Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

egoista

21. 7. 2010 9:33
Klausromanticky blabol

Jasne je, ze pan spekulant mnozstvi psenice nijak neovlivni, kolik se ji v dlouhodobem horizontu urodi, tolik ji zkratka je. Jasne je i to, ze jeho spekulace musi produkovat zisky (coz je zamerem jeho konani), a ty se musi odnekud zaplatit - zvysenou cenou produktu pro ostatni.

Tedy, je zde element, ktery se necha kralovsky (pokud mu jeho konani vyjde) platit za to, ze nic nevytvoril, a v pripade, ze mu jeho akce naopak nevyjde, si na nem ale nikdo nic nevezme, protoze jako neduveruyhodna fyzicka osoba takove mnozstvi penez nemuze vydelat a splatit - takze dusledky jeho vycuranosti zaplati ostatni.

Takze jde vlastne o preplaceneho jednotlivce, co se snazi emulovat - ano, priznejme si to - planovane hospodarstvi. pripitomele, nemyslite?

0 0
možnosti
D

devian

1. 8. 2010 23:42
Re: Klausromanticky blabol

Možná připitomělé, ale rozhodně funkčnější, než planované hospodářství.

0 0
možnosti
PB

Pavel Brno

19. 7. 2010 19:17
pěkné, ale nečitelné

Hezký článek, nicméně k věrohodnosti autora by přispěla znalost příčestí minulého, např. státy zasahovali - pro mě je to nečitelné, hledám zpětně kde jsem vynechal správný podmět a takhle je to v celém článku. Ta měká a tvrdá y mají svůj význam. Člověče, jste vzdělaný, tak se tuhle jednoduchou věc doučte - bez urážky, myslím to s Váma dobře.

0 0
možnosti
MS

Městečko strašení

22. 5. 2010 1:05
Míchat fyzické

komodity a spekulace s nimi a porovnávat to se spekulacemi čistě finančního charakteru chce opravdu odvahu. Pšenice nebude nikdy víc, než kolik dovolí úroda pole nebo nebude v extrémním případě žádná. Peněz na spekulace může být ve finančním systému částečných rezerv tolik, kolik si jich jsou spekulanti schopni a ochotni půjčit (vyčarovat). Z každého úvěru se stává vklad a z každého vkladu úvěr jen s jediným omezením - povinnou mírou rezerv, která je tak směšná, že prakticky multiplikaci vkladů neomezuje.

0 0
možnosti
E

erth

22. 5. 2010 0:32
-

   když už uvádíte spekulace s pšenicí, pak také můžete uvést výkyvy 2006-7-8-9. To, aby jste se nedržel učebnic.

0 0
možnosti
E

erth

22. 5. 2010 0:42
Re: -

   ještě k tomu přidejte vývoj průměrných nákladů na jednotku pšenice a vývoj cen na různých burzách a vývoj farmářských cen. Hlavně neříkejte, že pan Svoboda si neumí odvodit vývoj cen na trzích, v roce 2008 hodně Svobodů dobře vydělalo díky čekání na cenu, kupodivu sledují vývoj ve světě.

0 0
možnosti
JB

El_Cid

20. 5. 2010 12:23
Lehký problém u finančních trhů

Spekulace na finančních trzích slouží také k přesunu rizika a tím mají subjekty (především banky), které mají tu možnost riziko snadno na tyhle spekulanty přenášet další motivaci ke stupňování rizikového jednání. Další faktor je, že finanční trhy se liší od obilí. Tam je každému jasné, že úroda v dalším roce není na předchozí závislá, ovšem na finančních trzích funguje silný psychologický prvek. Stačí pár let stability a každý podlehne iluzi, že se nic špatného nemůže stát a spekulace jsou stále rizikovější. A v neposlední řadě tu je nepřehlednost těch všemožných inovovaných finančních produktů a informační zaujatost ratingových agentur. S prospěšností spekulací na klasických rtrzích jednoznačně souhlasím, ale finanční trhy jsou zkrátka jiné.

0 0
možnosti
MH

Larry Matejka

18. 5. 2010 15:35
Problém není ve "spekulantech" ale v To Big to Fail

V  obecné rovině lze s vaším článkem souhlasit. Otázka je jestli bude platit v případě přerostlých hráčů s možností manipulovat hřiště během zápasu. 

Těžko dnes oddělit například Obamovu administrativu od Goldman Sachs executives... Zásahy státu nemusí být vždy v zájmu státu... Naopak cca sedm velkých hráčů dnes ohýbá trh i politiku podle svého. Na jedné straně tu máme Executive Order 12631 podepsaný Ronaldem Reaganem tuším v roce 1988, který ve své podstatě institucionalizoval čtyři velké derivátové diktátory a na straně druhé zrušení Glass-Steagal za Clintona.   V žádném případě se nejedná o volný trh, protože zvýhodňuje jen některé hráče. (Citigroup,  JP Morgan Chase. atd...)  Obé ovšem vedlo k vražedné derivátové bublině. CDS jsou dnes používány v podstatě k systémovým útokům na měny. To už nemá nic společného se spekulacemi, to je válka a morální hazard s ekonomickou budoucností generací...

0 0
možnosti
D

devian

18. 5. 2010 16:25
Re: Problém není ve "spekulantech" ale v To Big to Fail

Problém too big to fall byl uměle vytvořen v posledních desetiletích. Nikdy by nevznikl, pokud by zde fungoval standardní hospodářský cyklus, který by zkostnatělé firmy zlikvidoval ještě v době, kdy by nebyli natolik "velké". Tedy jde (dá se říci) o morální hazard. Což píši.

0 0
možnosti
D

devian

18. 5. 2010 12:01
Díky

Děkuji všem diskutujícím. Toto je jedna z mála skutečně kvalitních a přínosných diskusích zde na iDnesu. Radost číst!

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

18. 5. 2010 12:09
Re: Díky

taky bych řekl

0 0
možnosti
N

Novotnak

18. 5. 2010 11:27
Myslím si že v té krizi spekulanti nesehráli

zdaleka takovou roli, jak by se mohlo zdát. Státy prostě držely a dří uměle nízké úrokové sazby, aby se lidi hodně a snadno zadlužovali s výhledem, že zadlužování požene ekonomiku... toť vše, prostě tomu motoru došla šťava.

Do toho příkladu se spekulanty by bylo také možné uvést, že tím že spekulant nakoupí od zemědělce surovinu za 3600 už v dubnu, tak zemědělec sice přijde o potencionální vyžší výnos, ale na druhou stranu má garantováno, že neprodělá, kdyby se pekulant spletl a úroda byla dobrá a výkupní ceny nízké, má zemědělec jistotu že prodá za dohodnutou cenu...

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

18. 5. 2010 11:33
Re: Myslím si že v té krizi spekulanti nesehráli

No krizi rozhodně spekulanti nezavinili. Lidem ale vadí, že na ní vydělali. Jak jsem napsal, že je to rovnice s nulovým součtem, tak jestliže během krize prodělalo spoustu subjektu, kdo tedy vydělal, když má být nulový součet? Spekulanti. Ale je možné je za to trestat? Jen za to, že ve správný čas byly na správném místě? Máme nařídit těmto spekulantům (ačkoliv nevíme, kdo to konkrétně je)  nějaké speciální daně? To prostě nejde. Je potřeba vést ke zodpovědnosti toho, kdo to způsobil.

 

Ve Futures to myslím není za dohodnutou cenu. Tam se pracuje jen s marginem, Dohodnutá cena je pak dána konečnou cenou při vypořádání. Pro zemědělce je příns v tom, že má zajištěného odběratele. Pro odběratele je zase přínosné to, že má zajištěného dodavatele. Což může být v obou případech dobrý argument pro získání případného úvěru u banky. Kolikrát se totiž obchoduje zboží, které ještě neexistuje, teprve se vypěstuje, vyrobí, vytěží.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

18. 5. 2010 9:05
zajímavý článek

pěkný článek......fajn, když místo politických proklamativních článků frustrovaného pisatele člověk narazí na něco, kde se dá jen tak popřemýšlet o věcech, které ovlivňují náš život. Za mě karma.....a asi juknu i na Vaše ostatní články.....esli na nich taky něco nebude :-)

0 0
možnosti
ZH

Zani

18. 5. 2010 8:11
Jo spekulanti

Ten příklad s tím sedlákem je dobrej, jen jste zapoměl napsat, že jediným cílem spekulanta je získat peníze, bez toho ,že by vytvořil jakoukoliv hodnotu. Jeho zisk zaplatí jednou prodávající, podruhé kupující. Já jako konzument mám v dvouletém průměru dražší chleba. Co způsobí bankovní spekulanti bez opratí, to jsme vyděli v září 2008.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark V

18. 5. 2010 8:25
Re: Jo spekulanti

Hele, a co takový soudní úředník, co jen vyplňuje lejstra? Taky nevytváří nějakou hodnotu - je tedy zbytečný? Až se budete soudit a nebude kdo sepsat rozsudek, tak vám sedlák s lánem pšenice bude nanic.

Jinak ohledně lidské motivace - altruismus je vzácný. Každý lidský jedinec obecně maximalizuje svůj užitek (byť jakkoliv iracionálně a subjektivně). Ostatně je to jeden ze základních přírodních zákonů - každý živý organismus maximalizuje svůj užitek - i bakterie to dělají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.