Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kolombo

4. 12. 2007 17:53
Příteli, to myslíte

opravdu vážně? Když někdo nastoupí po VŠ jako manažer, dostane asi  notebook a mobil. Nastoupí-li jako lepší cesťák /obchodní zástupce/ dostane i auto. Nastoupí-li jako generální ředitel nadnárodní firmy, dostane třeba i letadlo. Kolik absolventů VŠ nastupuje po škole na manažerská místa? Ale zpátky k učitelům. Ve školství je třeba, stejně jako ve zdravotnictví, udělat nejprve pořádek, umožnit  odlišení špatných učitelů od dobrých , a hlavně těm dobrým umožnit učit! Ne aby jim jeden grázl rozvrátil třídu a oni ho nemohli ani zpacifikovat, ani vyhodit z hodiny. Mám skoro dojem, že učitelé požadují vyšší plat ani tak ne za odbornost jako za pobyt ve zdraví ohrožujícím  prostředí dnešních drzých fracků. Až bude možné a politicky průchodné dobré ocenit a špatné vyhodit, má cenu přidat peníze. Teď? Komu. A za co. Všem? To nepomůže. Oblíbencům ředitele? Taky k ničemu. Nejspíš se bude muset nejprv změnit zdejší mentalita. Rodiče budou muset mít zájem na znalostech, ne na známkách.

0 0
možnosti

Stará kára

4. 12. 2007 17:46
To jsou nápady!

1. Kde že to člověk při nástupu dostane mobil, notebook, auto?   Možná ten mobil, pokud ho k výkonu práce potřebuje (tj. pokud nesedí v kanceláři, kde stačí pevná).

2. Jaký má plat učitel (podle vás), že mu přejete pouze průměrný? Pokud vím, průměrný plat se v ČR pohybuje kolem 21.000 Kč.  Průměrný plat učitele 1. stupně ZŠ (podle TREXIMA) v 2.Q 2007 byl 23.700 Kč/měs. s mediánem 23.430 Kč/měs.  1. kvartil (tedy příjem, pod kterým byla jen čtvrtina učitelů) byl 21.360 Kč/měs.  Takže vy jim přejete snížení platů (když přejete, aby měli průměrný plat).

0 0
možnosti

Jarda

4. 12. 2007 15:40
Je vidět, že nejste učitel, ani nemáte doma učitelku.

Učitelé mají zákoníkem práce garantováno 8 týdnů dovolené.

Dále mají nařízením vlády stanoven pracovní úvazek 20-22 hodin týdně (někteří i podstatně méně).

Přípravy na hodiny se týkají hlavně těch začínajících - po poměrně krátké praxi si už nové přípravy nemusejí dělat, protože jim stačí ty z předchozích let.

Nutnost opravování sešitů se týká jen učitelů jazyků. Ti ostatní jen když chtějí. Místo písemek mohou zkoušet - pak nemusí opravovat. Povinné čtvrtletní písemné práce se týkají jenom jazyků a matematiky.

Kdyby se plat učitelů rozpočítal na skutečně odpracované hodiny, zjistilo by se, že představuje skoro dvojnásobek platů jiných státních zaměstnanců.

0 0
možnosti

buxus

4. 12. 2007 15:46
Re: Je vidět, že nejste učitel, ani nemáte doma učitelku.

Jistěže - velmi významná byla zkušenost, kdy učitelé protestovali proti ustanovení novelizovaného Zákoníku práce, který jim znemožňoval "provádět přípravu doma", chtěli kvůli tomu i stavkovat.

0 0
možnosti

íla

4. 12. 2007 15:30
Myslím,

že jste trefil hřebíčkem o hlavičku.....ať si říká kdo chce co chce, přesně o tom ta stávka je. Přidala bych ještě, že za mého dětství rodiče v dětech vychovávali přirozenou autoritu ke škole, zatímto dnes jsou často velmi militantní, protože mají pocit, že dění ve škole rozumějí lépe než ti, co tam pracují. A nejste tlustej-jste sympaťák.R^:-) 

0 0
možnosti

MK

4. 12. 2007 15:34
Re: Myslím,

Naprosto souhlasím. S tou přirozenou autoritou ke škole je to bída... A děkuji :-)

0 0
možnosti

buxus

4. 12. 2007 15:22
To autor

Obávám se, že Vaše argumentace je dost chatrná - viz "Mimoto, ty dva měsíce prázdnin stejně k rodinné dovolené nevyužijí, protože partner/partnerka jsou často z jiné 'branže'  - co s tím u svobodných, bez závazků? Kromě toho nejde jen o hlavní a pololetní prázdniny, ale i prázdniny mezi Vánoci a Novým rokem, výpňkové dny mezi svátky - padne-li svátek na čtvrtek, v pátek se obvykle neučí, atd. To je zbytečné vytírání zraku. Můj přítel horolezec, říká, že na svého koníčka by v jiném zaměstnání nikdy neměl tolik času.

0 0
možnosti

MK

4. 12. 2007 15:27
Re: To autor

Zdravím Vás, jj, každý soudíme podle toho, co známe, čili, jako vždy, všeobecná pravda bude někde uprostřed, ne? ;-) Já se prostě ve svém okolí bohužel setkávám s popisovaným stavem. A nikde netvrdím, že je tomu tak všude :-) Málokdo je schopen pojmout informace z celku většího než je jeho čtvrť/město/region a toho se, prosím, držme.

0 0
možnosti

Prase

4. 12. 2007 15:17
Už ti někdo řekl, že jsi tlustej a ošklivej?

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1057x
Opavský lokálpatriot, nakladatel (Nakladatelství PERPLEX), opavský Rover a bonviván, tedy, v rámci možností.

Seznam rubrik