Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

25. 6. 2010 21:31
Důležité je nejen teoretizovat jako Vy

ale i vládnout. Nejlépe se vládne při mírné inflaci - rostou sice ceny ale zpravidla i mzdy. I když "obyčejný" člověk si ve skutečnosti nakoupí stejně nebo většinou méně, má dobrý pocit - mzda mírně vzrostla a on se "svobodně" může rozhodnout - nebo si to alespoň myslí - kam ten přírůstek strčit. Už proto následující pětiletka, kdy důchody, platy ve státní správě včetně vojáků, policistů budou stagnovat nebo půjdou dolů, bude velmi těžká. Žádná prosperita - dohnat a předehhnat, ale mizerie.

0 0
možnosti
S

sonic

25. 6. 2010 18:36
ach jo...

ten edit mohl být na začátku, ne? já jsem furt čekal, kdy to začne dávat smysl...

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

24. 6. 2010 22:43
Naprosto nesmyslný článek

Článek sice obsahuje místy i pravdu, ale jinak je to blbost. Ani jsem nečetl až do konce.

O tom jestli je inflace přinosná nebo škodlivá bysme do skonání světa mohli vést spory. Nevyřešíme nic.  Inflace má totiž vliv pouze na to, jak rychle musíte peníze "točit". Vysoká inflace, hyperinflace znamená, že se fakt budete muset ohánět, protože než získané peníze utratíte, budou mít nižší hodnotu.

Nízká inflace znamená, že se nemusíte tolik ohánět, nulová inflace znamená, že nemusíte vůbec peníze utrácet. Co asi znamená deflace?

Jiný vliv inflace nemá, Pokud je předpokládaná, očekávaná, je již započítaná ve všech úrocích, a všech valorizacích, takže subjekty už dávno s inflací počítají.

A tady vidím i příčinu inflace. Protože centrální banky nabízí levné půjčky v případě nižší inflace, očekávají subjekty vyšší zisky, zvyšuje se poptávka po penězích a množí se měnová báze. Díky multiplikaci peněz pak není problém se zvyšováním rezerv (zbyde na úroky). Ten systém se podporuje vzájemně.

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

25. 6. 2010 6:04
Re: Naprosto nesmyslný článek

nebo spíše nesmyslná odpověď? Předpokládejme, že funguje zlatý standard. Chcete říci, že než někoho napadne padělat peníze, tak ti ostatní nemají důvod peníze používat??? Myslíte, že s tím, jak roste produkce, je nutné do systému přilévat zlato, aby nedocházelo k deflaci? Problém neleží vůbec v ekonomii. Na téma inflace a deflace již bylo řečeno a napsáno mnoho. Záleží ale primárně na tom, z jakých filosofických a tudíž morálních a etických základů autoři vycházejí. A na tom také záleží, jak kdo chápe pojem trh, jaké důsledky má inflace i deflace. Tím, že by se měnila zásoba zlata, ještě nemusí nutně docházet k inflaci, protože zlato je, v našem případě, komodita jako každá jiná tj. užívá se i k jiným účelům než jen jako měřítko hodnot. Jinými slovy, neplní jen funkci peněz. Ať už platí zlatý standard nebo ne, k inflačním či deflačním výkyvům bude docházet vždy. V tom problém není. Problém spočívá v tom, že stát je jediným subjektem, který má monopol násilí inflaci či deflaci "řídit".

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

24. 6. 2010 21:48
No jo,

ale jak lidí tak zboží a služeb přibývá. I kdyby jako peníze sloužilo zlato, taky by ho přibývalo, protože těžba dosud neskončila. Konstatntní množství peněz by vytvářelo absurdní situace - váš předek by někdy v r. 1750 prodal kočár za pár tolarů a vy dnes, diky "pokroku" byste si za ně koupil Ferrari - jen proto, že množství zboží se zvětšilo 1000x o kvalitě nemluvě. Nevím, kdo by potom pracoval - nebylo by mnohem výhodnější jen sedět na penězích? A i bez centrálních bank by asi nic nebránilo, aby důvěryhopný  občan vypsal převoditelnou směnku a vydal tak vlastně vlastní "peníze".

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

24. 6. 2010 22:54
Re: No jo,

Velice správný postřeh s tou směnkou. Ony dneska banky dávno vydávají své vlastní peníze. Takovy úvěr, který vám pošlou na účet. Máte úvěr milion a na účtu milion. A nepotřebuje banka žádné rezervy, protože oba zázamy jsou čísla v informačním systému. A s těmito čísly se dá bezproblémů obchodovat.

Mluvíme o době, kdy nejde o fyzické peníze, ale o tzv. referenční měnu. Mám-li nějaký majetek a chci-li ho vyjádřit v penězích, mohu si vybrat, kterou měnu použiju. Směnku mohu vypsat v korunach, v eurech, mohu ji vypsat ve vlastních penězích, ale pak musím přesvědčit protistranu, jakou hodnotu ty peníze mají... opět kurzem. Peníze jako takové, od centrální banky vlastně ani nemusí existovat. Mohou být jen referenčím ukazatelem. A Centrální banka není nic jiného, než clearingové centrum, a zároveň komerční banka, která má navíc jen tu výsadu, že může tisknout barevné papírky a vyhlašovat úrokovou sazbu. Ale vyrábět úvěry z ničeho může kterákoliv komeční banka.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 6. 2010 18:38
To čumim

Takže já uložím do banky peníze. Tím tedy vyloučím svoji možnost platit. Snížím objem peněz v oběhu.

Banka tyto "mé" peníze (resp. 90 % z nich) půjčí. Jsou zpět do oběhu.

A podle autora je v oběhu dvojnásobek peněz!!  Opravdu tak někdo může uvažovat?

Když tomu dotyčnému půjčím peníze já přímo (nikoliv prostřednictvím banky), je to věcně zcela totéž. To jsem zdvojnásobil své peníze v oběhu? A když je věřitel půjčí dál, budou ztrojnásobeny???

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

24. 6. 2010 21:55
Re: To čumim

Kdybyste je měl doma pod polštářem, "vyloučil byste možnost platit" stejně jako při uložení do banky. Banka  počítá s tím, že se všichni klienti nepřihrnou najednou s žádostí o výběr - to by asi krachla. Banka vaše peníze někomu půjčí - a ten je nejspíš hned utratí za nějaké zboží. Proč by si jinak půjčoval, že.  Příjemce peněz je nejspíš strčí do banky atp... Jedině povinnost držet povinné rezervy bankám brání  nerozpůjčovat nekonečné množství peněz. Konečně, pokud by vám banka garantovala vrácení vašich peněz kdykoli budete chtít, nemohla by půjčovat a nejspíš by chtěla po vás poplatek za uložení peněz a na aby vám platila úrok.

0 0
možnosti
A

Alergik71

24. 6. 2010 16:30
????

Dočetl jsem po slova, kdy ČNB půjčuje bankám za 1% peníze. Budíček a studujte než začnete plácat takové nesmysli. Pracoval jsem pár let na mezibankovním trhu a nesmysli které zde plácáte jsou naprosto neuvěřitelné... Podívejte se na základní pravidla thu a nastudujte toho koho citujete a pak mluvte....:-/

0 0
možnosti

ellukas

24. 6. 2010 17:57
Re: ????

Ano, je otazkou zda autorovi něco říká pojem kolaterál a zástava.

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

24. 6. 2010 14:45
Váš názor,

ke terému jste dospěl, je správný. Nejnázornější ukázkou toho, co způsobuje inflaci, je padělání peněz. Dejme tomu, že se mi podaří VELMI zdařile padělat 1 milion korun. Za tyto peníze začnu nakupovat zboží. Všimněme si, že mohu nakupovat, aniž bych něco před tím vytvořil (kromě vlastních bankovek). Narozdíl od všech ostatních účastníků trhu. Tím dávám peníze do oběhu. Nikdo se mne neprosil, abych to udělal, a tak jak se díky mým padělkům zvětšuje peněžní zásoba, kupní síla koruny se snižuje (větší množství peněz versus nezměněný objem vytvořených hodnot). To se postupně musí projevit a projeví zvýšením cen určitých komodit jaksi úměrně tomu, kolik "fiat" peněz se podařilo do oběhu dostat. Vyšší ceny tedy postupně budou platit ostatní účastníci trhu za stejné zboží. Kriminální podstata tohoto činu (padělání) je, myslím, zřejmá. Stát dělá totéž v mnohem větším měřítku. Cetrální banka bojuje sama proti sobě.

0 0
možnosti
R

Rizo

24. 6. 2010 13:56
diky

nerozumim ale tomu s bankami, ktere si pujcuji od centralni banky, proc si ty penize nenatiskne rovnou stat sobe, misto toho aby si pak od bank pujcoval?

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.