Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ellukas

13. 5. 2010 8:12
Jednu poznámku

V žádném případě si nelze myslet, že třeba v 19. století nebo v první polovině 20. století bylo zasahování států do národních ekonomik nějak podstatně méně významnější nebo citelnější než dnes. Spíše naopak, jenom ty nástroje a formy byly trochu jiné, hrubější.

0 0
možnosti
ZH

Zani

13. 5. 2010 7:37
dobrý :)

Napsal jste to hezky, ale co proti tomu dělat ? Jenom bych opravil jeden omyl, ratingové agentůry jsou pod palbou, né proto, že Řecku dávaj mizernej rating,ale proto,že léta mu dávali rating AAA a pak jejich dluhopisy během 14ti dnů prohlásej za největší srač.y vesmíru. To samé přece bylo na na začátku finanční krize. Domnívám se , že jediná možnost, jak vrátit ekonomiku do normálních kolejí, by bylo vrátit kola kapitalismu o 100 let zpátky. Rozbít velké banky a přebujelé firmy, na mnohem menší. Tak,aby každá firma měla jen několik vlastníků a investorů. Dneska není nikdo schopnej takovej moloch řídit. Shora někdo naplánuje co jakým směrem se pujde,a deleguje se výkoná moc postupně dolů. Ale konečnou odpovědnost nikdo opravdu nenese. Co se stane s managerem velké firmy,která jde do krachu? Dostane místo jinde. I kdyby nedostal, je za vodou, nahrabal si tolik, že nouzí trpět nebude. Pokud by například banky byli malé, mohli by klidně zkrachovat. Krach molocha Lehman položil ale všechny.

0 0
možnosti
D

devian

13. 5. 2010 7:44
Re: dobrý :)

Nebudu si hrát na to, že vím všechno na světě. Zdaleka ne. Takže co s tím? Nevím, ale je to dobré téma na zamyšlení.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

13. 5. 2010 7:25
známé "rakouské" plácání

 Hospodářské cykly jsou nutné a typické pro "rakouskou školu", ale Evropa po 2. světové válce díky Keynessiánství nic takového nepotřebovala. Pokud jsou nevyužité výrobní kapacity, vysoká míra nezaměstnanosti, pak to neznamená, že bankrotují jen špatní, ale to, že jsou zbytečně nevyužity možnosti. Bankrot špatných umožňuje i rozumné Keynessiánství (hospodářská politika levého středu).Méně úspěšný například nemá na to, aby si zaplatil kvalitnější zaměstnance.

Škoda, že autor nenapsal, kdy dojde k té hyperinflaci. Abysme si to mohli zkontrolovat. Takto to bude autor stále posouvat do budoucnosti. Hyperinflace hrozí, pokud výroba není schopna zajistit proti peněžní zásobě dostatek zboží.

0 0
možnosti
D

devian

13. 5. 2010 7:30
Re: známé "rakouské" plácání

Ale jistě, vůbec to nepotřebovala. A co 70. léta (stagflace)? Co vůbec tato krize? Co přelom tisíciletí a NASDAQ? Co krize v devadesátých letech (asie, Mexiko, Německý export)?

Nevyužití příležitostí? Jistě, vždyť v recesi klesne HDP pod potencionální produkt (= nevyužité příležitosti), což vytvoří prostor pro nové a efektivnější subjekty na trhu.

Mimochodem, co myslíte, že se stane, až nikdo nebude ochoten státům půjčovat? Stane se to samé, co se stalo při každé takovéto situaci v historii = státy si na své výdaje začnou tisknout peníze (jako třeba již i dnes EU). K čemu dojde? K velkému růstu finanční zásoby. Co to způsobí? Vysokou inflaci (až hyperinflaci).

0 0
možnosti
D

duhastrecht

13. 5. 2010 6:49
Otrokem/svobodným se

nestaneš tím, že ti někdo nadeklaruje, že jsi otrok/svobodný, rozdíl mezi otroctvím a svobodou je prostinký: svobodný bydlí ve svém, pracuje ve svém, má doma zbraň, kterou ovládá a toto své obhájí a má rodinu, kde dětem toto své postavení svobodného odkáže a sám si je v tom, co je to tato svoboda vyučí a poučí. Otrok je ten, kdo bydlí v cizím, pracuje na cizím, nemá zbraň, nemá rodinu a jeho děti vyučuje a poučuje někdo jiný, v tomto je skutečné otroctví, v tomto je skutečná závislost. Nenadělá s tím ani ani svobodný trh ani nesvobodný, ani jakákoliv deklarace, je to záležitost odvěká, je to záležitost osobního odhodlání, je to jen přesně to, co o otroctví a co proti tomu udělat píše Bible. Tvoje úvaha je OK, nic proti, ale co píšeš je jen finále toho co začalo, když jsme dali naše děti do státních škol, nechali si vzít zbraně, rozpustit cechy, zestátnit církve, zavést rozvody a lichvu, finále toho, co začalo tím, že jsme mlčeli, když stát konfiskoval majetky těm, co měli více, než my.

0 0
možnosti
D

devian

13. 5. 2010 7:22
Re: Otrokem/svobodným se

Tak možná se mnou nebudete souhlasit, ale na skončení éry cechů, na zavedení rozvodů a úrokových půjček nevidím nic špatného.

0 0
možnosti
M

MORHHO

13. 5. 2010 5:38
Dobrá úvaha!

R^[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.