Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Víte ono to je těžké. Na jednu stranu je pravdou, že kouření není zrovna něco co člověka obohatí a zlepší jeho život. Na druhou stranu je právem každého kouřit či nekouřit a povinností každého kuřáka neobtěžovat nekuřáky.

Nicméně, nikdo nenutí nekuřáky chodit do kuřáckých restaurací, nikdo nenutí dělat servírku, číšníka v kuřácké restauraci. Jestliže kuřák jde do nekuřácké restaurace, vstupuje tam svobodně a s vědomím, že si tam prostě nemůže zapálit. Stejně tak by to mělo být, když nekuřák jde do kuřácké restaurace. Vstupuje tam svobodně a s vědomím, že tam jsou lidé co kouří.

Ve Valašském Meziříčí je restaurace Přístav. Majitel z toho udělal nekuřáckou restauraci, neb sám je nekuřák. Po půl roce ta restaurace byla opět kuřácká. Důvod? Propad tržeb o 60 procent. Prostě odešli kuřáci a zůstali jen studentíci a alternativní lidé, kteří při cucání čaje a venku vykouřené marihuany prostě restauraci nemohli spasit. Přitom, pokud čtu diskuse a argumenty nekuřáků by ta restaurace měla, po té co se stala nekuřáckou, praskat ve švech, ale to se nestalo. Tak kde je chyba?

3 0
možnosti
JD

Jen bolševik dovede prohlásit soukromou hospodu za veřejný prostor. Já jdu do hospody na návštěvu, respektuji přání jejího majitele a podle toho se také chovám. Když mi kouření nepovolí, tak tam samozřejmě kouřit nebudu. Ale vy a vám podobní vtrhnou do této soukromé hospody a mávají zákonem v ruce, přikazují, diktují a buzerují a nařizují ostatním, jak se mají chovat. Co to musí být za život, chtít mít vše podchycené zákonem? Řešení je přitom absolutně jednoduché - nechodit tam, kde o vás nikdo nestojí.

4 0
možnosti
JT

Ani v soukromé hospodě se nesmí prodávat potraviny zraví škodlivé. A stejně se tam nebude smět vytvářet prostředí zdraví škodlivé. Vsaďte se, že to tak dopadne.

2 2
možnosti
Foto

Pokud mám hospodu a pouštím do ní pouze svoje známé, nebude mi nikdo kecat do toho, jestli tam hulím nebo ne. Pokud tu hospodu otevřu ostatním kolemjdoucím, stává se z ní tak trochu veřejný prostor a já musím tak trochu respektovat názory veřejnosti. Jinak půjdou chlastat jinam a já nevydělám.

1 0
možnosti
RK

Jééé, nejste náhodou Létající Čestmír?:-)

2 0
možnosti
RK

Mě kuřáci dost omezují. Jenže ne v kuřácké hospodě. Tam mi nevadí, tam já nechodím. Co se stane když nebudou kuřáci kouřit v hospodě? Přestanou kouřit? Ne. Budou kouřit o to víc tam, kde jsou na obtíž.

4 0
možnosti
JP

Uz v prvnim odstavci mate celkem podstatnou faktickou chybu - hospoda NENI verejny prostor.

3 1
možnosti
JP

A jaký to je prostor?

1 1
možnosti
MP

K tomu srovnávání místních zákazů třeba na koupališti a zákazu kouření a proč to lidem nevadí - u nás máme spíš ten pohled, že každý majitel nebo provozovatel jakéhokoliv zařízení by měl mít právo na to stanovit si vlastní pravidla, která v tom místě budou platit. Souvisí to i s obecným pravidlem "co sám nechceš, nečiň jiným", a málokdo by asi chtěl, v případě že si např. otevře svou vlastní restauraci, aby mu kdokoliv kecal do toho, jestli tam smí nebo nesmí povolit kouření, že musí tolerovat řvoucí děti, prodávat vodu z kohoutku, nesmí se blikat bleskem apod. Prostě uznáváme, že "tady platí vaše pravidla, když si založím něco svého, budou tam zase platit moje pravidla". Pokud s pravidly nesouhlasím, tak tam prostě nelezu. Je v tom taková reciprocita, která vychází z vlastní vůle lidí. Pokud ale přijde nařízení zvenčí, lidé se mohou právem cítit omezovaní, protože tam už ta reciprocita není, naopak omezení někoho jiného v můj prospěch se může v budoucnu změnit i v omezení mě samotného v můj neprospěch...

3 1
možnosti
MK

Stát uděluje povolení k podnikání za jím stanovených podmínek. Zákaz kouření v restaurací by byl pouze jednou z dalších těchto podmínek nutných,k provozování restaurace.

1 0
možnosti
Foto

zákaz kouření v soukromé hospodě či restauraci samozřejmě JE omezením svobody. ;-O;-O;-O

4 2
možnosti
ZB

Autorka článku míchá nemíchatelné a vytváří takový svůj gulášek. Osobně nejsem kuřák, ale jakýkoliv zákaz něčeho mi vydí a nejen ten, který mi vyhovuje. Tedy vadí mi i tací lidé, kteří v zájmu "velké věci" zakáží cokoli, podobně jako pisatelka blogu.

2 1
možnosti
MM

Pokud bychom neměli zdravotnictví zadarmo, nemuseli bychom se bavit o nějakém zákazu kouření. Kdo rozumí svobodě , pochopí a přijme také odpovědnost. Je jenom na nás jakou budoucnost si připravíme, pokud kouřím, přežírám se, nehýbu se, zadělávám si na problém. Problém je v tom ,že se pak o nás, náš zdravotní a sociální systém postará a stojí to obrovský balík a na ten se musí někde vzít.Mě osobně kouření nevadí a přesto, že nepatrně kouřím si radši sednu do restaurace, kde se nekouří. Jejich určitě hodně a pokud bude poptávka , tak jich bude přibývat. Pokud ne tak, tak to bude naopak. Ale tohle přeci nejde regulovat, na to si přeci každý z nás musí přijít sám. Bohužel ten správný bič je maskován zdravotní péčí zcela zdarma, neexistuje žádná odpovědnost jedince, nakonec to zaplatíme všichni a budeme si vesele kouřit , chlastat, přežírat se a zabývat se nesmyslnou regulací.

0 0
možnosti
Foto

Zákaz kouření v soukromém podniku je omezením svobody.

Více o tom píšu ve svém dosud jediném článku:

http://pechar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=488832

0 3
možnosti