Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RR

rezjir

1. 5. 2010 18:44
Háček tkví v tom,že

nic z toho neplatí pro stát, kde se v jeho centrální bance válí bez užitku 400 mld. korun, které dobrovolně tam vložili komerční peněžní ústavy. vice viz zde http://www.nazorne.cz/rezjir-rezjir/clanky/jak-kalousek-s-topolankem-uverili-na-zazraky-cesky-narod-k-nestesti-prisel

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

2. 5. 2010 0:20
Re: Háček tkví v tom,že

No komerční peněžní ústavy si do centrální banky mohou odložit peníze dle libosti, jako vy si je můžete odložit do kterékoliv banky. Centrální banka jim vyplácí úrok jako v každé jiné bance.

Jenže jsou to všechno peníze, které si od centrální banky půjčil někdo jiný, a ten zase centrální bance platí úrok za výpujčku. A protože úrok z výpujčky je vyšší než úrok z uložení, je centrální banka pořád v zisku a peníze jdou do státního rozpočtu.

Takže o co jde?

0 0
možnosti
V

veit

1. 5. 2010 16:24
No nazdar

No nazdar, jestli takové blbosti, jejichž vrcholem je Lafferova křivka, opravdu někde učí (slyšel jsem jen o fakultě národohospodářské, kde je děkanem pošuk jménem Schwarz), tak by nás čekaly pěkné věci. Naštěstí většina z těchto "studentů" z toho dříve nebo později vyroste.:-/

0 0
možnosti
K

ka-p

1. 5. 2010 16:01
Zelená teorie šedivý strom života

Moc hezky se to čte,ale praxe je naprosto jiná.Klasické úvěrování ve smyslu půjčím si,něco vytvořím,vrátím je na finančním trhu naprosto marginální.Tvoří řádově jednotky (1-2%) finančních operací.Proč?No protože se bankám investice,vytvářející skutečnou hodnotu nevyplácejí.Mají totiž velmi dlouhou návratnost a nízkou výnosnost.To co neslo a bohužel stále nese jsou "kšefty" s virtuálními penězi a hlavně ty neprůhledné operace s různými deriváty, derivaty derivátů,zkrátka obchod s těmi "sofistikovanými" produkty,které přivedly světový bankovní trh zu grunt.Pohádka o Popelce je sice hezká,ale ještě hezčí je ta o nízkých daních.Země s nejvyšší kvalitou života, navíc prokazatelně nejméně zasažené krizí jsou právě ty s nejvyšší daňovou zátěží.Když Topolánek prosazoval snížení daní,argumentoval následnou větší ochotou daně platit.Sakra,kde asi udělali soukmenovci s ODS chybu?Trhy mají stále málo!K ziskům jsme si nečuchli,ztráty socializujeme ale vše určitě vyléčíme dalším snížením daní.

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

2. 5. 2010 0:21
Re: Zelená teorie šedivý strom života

Koukám, tady je to samej ekonom

0 0
možnosti
L8

Lokutus 8

1. 5. 2010 14:13
autor je vydlabaná kedlubna

další -náctiletej odborník na ekonomii , ekonomie je veda s nejvetsí koncentrací -náctiletejch expertů ;-D ....v kazde jiné lidské profesi (od zedníka po lekáře) se preferuje délka praxe, zato v ekonomii stačí absolovovat první semestr na VŠE, aby se clovek mohl povazovat za znalce a rozdávat rozumy ;-D

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

1. 5. 2010 14:18
Re: autor je vydlabaná kedlubna

mozna bych to nerekl presne takto, ale jinak naprosto souhlasim. Ve spolecnosti se vyskytuje syndrom "jsem cerstvy absolvent, patrim mezi ceskou inteligenci, sezral jsem vsechnu moudrost, moje teorie je neprustrelna, firmy se o me poperou!" aniz by "to" melo nejake zkusenosti a v praxi "to" pak vetsinou pohori, pricemz to samozrejme svede vinu pak na nekoho jineho ;-)

0 0
možnosti
MS

Městečko strašení

1. 5. 2010 14:12
Víte kdy jsem přestal číst?

Od tohoto, citace " Bankovní půjčka je výsledek onoho zprostředkování, banka půjčuje

uspořené peníze jejích klientů."

0 0
možnosti
D

devian

1. 5. 2010 14:18
Re: Víte kdy jsem přestal číst?

Neříkám, že to není zjednodušené, ale vážně si myslíte, že banka má vaše peníze schované někde v trezoru, kde je chrání a nikdo s nimi nic nedělá?

Aktuálně je banka povinna držet "u sebe" minimálně 2 % vašich peněz.

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

1. 5. 2010 13:53
Tak jo...

...muzete jmenovat seznam vyspelych statu, ktere maji rovnou dan? Dekuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.