Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Juřík

7. 2. 2008 23:17
Opět jsme objevili Ameriku?

0 0
možnosti
S

spieler

19. 1. 2008 12:20
Řešte si

,,romskou" otázku jak chcete,ale cikáni tady vždycky byli,jsou a budou a budou nám žrát nervy a otravovat život stále.

0 0
možnosti

Terka

18. 1. 2008 23:40
Souhlas

Pekny clanek. Skoro mi mluvi z duse. Souhlasim, ze Cunek rika, to co si spousta lidi mysli. Dokonce mam dojem, ze se mu ted poradilo odhalit jakesi pozadi a priciny problemu (otazkou je nakolik je to z jeho hlavy :)). A taky mi prijde trochu nefer michat se do zalezitosti nekoho jineho, rozbijet rodiny a nicit kulturu.  Objevil se tu komentar, ze rozbiti rodin nema vyznam, ze to bude stejne. Ale to podle mne neni pravda. Predstavte si panelak, kde je na 20 rodin jedna rodina cikanu, a predstavte si panelak, kde je 21 cikanskych rodin. V prvnim pripade je vsechno v poradku, v druhem ten barak za dva roky spadne. Kultura a zvyky jsou fajn, ale proc je u toho nutne mit prado povesene z oken, kazdy den rusit nocni klid, rvat na sebe v tramvaji a neposilat deti do skoly ... :/

0 0
možnosti

Fanda

18. 1. 2008 21:19
Vesecká je horší

Justiční mafie a spol. více na http://www.aktualne.eu

0 0
možnosti

roninW

18. 1. 2008 13:36
Díky za realitu

Skvělá práce, snad jen ten závěr. Není třeba zachraňovat jen romy, ale i majoritní společnost a hlavně sociální systém, před zhroucením. Romové nestojí před vyhynutím, naopak.

0 0
možnosti

autorka Lenka

17. 1. 2008 20:17
dekuji

dekuji za prispevky - i ty negativni. Nemam nejak cas na ne odpovidat. Jen k jednomu prispevku: poradkyni Dzamily Stehlikove jsem formalne opravdu byla tri mesice. Jenze jsme spolu neprohodily ani vetu. Proste nereagovala a vyhybala se mi.

0 0
možnosti
M

matlafous

15. 1. 2008 14:03
...problém v širším kontextu

Souhlasím s článkem. Nicméně si myslím, že obdodný problém se týká jakékoli menšiny, která se nehodlá alespon částečně přizpůsobit tomu prostředí, kde žije, kde chce žít. Může to být menšina etnická, náboženská a pod. Pokud bych se já rozhodl přestěhovat třeba do Iránu, žít tam a pracovat, taky bych se musel asi přizpůsobit. Větší problémy nás teprve čekájí. Stačí se jen podívat na události z poslední doby třeba ve Francii a problém tamních přistěhovalců. Další věcí je, že současně žijící "Romové" na uzemí našeho státu nejsou "čeští cikáni", ale potomci přemístěných "slovenských cikánů" z období po druhé světové váce. Naši "čeští cikáni" bohužel povětšinou zemřeli v koncentračních táborech.

0 0
možnosti

Broukpitlik

14. 1. 2008 19:37
Stále

nemohu přijít na jednu věc . Jak je možné , že vietnamci kteří jsou tu kratší dobu jsou vnímáni výrazně lépe a nikdo z nich nepotřebuje sociální podporu , naopak mnozí se mají lépe než tradiční Češi . Proč s tím tedy mají problém romové  (chcete li cikáni) .Není to hlavně o tom aby oni sami chtěli ? Poraďte mi prosím .  

0 0
možnosti

František

14. 1. 2008 20:12
Re: Stále

Docela s vámi souhlasím, kromě jednoho bodu. Mnoho lidí srovnává vietnamce (jako příklad) s cigány. Je pravda, že s vietnamci nejsou více méně problémy. Ale je tu jiná, také závažná věc. Mnoho jich má krámek v tržnici. Jsou tam legální věci? Neokrádají stát a potažmo společnost na neodvedených daních? Vietnamci mají také svůj problém, ale moc bych je s romy nesrovnával. Jsou to velmi odlišné kultury a každá má svůj klad i zápor :-)

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

14. 1. 2008 18:54
Stale stejny problem

Cikansky problem mi pripomina situaci cernochu v USA, Stale stoleti po osvobozeni od odtroctvi si stezuji n asve postaveni a vysvetluji to utlakem. Jine skupiny ve spolecnost, puvodne utiskovane, se bezvadne zapojili do spolecnost a mnohe jsou nad prumer (Cinane, Japonci, vychodni Evropane atd.)

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

14. 1. 2008 18:49
Pani pisatelko

Proc pouzivate minorita, minoritni a majorita, majoritni? Mam vam to prelozit do cestiny: vetsina, vetsinovy, mensina, mesinovy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik