Státem utajení lékaři

Občan má právo na informace a stát je povinen tyto informace poskytnout. V některých případech to ovšem stát dělá špatně. A je mu to jedno. Ale nám to jedno není. Zvláště, když jde o bolest našich blízkých.

Minulý týden mi volal pán, jehož manželka je onkologickým pacientem a trpí bolestmi. Sháněl kontakty na lékaře, kteří mají příslušná oprávnění předepisovat léčebné konopí pro tišení bolesti. Rád bych mu býval poradil, ale nevěděl jsem jak. Na jedné straně je konopí připraveno na skladu, na druhé straně chybí lékaři, kteří by recept vystavili. Opravdu ti lékaři nejsou? Jsou, ale kontakty na lékaře dostupné nejsou. Čí je to chyba? SAKLu je to chyba (Státní Agentura pro konopí pro léčebné použití).

Hned vysvětlím proč.

Lékaři, kteří mají zájem získat oprávnění k předepisovaní léčebného konopí musí projít určitou administrativní procedurou a jsou registrováni u SÚKLu (Státní ústav pro kontrolu léčiv). SAKL, jako součást SÚKLu, ovšem informace o těchto lékařích nezveřejňuje. Tedy, abych byl korektní, k polovině září letošního roku byla zveřejněna jména a specializace pouze dvou lékařů na webových stránkách SAKLu. Ostatní lékaři nebyli zveřejněni z důvodu ochrany osobních údajů. Tedy přesněji, lékaři údajně neodpověděli na oficiální dotaz SAKLu a nevyjádřili souhlas se zveřejněním jména a specializace. Nevěřím, že se lékaři registrují proto, aby následně ordinovali v utajení. To není příliš přesvědčivé. Fakt, že lékaři neodpověděli na úřední písemný dotaz, ještě přeci neznamená, že nechtějí pomáhat lidem. Proč je proces ze strany SAKLu tak zbytečně komplikovaný? Vždyť řešení může být tak snadné. Během elektronické evidence lékaře stačí přidat jedno zaškrtávací okénko – „Souhlasím se zveřejněním svého jména a specializace na webových stránkách SAKLu“. Klik. Hotovo. A lékaři budou zveřejněni v momentu úspěšné registrace.

Souhlasím s tím, že žádná lidská práva nesmí být porušována. A to ani právo na ochranu osobních údajů, ale ani právo pacienta na léčbu. Zkusme tedy prosím při své práci vidět za úředními postupy také pacienty, kterým chceme pomoci od bolesti a lékaře, kterým chceme ulehčit zbytečnou administrativu.

Autor: Tomáš Kubálek | úterý 29.9.2015 7:05 | karma článku: 18,26 | přečteno: 923x