Piráti jedou

Svoboda rozhodnout se a zároveň svým rozhodnutím nezpůsobit škodu komukoliv dalšímu patří k nejvyšším hodnotám života. 

Přesně tímto směrem míří návrh pirátského zákona, který by umožnil každému dospělému člověku pěstování pěti rostlin konopí. Tento krok podpořil i bývalý Národní protidrogový koordinátor svým vystoupením na půdě Poslanecké sněmovny. Prohlásil, že se v podstatě jedná o legitimizaci současného stavu.  Tato slova se mnohým mohou nelíbit, ale nedá se o nich moc pochybovat. 

Budiž Pirátům přičteno ke cti, že činí kroky v souladu se svými předvolebními sliby. Jestli zákon bude nebo nebude schválen Poslaneckou sněmovnou uvidíme později. Současný platný zákon umožnuje použití psychotropního konopí pouze a jen k léčebným účelům. Piráti svým návrhem neřeší účel použití, jedná se tedy o faktickou legalizaci užívání konopí. Tímto krokem se, pravděpodobně mimoděk, dotkli i léčebného konopí na předpis. Nebyl by tu už žádný zásadní důvod, proč vyžadovat lékařský předpis na nákup konopí v lékárnách.

Dostali bychom se do zdánlivě ideálního stavu svobodně se rozhodnout: vypěstovat nebo koupit. Možnost koupit české konopí však odpadá díky úředníky zpackanému výkladu současného zákona. Je zde politická síla, která by stav napravila? 

Autor: Tomáš Kubálek | neděle 2.9.2018 16:13 | karma článku: 15,10 | přečteno: 807x