Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

pedr64

27. 6. 2008 8:30
přechylují se česká příjmení

Nováková, Dvořáková....pokud se jedná o kméno cizinky nebo češky, která přvzala jméno po cizinci manželovi, tato se nepřechylují. Takže zejména sportovní komentátoři, kteří přechylují cizí sportovkyně, nepostupují správně. Když ze sebe Dusík koktá "Abababababab......ová", je to k pláči. A když si k tomu ještě plete čínská jména a příjmení, to je teprve sranda. Počkejte, u OH si užijeme.

0 0
možnosti
OK

Obcasnykomentator

27. 6. 2008 7:03
Dobře míněná rada

Pane, zkuste raději psát na témata, o nichž aspoň něco málo víte. Případně taková, jež nepředpokládají určité znalosti.

0 0
možnosti
I

Ibitamuno

27. 6. 2008 2:05
Zenska jmena u cizinek prosim neprechylovat

Je to trapny cesky zvyk, kdyz ctu Clintonova ci Riceova nebo Klumova, leze mi to na nervy. Nejsou Cesky , jejich prijmeni tedy nechte na pokoji. Hlavne ze Cechacci dodrzuji nejake ceske nanynky, ktere se za cizince provdaly, Katerina Jacques ci Hedvika Miller, ale ty si to asi vydupaly, ze jo? Cizinky asi dost v CR neprotestovaly, ze jim nekdo przni prijmeni. V tomto pripade at jde gramatika stranou, jde o spravne prijmeni. Cizinci nam take nervou ova ze jmen. Kdyz je to Dagmar Havlova v cizine, nikdo ji nerika Dagmar Havel, proc nemuze byt senatorka Clinton a proste o ni mluvit v zenskem rode, ale prijmeni ji nechat.??? Cechacci maji asi nejaky komplex menecennosti.

0 0
možnosti
RK

šedý vlk

29. 6. 2008 10:48
Re: Zenska jmena u cizinek prosim neprechylovat

Čecháčci žádný komplex méněcennosti nemají. Prostě jména skloňují podle koncovky a proto dámská příjmení prostě musí přechýlit! Kdyby se ženská příjmení neměla přechylovat, musela by i pánská jménu zůstat nesklonná ..!

Kobila, bík, bít či nebít (hamletovská otázka). to je krása.

0 0
možnosti
PB

Perdita

27. 6. 2008 1:26
jmena neprechylovat!

dobre, ale proc zrovna Riceova? proc ne treba Ric(e)na jako ve jmene Novotna ci Ricea po vzoru Tlusta? Nelibi se mi zatahovani cizich slov do cestiny, pokud existuji vhodne ceske ekvivalenty, ale toto nasilne prechylovani trha usi. Rozhodne, pokud si vezmu sveho cizince si -ova za jmeno nedam. Znelo by to jako parodie na jeho jmeno.

0 0
možnosti