Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

280 naložených ruských kamiónů směřuje k zoufalcům. Tak jsem čekala, jakýže mediální odborník se vytasí s verzí, že sice ta ruská akce může být opravdu humanitární, ale že je to stejně poťouchlost, tedy bouda, aby to pak vypadalo, že oni /Rusové/ jsou ti dobří, kdežto Ukrajinci na ty chudáky ve sklepích hází bomby. Odborník se našel: komentátor ČT Libor Dvořák. Jinak jsem si ho vážila.

Nemohu to už jinak říct - už si nebudu brát servítky. Do nedávné doby se naše oficiální média chovala v záležitosti Ukrajiny jako hovada. Možná, že jen podvědomě byla poturčenější než Turci, možná že se jen redaktoři báli o svá místečka. Možná tedy, že jen podlézali politikům ohledně situace na Ukrajině. A to je špatně. Pořád jen papouškovali něco o neměnitelnosti hranic. Hergot, proč nám tedy ti poloboi  nezakázali rozpůlení Československa či rozpad Jugoslávie či vznik samostatného Kosova?

Možná, že se naši politici jen chtěli přitulit  k "Západu"/ostatně vždy se někam musíme přitulit, respektive podlézt, to je bohužel naše národní povaha/... a tak tleskali sankcím proti Rusku aniž by zauvažovali o protiakcích. Jo, je historicky snad omluvitelné, že nemají v lásce kumunistické samoděržaví, kteří si osobovali právo na náš stát. Jenže doba komunismu už v Rusku dávno skončila a kapitalismus je tam asi tvrdčí než zde. To, že čelní představitelé byli v KGB není nic překvapivého, obdobu tu máme také.

Na začátku "problému Ukrajina" byla EU kritizována za slabý odpor proti Putinovi. Bububu dělali hlavně Amíci. Pořád něco povídali o lidských právech. Jenže se ukázalo, že ne všichni občani na území Ukrajiny jsou stejného názoru a Rusko je jim bližší. Kde jsou tedy ta práva?  

Jde totiž o něco jiného než o ideologii, lidská práva či neměnitelnost hranic. Jde o sféry zájmu, ekonomického zájmu. Nevím přesně, o čem byl mejdan na Majdanu, ráda uvěřím, že šlo opavdu o členství v Evropské unii. Když se však pátráte po tom, co si slibuje běžný občan Ukrajiny od EU, tak je to bezproblémová možnost cestovaní za prací. Jaké by měla jiné výhody Ukrajina z členství /kromě snad další dávky barvotiskového zboží za Západu/ a hlavně jaké poviností to pro Ujrajinu znamená, to prostě neřeší. Stejně jako my před lety. Jen tak na okraj: Stála vůbec kdy EU o Ukrajinu? Co by dělala dnes Ukrajina v chcípající, ale přesto despotické "Evropě"?

Proč tolik řevu kolem východu Ukrajiny? Možná je to konspirace, ale dost pravděpodobná a v nezávislých či zahraničních médiích potvrzená jako fungující. Východ je již propachtován západním firmám na padesát let ohledně výzkumu, potažmo těžby nerostného bohatství. No, a teď nastal problém. Paranoici / .. ale básník Miroslav Holub ve své sbírce Beton opsal nápis na zdi: i paranoici mají reálné nepřátele/ míní, že jde o to, tuto oblast od odpůrců Kyeva vylidnit. Jak? Jakkoli.

Této konpirační teorii ovšem nahrává fakt, že kromě Ruska nebyl nikdo schopen poslal pomoc zoufalým lidem, kteří se ukrývají ve sklepích a čichají pach z tlejících těl svých bližních.

I kdyby ruská humanitární akce byl Trojský kůň, tak tomu budu tleskat.

Jako vystudovaný geolog tuším, že nejde vůbec o Ukrajinu, ale o Sibiř. Až roztaje permafrost se zásobami nerostného bohatství, to bude teprve pořádná válka!

Jen ještě v hlavě nemám zpracovány nekteré otázky: to si fakt mysleli, že se Putin zalekne nějakého bububu a roztřesou se mu kolena? Kde jsou ti všichni odstudovavší politologové, sociální antropologové, historici? Mají ten konformní názor? Co dělali podnikatelé, když se valily sankce na Rusko. To si mysleli, že se Putin po....?

Jo, a jako to dělají všichni blogeři, kteří se obávají reakce svých přátel, tak taky zdůrazňuji, že nejsem putinofil.

Autor: Lenka Kučerová | úterý 12.8.2014 21:30 | karma článku: 35,93 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Rukulíbám, pane kníže

To se mi snad jen zdá. Buď facebookáři Swarzenbergského klubu mají nulové znalosti a paměť nebo jsou to vtipálci. Nebo naopak mně nějaké znalosti chybí.

24.8.2009 v 20:18 | Karma: 42,11 | Přečteno: 9931x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Kauza Pechanec s otazníky

Sedět sedmnáct let za rasistickou vraždu je málo. Ale třeba jen jeden měsíc za justiční „omyl“ je moc. Včera ve Svitavách demonstrovali antifašisti, před rokem /a také v těch minulých/ přibližně ve stejnou dobu zase „náckové“. Ale co se stalo 20.7. 2001 ve svitavské Kongu ví asi jen vrah a Bůh. Nebo někdo další?

26.7.2009 v 16:55 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2858x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Média jako jed /něco nejen o kauze Milada-Truhlářská/

Nedostatek informací, chabá invence nebo zlý úmysl? Tak často vypadají „investigativní“ práce některých novinářů. Ano, měla bych s nimi vrámci fochu držet basu. Ale mám také vlastní svědomí.

10.7.2009 v 12:06 | Karma: 35,38 | Přečteno: 4633x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Bezva finta: Squateři kontra nájemnici: dvě mouchy jednou ranou

Největší pražské policejní manévry za x-let. Politici postávající před ruinou bývalé nóbl vily Milada. V jedné „podnikatelské“ hlavě se rodí nápad: Těch pár squaterů na komíně se hodí jako páka na pár umíněných starousedlíků, co se nechtějí dobrovolně vystěhovat z lukrativní lokality.

6.7.2009 v 13:05 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Zmlátit, zatknout, odsoudit, zavřít až zčerná!… nebo něco schází?

Politikové se probudili a vyplodili policejní razie na extrémisty: deset zatčených, pět obviněných! Pak ještě vytvořili policejní protiextremistické jednotky a novelu shromažďovacího zákona, vytiskli brožuru, kterak shromáždění nepovolit! Sama restrikce, samé chrastění zbraní.

22.6.2009 v 11:40 | Karma: 40,04 | Přečteno: 10076x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik