České konopí. Nekonečný příběh cesty konopí od pěstitele k pacientovi

Stát (SÚKL) objednal 40 kg léčebného konopí. Co se bude dít pak, neřeší. Pokud řeší, tak špatně. Zatím není způsob jak dostat české konopí k pacientovi. Proč tomu tak je? Ví snad stát více, než víme my?

Kdo hledá, najde. Kdo nehledá, tak má k tomu nejspíše dobrý důvod. Třeba ten, že by také nemusel nic najít.

O co jde.

První vymodlené oficiální úrody českého konopí se snad jednou dočkáme. Jestli to bude letos, to opravdu nevím, spíše bych si myslel, že ne. Co ale dokáži s určitostí tvrdit je, že pacient do letošních Vánoc české konopí neuvidí. Snad už všichni, kdo se jen trochu o léčbu konopím zajímají, vědí, že máme prvního pěstitele konopí. Pěstitel byl vybrán ve veřejné soutěži. Od tohoto pěstitele se očekává, že dodá 40 kg konopí, za které stát zaplatí 2,72 milionu korun. Co už však málo lidí ví je fakt, že k tomu, aby se konopí dostalo k pacientovi, je potřeba ještě jeden důležitý článek. Tím článkem musí být oprávněný distributor, splňující poměrně náročná kritéria. Distributor, stejně jako pěstitel, musí být vybrán ve výběrovém řízení. Potíž je v tom, že žádné výběrové řízení na distributora zatím vypsáno nebylo a SAKL (Státní agentura pro konopí pro léčebné použití) nechce sdělit, kdy vůbec toto řízení zahájí.

Od zahájení veřejné soutěže na výběr pěstitele uplynulo 16 měsíců (zadávací dokumentace byla zveřejněna v květnu 2014), a přesto smlouva s pěstitelem stále podepsána není. Proč si SAKL myslí, že výběrové řízení na distributora poběží rychleji než běžela veřejná soutěž na pěstitele?

Může se stát, a s určitou pravděpodobností se i tak stane, že budeme svědky naprosto kuriózní situace. Státu se nepodaří vybrat distributora díky průtahům ve výběrovém řízení. Konopí bude ležet na skladu a během 12 měsíců exspiruje. Pak se bude muset celá první zakázka spálit a stát si připíše na svůj účet další nesmyslnou a hlavně zbytečnou ztrátu.

Proč tedy SAKL distributora už dávno nehledá? Jedním  z možných důvodů může být jeho oprávněná obava, že racionálně smýšlejícímu ekonomickému subjektu se jednoduše nevyplatí podstupovat martyrium spojené se zakázkou na distribuci 40 kg léčivé látky ve speciálním bezpečnostním režimu.

V systému výroby a distribuce léčebného konopí v České republice je mnoho věcí nastaveno špatně. Pokud nezačneme na tyto věci poukazovat, abychom je mohli začít řešit, nikam se neposuneme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kubálek | pondělí 5.10.2015 7:34 | karma článku: 12,49 | přečteno: 461x