Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek před gordickým romským uzlem

Čunkův tým se má koncepci romské integrace. Znamená to ale zejména zlikvidovat klanové a rodinné řetězy. Zbývá něco jiného? Nelikviduje se romské etnikum samo?  

Večer jsem přijela z Balkánu, tedy konkrétně z Kosova a Makedonie. Jela jsem se tam hlavně pokusit se dešifrovat vztahy mezi jednotlivými národy/etniky. Kromě jiného i vztahy mezi gadži a Romy. V obou zemích mě překvapilo hlavně to, že jsem se tam nesetkala s žádnou nevraživostí „gadžů“ vůči Romům a naopak. Ví se tam všeobecně, že Romové jsou jako etnikum nejchudší v obou zemích.

Z Kosova byla naprostá většina Romů vyhnána Albánci začátkem léta 1999 /do Černé Hory, Makedonie a Srbska/. Záminkou byla jejich údajná - často ale i reálná podpora - Srbům. Zbytek Romů, kteří neutekli před ohni, střelbou a vraždami ze strany Albánců, žije v srbských enklávách. Srbové, kteří na tom jsou i tak bídně oproti Albáncům, normálně kamarádí s Romy a pomáhají jim. Srbové mě dokonce prosili o pomoc pro „jejich“ Romy. Romové prý tam před bombardováním žili normálně mezi „bílými“, teď jsou ale v machalách /romské části obcí/, protože prostě jejich původní baráky shořely.  

V Makedonii je tedy teď Romů podstatně víc. Nejhorší situace ve v Šutce, blízko hlavního města Skopje. Většina Romů jsou právě uprchlíci z Kosova. Je jich tam několik desítek tisíc. Na první pohled je situace tak katastrofální, že jsem se neodvážila ani vyndat foťák. A to už je co říct… a rychle jsem vsedla na zpáteční autobus. Prostě postávající Romové v odpadcích, bosé děti, baráky z papundeklu. Podobných lokalit jsem ale viděla dost třeba v Bulharsku.

Je ale několik zajímavých – a pro nás poučných – poznatků. V obou gadžo-romských státech jsem se /s výjimkou Albánců na Kosovu/ nesetkala s rasismem gadžů vůči Romům a naopak. Zato jednotlivé skupiny Romů spolu „nekomunikují“. Konkrétně oslovení příslušníci se vždy domnívají, že ta jejich skupina je ta lepší…. No nejen lepší, ale ta jiná je hrůzná.

To samé ale existuje i a nás. Olaši považují „rumungry“/pro gadže ti normální Romy/za póvl a „rumungři“ nesnáší Olachy. Obě skupiny se navzájem obviňují, že kradou ti druzí. Ale nepřátelství až do úrovně nenávisti existuje i mezi jednotlivými klany, rodinami. Romové původem ze Slovenska se dokáží nesnášet jen kvůli tomu, jestli je rodina pár kilometrů dál na východ či na západ.

Řekla bych, že se navíc po Listopadu vydělila  ještě další skupina tzv. podnikatelů /kteří si ovšem často říkají aktivisti/, kteří parazitují na vlastním etniku. Zaujali neobsazená místa vajdů, která předchozí režimy zlikvidovaly. Vypadá to, že normální Romové ztratili -po gadžovsku- půdu pod nohama.

Teď mě napadá, že právě toto je kámen úrazu. Romové měly jinak „definované“ kořeny. Měly rodiny, důvěru v předky, rodiny, vajdy…. A vnitřní svoji hierarchii.

Důležité slovo je měly. Bohužel to jsou jen bývalé jarní sněhy. Jsou rodiny, které prodávají své děti k prostituci, dávají je často samy do ústavů… prostě porušují svá vlastní a kdysi nedotknutelná pravidla a zásady.

Čunek a spol. chce tyto klanové a rodinné vztahy přetnout úplně. Domnívám se, že je to správné pro integraci Romů do dnešní majoritní společnosti. Můj problém ale je, jde-li o společnost nejen ideální, ale i lidsky snesitelnou a fungující, kde se člověk nesetkává jen s nesnesitelnou opuštěností. 

Vlastní rozklad romského etnika je ale už zřejmě tak pokročilý, že řízený přetnutí gordických  uzlů může zejména mladým prospět, pokud ovšem sami to změně touží. Rozhodně si tuto změnu přeje majorita.

Nakonec chci ale říci, že je mi líto posledního „lidského“ řetězu: předci-my-potomci. Otázkou je, jestli nepláču už nad louží dávno zde rozlitého mléka.

Tohle vše je nutné si uvědomit a vrámci Čunkovy koncepce /kterou téměř plně schvaluji/…a s tím pracovat. Jinak to půjde zase do háje.

U nás je ekonomické situace Romů lepší než na Balkáně. Zatím. Ale nabobtnal rasismus. I vynucená snaha Romů vzdělávat se a pracovat – doufám – povede k útlumu tohoto jevu. Co tedy s uzly?

   

Autor: Lenka Kučerová | čtvrtek 18.9.2008 13:52 | karma článku: 28,56 | přečteno: 4449x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Island konečně do Česka!

Dívám se právě na ČT24, tedy na přenost z poslanecké sněmovny. Doporučuji! Snad se, Franto, Petře, Ivano, Zdenko, Lído... tedy občane, probudíš. Jde i o tebe.

6.11.2011 v 11:05 | Karma: 23,32 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Rukulíbám, pane kníže

To se mi snad jen zdá. Buď facebookáři Swarzenbergského klubu mají nulové znalosti a paměť nebo jsou to vtipálci. Nebo naopak mně nějaké znalosti chybí.

24.8.2009 v 20:18 | Karma: 42,11 | Přečteno: 9931x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Kauza Pechanec s otazníky

Sedět sedmnáct let za rasistickou vraždu je málo. Ale třeba jen jeden měsíc za justiční „omyl“ je moc. Včera ve Svitavách demonstrovali antifašisti, před rokem /a také v těch minulých/ přibližně ve stejnou dobu zase „náckové“. Ale co se stalo 20.7. 2001 ve svitavské Kongu ví asi jen vrah a Bůh. Nebo někdo další?

26.7.2009 v 16:55 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2858x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Média jako jed /něco nejen o kauze Milada-Truhlářská/

Nedostatek informací, chabá invence nebo zlý úmysl? Tak často vypadají „investigativní“ práce některých novinářů. Ano, měla bych s nimi vrámci fochu držet basu. Ale mám také vlastní svědomí.

10.7.2009 v 12:06 | Karma: 35,38 | Přečteno: 4633x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Bezva finta: Squateři kontra nájemnici: dvě mouchy jednou ranou

Největší pražské policejní manévry za x-let. Politici postávající před ruinou bývalé nóbl vily Milada. V jedné „podnikatelské“ hlavě se rodí nápad: Těch pár squaterů na komíně se hodí jako páka na pár umíněných starousedlíků, co se nechtějí dobrovolně vystěhovat z lukrativní lokality.

6.7.2009 v 13:05 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik