Zrušme to

Nebojme se pojmenovat věci a přiznat si pravdu. Nedržme při životě odbor státní instituce, který nemá žádný význam a pouze odčerpává nemalé peníze ze státního rozpočtu. 

Situace je o to nápadnější, že se jedná o odbor tak důležité instituce jako je Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). SÚKL má nezastupitelnou roli, a dle mého soudu, dělá svoji práci dobře. Ovšem balvanem na noze SÚKLu je jeho Státní agentura pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Odbor bez jakékoliv právní subjektivity, neschopný jakékoliv smysluplné akce, ale zato s mediálně třaskavým potenciálem a schopností zaměstnat řadu lidí bez zjevného efektu.

Smyslem Agentury má být, cituji z webu SAKLu: Činnost Agentury zahrnuje udělování licencí k pěstování konopí pro léčebné použití, zajištění výkupu vypěstovaného a sklizeného konopí pro léčebné použití a jeho distribuci, případně zajišťuje jeho vývoz mimo území ČR. Dále plní podle výše uvedeného zákona veškeré informační povinnosti vůči Ministerstvu zdravotnictví ČR a Policii ČR.“

Zkusme v krátkosti shrnout výsledky činnosti Agentury po třech letech existence. První veřejná zakázka skončila neúspěchem. Zodpovědnost za toto selhání nese právě Agentura, která nebyla schopna veřejnou zakázku řádně zadat ani následně vyhodnotit. Druhá veřejná zakázka skončila dalším neúspěchem právě nyní. Neobjevil se nikdo, kdo by byl ochotný nebo schopný zakázku zrealizovat. Vlastní příčiny neúspěchu vysvětluje ředitel v tiskovém prohlášení ze dne 9.1.2017 zavádějícím způsobem. Uvedl přesně: „Domnívám se, že tato veřejná zakázka byla neúspěšná zejména proto, že v České republice aktuálně neexistuje žádný subjekt, který by byl na tuto problematiku plně připraven, tak aby splnil veškeré zákonné předpisy.“ Tímto ovšem ředitel popírá rozhodnutí svého vlastního ústavu z roku 2014, kdy přiznal splnění kvalifikačních předpokladů hned čtyřem společnostem. Ve skutečnosti nezájem ekonomických subjektů o veřejnou zakázku nespočívá v obavě z nesplnění zákonných požadavků, ale ve vlastní  ekonomické nerentabilnosti veřejné zakázky. V pořadí třetí avizovaná zakázka má našlápnuto stejně špatným směrem a neúspěch na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat. Agentura se ocitla v pasti závazných právních předpisů a není zde žádná rozumná naděje na změnu.

Ředitel v tiskovém prohlášení dále uvádí: „Pevně věřím, že další zakázka již bude úspěšná.“ Netuším, odkud pramení taková naděje, protože v prohlášení je jasně uvedeno, že „předmět ani rozsah plnění se nebude v další zakázce nijak měnit“. Proto si ředitel zřejmě připravuje prostor pro další neúspěch a dodává: „Pokud ne, budou moci pacienti využívat léčebné konopí dovezené ze zahraničí.“ Agentura však nemá nad dovozem jakoukoliv pravomoc a je v tomto ohledu zcela nepotřebná.

A proto říkám – zrušme to, ušetříme státnímu rozpočtu hodně peněz.

Autor: Tomáš Kubálek | úterý 10.1.2017 17:53 | karma článku: 25,29 | přečteno: 1196x