Léčebné konopí v ČR. Končíme

Rozhodně a bez diskuze. Předběžným opatřením soudu byla ve středu zastavena elektronická preskripce, která je ze zákona podmínkou pro předepisování léčebného konopí. Není jasné, kdy a jak se předepisování obnoví.

Důvodem pro předběžné opatření soudu je nedohoda SÚKLu se současným provozovatelem technické podpory. SÚKL sice vypsal výběrové řízení na nového poskytovatele, ale nikdo se nepřihlásil.

Co tento stav znamená konkrétně pro pacienty? Lékaři nemohou, až do vyřešení situace, předepisovat pacientům léčebné konopí. Lékárny nemohou vydávat již předepsané konopí.  Navíc se přiblížila dlouho avizovaná doba první české sklizně. Pokud SÚKL situaci včas nevyřeší, neprodané konopí se bude muset po expiraci spálit.

To ovšem zdaleka není jediný problém, který bude muset SÚKL a SAKL v oblasti léčebného konopí v ČR řešit. Pokud SÚKL a SAKL i příště vypíše veřejnou zakázku na pěstitele léčebného konopí bez solidního racionálního základu, dočká se jen logického výsledku. Nikdo se do veřejné zakázky nepřihlásí.

Autor: Tomáš Kubálek | čtvrtek 17.12.2015 10:20 | karma článku: 16,86 | přečteno: 840x