Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hucul

3. 12. 2007 17:22
Imagine no religion...

... v dnesni dobe globalnich moznosti migrace je jakesi treni mezi civilizacemi cim dal tim vice urgentnim problemem. A kdyz se podivame lepe, zcela valna vetsina kulturnich problemu je zpusobena prislusnosti k ruznym cirkvim. Katolici a protestanti, krestane a muslimove, zide a muslimove, hinduiste a muslimove, prakticky kdokoli a muslimove... nebyt prislusnosti lidi k cirkvi, nebyt toho, ze nejaci debilci citili potrebu pojmenovat nepojmenovatelne, rozdily mezi "nami" a "jimi" by neexistovaly. Jednou se snad lidstvo pouci a prejde k blahodarnemu atheismu, pripadne k jakesi nijake vire, ktera nebude nikoho obtezovat, protoze nebude ani poradne definovana. Zatim muzeme kazdemu cirkevnimu hodnostari ci imamovi prat jen jedine: jeho vlastni vizi pekla.

0 0
možnosti

kdo vi

3. 12. 2007 23:09
Re: Imagine no religion...

To myslite vazne? Po Francouzske  revoluci, Nietzchovi a dalsich  zmenachach na konci 19. stol. ztratila jakakoliv cirkev v Evrope zasadni vliv na politicke rozhodovani. A vysledek? WW1, WW2, komunismus (asi jedine fil. hnuti zalozene POUZE na atheismu) a studena valka... Tak kde je ten pokrok a mir?

0 0
možnosti

Abulafia

3. 12. 2007 17:05
společnost

Vím, že to není zrovna předmětem vašeho článku, ale zarazila mě tam věta:

"Mimoto, církev je tvořena jednotlivci a jsou to právě oni, kdo chybují, nikoli 'církev', přestože se to velice často zaměňuje."

Nezbývá mi, než vyjádřit obrovský nesouhlas. Je to podle mého názoru stejná blbost jako říct, že komunismus není ve své podstatě špatný, jenom selhává na lidech. Jenomže společnost je na lidech založená a žádný společenský řád není možné tvořit bez nich. To, že církev umožnila jednotlivcům páchat zločiny ve velkém, znamená, že je tam něco špatně.

0 0
možnosti
MK

MK

3. 12. 2007 19:46
Re: společnost

Zdravím Vás, díky za názor. Každopádně Váš nesouhlas musím jen prohloubit - ano, opravdu si myslím, že myšlenka komunismu není sama o sobě špatná, bohužel je to však utopie a proto nerealizovatelná. Je to člověk - jedinec či skupina jedinců, která je příčinou toho, že tomu tak je. A říkáte: "To, že církev umožnila jednotlivcům páchat zločiny ve velkém, znamená, že je tam něco špatně." A já se ptám (dovolím si parafrázi): a čo vy si predstavujete pod takým slovom církev? Zase personifikujete něco abstraktního - a to je to, co jsem měl na mysli... Krásný den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1057x
Opavský lokálpatriot, nakladatel (Nakladatelství PERPLEX), opavský Rover a bonviván, tedy, v rámci možností.

Seznam rubrik