Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis Anně Šabatové

Anna Šabatová je zastánkyní islámského oblékání v českých školách. Nebrání se ani zahalování, které údajně nené pro Česko nebezpečné, protože jej nikdy v Česku neviděla. Pochopme, že není její povinnosí chodit po Karlových Varech, Teplicích, Praze, Brně ani v žádném jiném městě, kde se již tyto obleky vyskytují. Na mé otázky ohledně islámu mi osobně nedokázala odpovědět. Když jsem se jí zeptal, jak spojí šáriu s lidskými právy, protože šária zahrnuje i předpisy oblékání, odpověděla, že je otázka nesmyslná, nebo tak něco...

Obracím se na Vás s několika dotazy, které úzce souvisí s Vaším osobním přístupem k muslimskému oblékání v České republice. Žádám Vás, abyste na tento veřejný dopis odpověděla a předem Vás ubezpečuji, že nejednám emocionálně a že budou dotazy podávány slušně, přestávat číst tak nemusíte. Mám však jisté obavy. Setkal jsem se s Vámi osobně na Právnické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Ohledně náboženských symbolů jste předložila několik právnických příkladů, jak soudy takové případy řeší v jednotlivých zemích. Je však nutné si uvědomit, pod jak silným islámským vlivem tyto země jsou. Nelze tedy zatím srovnávat české soudní chování například s britským, francouzským či švédským, kde kvůli islamizaci přímo omezují práva tamních nemuslimských obyvatel. Soudy budou nakloněnější ke skupině, díky které ve Švédsku zakazují kritiku imigrační politiky nebo v Británii zavádějí šária soudy, které se vymykají kontrole. 

Dále mám obavy ve Vaší znalosti doktríny islámu. Jsem si po setkání s Vámi a po vyslechnutí toho, jak jste téměř na žádnou otázku neodpověděla přímo, jistý, že krom názvů obleků neznáte islám vůbec. Je poměrně škoda, když si spojíme oblek, jenž zahaluje ženy, pod jejich práva a vůbec si neuvědomujeme, že je to jeden z mnoha prvků islámu, jenž práva žen omezuje. A to je dost důležité. Další důležitý faktor, co se týče tolerance oblékání, je bezpečnost. Je prokázáno mnoho útoků z islámského světa, kdy se za nikábem skrýval sebevražedný atentátník či střelec, ale nikdo nedokázal předpovídat, co pod tímto oděvem skrývá. A tyto útoky jsou téměř pokaždé smrtelné. 

Než položím své dotazy, rád Vás upozorním na důležitost porovnání České republiky s ostatními zeměmi. Víte, v mnoha případech jste v Praze použila výhybku, a to takovou, že jste upozornila, že se všechny špatné události okolo islámu dějí mimo území České republiky, většinou ještě pořád mimo území celé Evropy. Je však dobré vědět, že si v Británii ohledně tohoto tématu zřejmě před třiceti lety řekli to samé a teď jim tam třetí generace muslimů, pod tlakem tamních ímámů, dělá potíže. Napadají policejní auta, když vjedou do "šária zóny" a pořádají agresivní demonstrace. A to samé platí i o Německu, Švédsku, Francii, Norsku, ve kterém byl již vyhlášen takzvaný chalifát a tak dále. Bavme se tedy i o ne příliš vzdálené budoucnosti České republiky s ohledem na zkušenosti okolních zemí.

První dotaz, na který jsem se Vás zeptal i na právnické a na který se mi nedostalo odpovědi: Jak můžete hidžáb, oděv, který se řídí právem šária, právnicky spojit s Listinou základních práv a svobod, když Evropský soud již označil šáriu za subjekt, jenž je v přímém rozporu s lidskými právy? 

Druhý dotaz: Označila jste lidi, kteří s Vámi nesouhlasí, za lidi, kteří mají, a teď Vás cituji: "primitivní a hloupé" názory. Jak může někdo, kdo má zastávat práva všech obyvatel České republiky, tu část, která s Vámi nesouhlasí, veřejně označit za primitivy a hlupáky? Můžete mi blíže vysvětlit, co je na znalosti islámu primitivního a hloupého?

Dotaz třetí: Jsou známy zkušenosti z Evropy, že když se ustupuje islámu, chtějí muslimové ještě další a další ústupky a neustále se odvolávají na lidská práva. Ve Španělsku či Británii chtějí, aby byl pejskařům zakázán vstup na veřejná prostranství, respektive do prostředků MHD. Psi, mimochodem pro islám nečistá stvoření, je prý diskriminují a omezují jejich právo žít podle islámských zásad. Co byste v zemi, kde je kolem 4 milionů psů, dělala, kdyby za Vámi přišla muslimka, která by řekla, že jí pes diskriminuje? Označila byste to za irelevantní, nebo byste pátrala, jak Čechům psy zakázat?

Dotaz čtvrtý: Vládou prošel návrh pana Dientsbiera, který by Vám značně povýšil pravomoci. Mohla byste požadovat rušení některých zákonů (za určitých podmínek) a také byste, mimo jiné, mohla ozbrojená právníky obviňovat lidi z diskriminace. Takže pokud si nějaký člen menšiny vymyslí jakýkoliv projev diskriminace, bude muset každý obviněný proti Vašim státem placeným právníkům obhajovat, že není rasista? Jakým způsobem budete prověřovat důvěryhodnost lidí, kteří si budou u Vás na diskriminační jednání stěžovat? Je známo mnoho případů, kdy Rom napadl firmu, která jej nechtěla zaměstnat, že je diskriminační. Ona firma tedy bude muset prokázat, že nejednala diskriminačně třeba tím, že přijala někoho kvalifikovanějšího?  

Dotaz pátý: Prosím, pravdivě odpovězte, jak moc znáte islám? Kolik jste toho četla? Nebo potvrdíte mé domněnky o tom, že islám prakticky neznáte?

Dotaz šestý: Vrátím se k oné somálské dívce, která odešla ze školy údajně kvůli oděvu a pak přišla za Vámi. Podle ředitelky té školy byly problémy s doklady o pobytu v České republice. Než jste začala řešit její šátek, prověřila jste i tuto oblast?

Dotaz sedmý: Nyní se na vládní úrovni řeší přesun až desítek tisíc uprchlíků do České republiky. Jakým konkrétním způsobem byste Vy osobně tuto situaci řešila? Prosím, uveďte právní stránku věci z Vašeho úhlu pohledu i Váš osobní názor.

Doufám, že na Vás tyto slušně položené dotazy nepůsobí jako projev agrese. Jsem osobně kritikem islámu a mnoho jeho zásad dle mého názoru nepovažuji za přijatelné. Proto se rád zeptám každého zastánce islámu na jeho osobní názor i přístup k případnému řešení. Budu velice rád, když mi plně zodpovíte na veškeré dotazy. Vaše odpovědi bez omezení zveřejním stejně jako tento původní dopis.

S pozdravem

František Kubásek

Není to můj první veřejný dopis
Napsal jsem redakci Respektu, která obvinila kritiky islámu z toho, že jsou to krajně pravicoví extremisté. Šéfredaktor odpověděl. Napsal jsem i Jiřímu Dientsbierovi mladšímu, jenž mi na dopis ještě neodpověděl. IVČRN. Má osobní facebooková stránka

Autor: František Kubásek | čtvrtek 11.12.2014 10:21 | karma článku: 40,93 | přečteno: 3958x
  • Další články autora

František Kubásek

Programový ředitel Helsinského výboru je xenofob!

Programový ředitel Helsinského výboru reaguje na nepokoje, které například v Maďarsku způsobují veliké bezpečnostní potíže.

1.7.2015 v 11:20 | Karma: 38,78 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Kultura

František Kubásek

Neexistuje v historii mocnější osoba. A existovat ani nebude....

Neprozradím to rovnou, postupem článku zkusím napovědět a po nějaké době už byste měli mít jasno v tom, o koho se jedná...

12.6.2015 v 6:00 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Kultura

František Kubásek

Lživé číslo 525, které se brzy zvýší. Zapojte se s peticí

Celý český mediální proud vydal zprávu o kvótě pro uprchlíky, kterou navrhla EU. Buďme opatrní, než jim začneme věřit.

14.5.2015 v 23:10 | Karma: 37,96 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Média

František Kubásek

Handy Mobil nebo Han Mobil? Podvodné praktiky prodejce mobilních telefonů

Představte si následující. Jste nakupující a sháníte nějaký výhodný telefon. Koukáte hlavně na poměr kvalita/cena, sledujete parametry. Pak si vyberete konkrétní model a hledáte, kde a za kolik. Jako amatér nevíte nic o tom, co je v Česku legální a přijatelné, nevíte o tom, že se tu prodávají telefony určené pro distribuci třeba někde úplně jinde. Jste začátečník, který jde hlavně po ceně. A to je ta největší chyba, zvláště pokud bydlíte v této zemi, kde se vám může stát přesně tohle:

27.4.2015 v 12:00 | Karma: 18,33 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Občanské aktivity

František Kubásek

Vejce na kohokoliv, kdekoliv, kdykoliv, kamkoliv a beztrestně

17. listopadu loňského roku na Národní třídě promluvil Zeman k Sametové revoluci a při této příležitosti mu jeho odpůrci jako reakci na vulgarismy v rádiu naházeli desítky vajec a nějaké další jídlo. Trefili tím jej a možná pár dalších politiků, těsně minuli německého prezidenta. Radnice Prahy 2 neshledala ani přestupek.

24.4.2015 v 21:21 | Karma: 37,60 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof