Lidská práva nejsou obchodní artikl

Před časem premiér Nečas mnohé překvapil svými výroky o tom, jak naše podpora lidských práv ve světě poškozuje český export. Jako člen sněmovního zahraničního výboru, který se běžně setkává s byznysmeny i politiky z celého světa, musím jednoznačně oponovat.

Zahraniční partneři budou naše výrobky a služby kupovat tehdy, pokud nabídneme dobrý poměr kvality a ceny. Nikoli proto, že jim chválíme nebo nekritizujeme porušování lidských práv. Upřímně řečeno, ruským nebo čínským dovozcům je jedno, co si premiér malé země někde ze středu Evropy myslí o politické situaci v jejich zemi. Chtějí jednoduše vydělat a pokud pro ně budou čeští partneři ti nejlepší, budou s nimi obchodovat.

Co nezajímá zahraniční partnery, má ale velký význam pro nás. Přes české země se v historii přelévaly armády mocností, na lidská práva se příliš nehledělo. Právě proto si jich nyní tolik vážíme a považujeme je za neobchodovatelná. Veřejnost čeká od politiků a vlády pevný postoj, ne že premiér, snad ve snaze zalíbit se prezidentovi, otočí o 180 stupňů a zpochybní dosavadní zahraniční politiku své vlastní vlády – politiku jednoznačné podpory lidských práv ve světě.

Petr Nečas se svým projevem zbytečně shodil a naštval statisíce, možná miliony českých občanů, kterým byly v nedávné minulosti lidská práva upírána. Pokud si myslí, že mu ruští a čínští exportéři nadšeně zatleskají a zdvojnásobí tržby českým podnikům, hodně se mýlí. Stát by měl podporovat chytré české hlavy a zlaté české ruce, aby se nebály přicházet s nápady, vyrábět a dodávat na světový trh konkurenceschopné výrobky a služby. Premiérova slova však našim exportérům nijak nepomohou.

Václav Kubata, poslanec (TOP 09), člen Zahraničního výboru PS PČR

Autor: Václav Kubata | pátek 21.9.2012 18:08 | karma článku: 9,10 | přečteno: 589x