Děkujeme za pochopení.
marta.kucikova
Fakt se to da i jist:))
Mila Jani, Marusko, Romane a dalsi mili ctenari, recepty jsou opravdu jedle, zadna radobyliterarni fikce, nebalamutim:)...pokracovani do tydne jsem nestihla, mejte jeste par dni strpeni. Dekuji za trpelivost, dnes zejmena matka Marta
marta.kucikova
Re: Marto, jeste dotaz
...hadejte, motylku.. ..prece tady verejne neprasknu to, na cem vsechny ceske zeny utahuji sve chote, ne?to by pak chlapci prokoukli a bylo by po utahovani:)) ..
Vikina
Milá Marti,
článek fajn, asi tak do půlky. Pak už ne -recepty jsou zjevně psány pro ženský, takže mužský jim neporozumí. Pro ně to musí být jasný návod, to nestačí napsat "přidáte vařené těstoviny" - jémine, kde je má vzít, když předtím není o jejich přípravě ani slovo. Takže úvodem musí být přece napsáno, že si musí ty špagety uvařit předem, a to stylem: vezmi 5l hrnec (to je ten největší v polici, pozor, nesplést s hrncem zavařovacím), naplň je do 2/3 vodou. Zapni sporák (nevíš-li jak, zeptej se své pětileté dcery). Do hrnce přisyp kávovou lžičku soli a postav na sporák (pozor, tam, kde hoří hořák). Pak odpočítej na každou osobu 32 špaget a ty vhoď do vařící vody. Protože se tam nevlezou celý, počkej, až ponořená část změkne a pak je tam ponoř celé. Následně občas promíchej vidličkou (pokud ji najdeš, jinak stačí i dřívko). Až bude voda přetékat, zmírni plyn a nech vařit 10 minut. Poté vylij vodu (do dřezu), musíš ale přes sítko, jinak špagety odtečou výlevkou... prostě tak nějak pro mužské.
Vikina
Re: Milá Marti,
P.S. Zcela mě odrovnala část "Dál to znáš, do hotové omáčky vsyp uvařené těstoviny,
párkrát protřep.." proboha, co mám protřepat ?? My, muži, sice občas něco protřepáváme, ale to sem určo nepatří . Som z toho volako zmätený .
jaruca
Svěží čtení, velmi příjemné, recepty vyzkouším
těším se na pokračování
marta.kucikova
Re: Svěží čtení, velmi příjemné, recepty vyzkouším
...moc dekuju...pokracovani by mohlo byt o zelenine, to by mohlo byt stravitelne i nekterym muzum, kteri si s kuchyni tak nejak netykaji...:))Marta
Wendolene
Smula, jsem zadana, recepty jsou bajecne,
a tchyne, ktera se doziva stovky mne naprosto desi!!!! Nadherny clanek, vy vzdy tak bajecne potesite a pobavite.Ja varim rada recepty z Toskanska, ale nejradeji z italske kuchyne mam tiramisu
Mam nejake svobodne zname, predam jim clanek!
marta.kucikova
Re: Smula, jsem zadana, recepty jsou bajecne,
...dekuju, Wendy,jste jako vzdy mila:))...a tiramisu je jedine sladke jidlo, ktere Italky pripravuji, jinak vsechny moucniky a buchty kupuji, usetreny cas pak venuji klabosenim s kamaradkama nebo behanim - taky s kamaradkama...a jejich muzi je velebi jako skvele kucharinky...:)...proste v jednoduchosti a rychlosti je krasa, o tom zadna...pozdravujte event. svobodne budouci nevestinky, snad je clanek neodradi:))..Marta PS: Motylek se uzasne a nadherne rozjela pod Vitkovou vaginou s muzskym udem, asi jste uz mela moznost ocenit tento literarni pocin:))
sarmmy
ach ty tchyně...
Ahoj Marti, moc Vám děkuji za úžasný článek, který mne velmi pobavil a rozesmál. Trčím dnes bohužel v práci, ale díky Vám toho nelituji....Taky jsem mamina a partnerka (sice českého, ale báječného chlapíka) a vzhledem k tomu, že už je to nějaký ten pátek, tak vím, že teplo rodinného krbu se tvoří v kuchyni . Jen kdyby ti mí miláčkové nebyli tak zhýčkaní....ale to všechno ta tchýně. Ale ne, ona je skvělá, nevím, co bychom si bez ní počali...Děkuju a těším se brzy na další článek!!!!!!!!!
marta.kucikova
Re: ach ty tchyně...
...moc diky:)...ja proti tchynim take nic nemam,obzvlaste proti italskym:)... ostatne - casem se kazda zenska s detmi sama stane potencialni tchyni, tak by to bylo kopani do vlastnich rad:)))...mejte se hezky, i kdyz pracovne:...ale prace nas slechti tak at jste krasna:) Marta
JNP
Fajn tipy...
a do většiny z nich bych ještě přihodila sterilované fazole.
V kombinaci s těstovinama jsou mňam.
marta.kucikova
Re: Fajn tipy...
...mistni kucharinky do testovin fazole nedavaji, ale vim, ze se to v jinych zemich dela bezne, davaji je spise jako prilohu k plnene praseci nozicce ci tezsim masum...ale takovy testovinovy salat po cesku s cerstvou zeleninou a fazolemi, to je dobrutka..:) diky, Marta
motylek_02
Martoooooooo
vyj ste perla!!!!!!!!!!!! ja se Vasim clankem prosmala a prozarila jste mi uz tak prijemny den . Na me se takhle stala fronta v jedne nejmenovane evropske zemi. Rozhodne to prida na sebevedomi Nadobi myju rada v rytmu samby a na vysavani jsou super osmdesatky V praci naprosto drsne a nepokryte uplacim jidlem: kaficka, strudlicky, nakladane hermeliny (diky nim jsem sehnala nesehnatelne), domaci chleba a jsem tu temer za Martana. Italove jsou nejlepsi na inspiraci takovych clanku, hihi.
marta.kucikova
Re: Martoooooooo
..dekujumotylku - koukam ze jako chytra ceska horakyne svoje prednosti bleskurychle prodate..teda smenite...jako ten nakladany hermelin a tak..a prednosti nemyslim fyzicke, i kdyz o tech taky nepochybuju:)...takovi sikovni Martani v praci jsou pokladem...:)a jeste jednou diky, Marta
haricek
Ahoj Marti!
Mame tady u pocitace trosku zimu nebo co. Je na me prima pohled - tresu se zimou a usmivam jak mesicek na hnoji nad Tvym clankem. K tunakovi vrele doporucuji trosku peperoncina a k lososu na cibulce zase krevety a cukety. A z te tchyne me boli az pod zebrem. Ja teda nevim jestli se smat nebo brecet!!!!!!!!!! A tu prochazku pro deti a pejsky si prijedem vyzkouset!
marta.kucikova
Re: Ahoj Marti!
Gabi, ty, gastronomicka odbornice na slovo vzata...jestli mohu prasknout, skvela ceska manzelka skveleho italskeho manzela...mas vsechny italske recepty za ta leta v malicku i jinde...:))...a pro utechu, ty stolety tchynky jsou mozna jenom mistni rarita, i kdyz jsou bezvadny /neni to tim, ze mi zadna z nich nepatri??/...urcite dal, smerem k Vam:), je tomu jinak....:))) a dekuju,Marta
martinova
Těstoviny ano,ale ne denně
Marto,bezva článek, ale stejně ty Italy moc nechápu. Kdybych měla jíst 7 dní po sobě jenom těstoviny, stejně jako jenom brambory, jenom rýži, jenom knedlíky....asi by mě to nudilo. Jenže Ital je zvyklý, že? Pro hospodyňku to má bezesporu velkou výhodu - má uvařeno max.za půl hodiny.
Miluju parmazán, na dovolené u Jadranu jsem si ho dávala skoro ne všechno včetně jakékoli polévky. Onehdá jsem se naštvala v Bille - ptám se v úseku lahůdek, najdu-li ho tam, aspoň vakuovaný. Paní na mě chvíli hleděla,pak váhavě zvedla kousek krájeného camembertu.Zřejmě poznala,že to parmazán není,odeslala mě k vakuovaným sýrům. No nenašla jsem. A pak prý že je už běžně v každém supermarketu,jak občas tvrdí gastronomické novinářky.
marta.kucikova
Re: Těstoviny ano,ale ne denně
...s tim parmazanem mate uplnou pravdu, shanela jsem ho pres leto v Cechach, a marne - doda jidlu nezamenitelnou chut /jednou jsem jestwe v hroude rodne byla v situaci totalniho nahrazovani - tvrde testoviny nebyly, tak jsem pouzila Rosicke:(, parmazan take ne - v lednici byl kus eidamu, tunaka jsem nesehnala -byly tam nejake ruske rybicky s kostickama...ani ja jsem tu hruzu dobrovolne nepozrela, neslo to...od te doby vim, proc se Rosicke testoviny jmenuji Rosicke - hruzou se z nich OROSIM..../...ale kdyz mate kvalitni testoviny a ruzne druhy a kazdy den jina omacka, tak si na to zvyknete a vubec Vam to neprijde, asi jako chleba se taky neprejite?obzvlaste mnam ceskeho??mejte se fajn a diky, Marta
- Počet článků 91
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 8560x
- Italské jednohubky (2017 - Mladá fronta)
- Italské dvojhubky (2018 - Mladá fronta)
- Po italsku do hubky (2019 - Mladá fronta)
- Z mého severoitalského deníku (2020 - Ikar).
- Italské trojhubky (2021 - Ikar)
- Italské mentolky (2023 - Ikar)
Tímto vám všem, kteří jste mě četli a čtete, opravdu ze srdce děkuji, protože vy za to můžete. GRAZIE!!!!
Mějte veselé a láskyplné dny. Vaše Marta
kontakt: marta.kucikova@gmail.com