 1944, poté, co byl totálně nasazen jako soustružník kovů Daimler-Benzů v Nové Pace, i pokračovatel rodu Oldřich mladší.

0 0
možnosti

Ondra

6. 3. 2008 18:29
Sprostí zákeřní vrazi

Třináctka byla pro mladšího strážmistra Oldřicha Kašíka osudovým číslem. Třináctého ledna 1914 se narodil, třináctého září 1951 zemřel. Zemřel smrti nepřirozenou. Byl brutálně zavražděn. Zbytečně. Bylo mu teprve 37 let a zůstaly po něm dvě děti.Úryvek z připravované publikace Svědomí hrdinů, sestavené z materiálu zaznamenaných při natáčení dokumentu s potomky obětí tzv.skupiny bří Mašínů dokumentarista Miroslav Kačor.Světlo světa spatřil jak občan monarchie v Novém Bydžově. Do školy už začal chodit v nové republice a po devíti letech základní a měšťanské absolvoval dvouletou pokračovací a dvouletou průmyslovou školu v Hradci Králové.

0 0
možnosti

zhizhi

6. 3. 2008 16:51
??

Stále nedokážu pochopit, čím vlastně Mašínové bojovali proti komunizmu (za což dostali ocenění)? To, že zbaběle pláchli a navíc za sebou nechali několik mrtvých... opravdu si nemyslím, že by v tom bylo nějaké hrdinství, spíš zoufalost, bláznovství. Takže ani motiv ani provedení akce není nijak bohulibé. Myslí si snad někdo, že by dnes někdo velebil člověka, který páchá trestné činy, byť by k tomu měl sebelepší důvod?

0 0
možnosti
JP

EasyR

4. 3. 2008 11:10
Karma

R^

0 0
možnosti

jana

4. 3. 2008 7:25
pěkný článek

R^

0 0
možnosti

Po pravdě řečeno

3. 3. 2008 23:56
mně už tyhle diskuse hodně vadí

1) Nejsem, nebyla jsem a nikdy nebudu komunista.

2) Za největší hodnotu považuji lidský život.

3) V souvislosti s mým přesvědčením uvedeným v bodu 2) mi jak ocenění, jehož se Mašínům z rukou českého premiéra dostalo, tak veškeré diskuse zanícených zastánců tohoto počinu přijdou naprosto zcestné, nemístné a popírající základní pravidla lidského soužití. Křesťané mají své "nezabiješ",  slušní nevěřící zase vědí, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A pro jty první je vražda hříchem, pro ty druhé je trestným činem.

0 0
možnosti
LM

xluke

4. 3. 2008 6:18
Re: mně už tyhle diskuse hodně vadí

Odmitat odboj (masini) znamena schvalovat komunisticky rezim, coz implikuje pres 20 tisic mrtvych a 271 tisic nespravedlive uveznenych. Muzu ti poskytnou i seznamy tech, kteri zemreli proto, ze lide sedeli a nic nedelali. Tvuj humanisticky postoj je moc pekny, ale ve svem dusledku vede ke schvalovani masoveho vrazdeni.

0 0
možnosti

Karel

3. 3. 2008 20:51
AUTORE ODPOVĚZ MI :

1/ Mašínové prý bojovali proti komunismu - zapálením stohů slámy... je to dobrý boj proti režimu ?2/ Topolánek byl frekventantem elitní komunistické vojenské školy kam se chodilo dobrovolně , ne povinně, a navíc z této školy se chodilo třeba i na čáru,tedy chránit hranice komunistického bloku.Byl v uniformě režimu, mohl být tedy teoreticky i nepřítelem Mašínů, že ano..3/ Zajímal by mne váš názor na teoretické setkání Mašínů na strážinici mezi Mašíny a dobrovolným frekventantem komunistického režimu Topolánkem v uniformě, tedy v uniformě nenáviděného komunistického režimu......

4/ Jste taky stejného názoru jako já, že dnes by něměl komu Mašínům darovat medaili ???

5/ Prosím odpovězte na logické otázky,které by mne zajímaly.Děkuji ;-D

3/ Teoreticky

0 0
možnosti

zdena

3. 3. 2008 21:05
..další kritik náctiletých..

..no, vy jste určitě ve 14-15 letech dělal jen samé inteligentní věci, za které se do dneška nemusíte stydět..

0 0
možnosti

harybary

3. 3. 2008 20:29
jezísi

zase ta hromada propagandistickych hesel misto souvisleho textu. Pane naucte se psat!!!!!!

0 0
možnosti
LM

xluke

3. 3. 2008 20:47
Re: jezísi

To, ze necemu nerozumis neznamena, ze je to nutne spatne:-P

0 0
možnosti