České konopí a DPH

Stát, ze zákona jako jediný, může obchodovat s léčebným konopím. Sazbu DPH ovšem neví, snad jen tuší. Pacient, ale tušit nechce, pacient chce vědět přesně, jestli bude platit 10%, 15% nebo snad 21% DPH. 

To, že stát zatím neví sazbu DPH léčebného konopí a stanovil si ji odhadem na 15%, není žádná fatální věc. To se samozřejmě dá napravit, ale je za tím nějaká práce. Co mě ovšem na celé věci zaráží je fakt, že když se po několika letech přiblížil prodej českého konopí v lékárnách, tak SAKL (Státní agentura pro konopí pro léčebné použití) správnou sazbu DPH stále neví, jen tuší.

Problém stanovení DPH mne zajímal, tak jsem začal hledat a telefonovat. Zjistil jsem, že to přede mnou zřejmě nikdo neudělal. Metodika Finanční správy, která má správnou výši DPH určit, vychází z vyjádření Celní správy, která zboží zařadí do celního sazebníku (a to platí i pro zboží, které se nedováží). Na základě vyjádření Celní správy a přiděleného kódu celního sazebníku stanoví Finanční správa výši DPH. Obě instituce zdůrazní, že vyjádření jsou nezávazná. Závazné vyjádření obou úřadů je možné získat, ovšem jiným postupem a za správní poplatek v řádu desítek tisíc korun.

Výsledek mého pátrání a nezávazné vyjádření Finanční správy bylo překvapivé – sazba DPH pro léčebné konopí je 21%. Tento předběžný závěr asi žádného pacienta nepotěší. Všichni cítíme, že u 21% by to zůstat nemělo. Nyní bude třeba požádat o závazné vyjádření Celní a Finanční správy a pochopitelně jim to zaplatit. Pokud bude potvrzena sazba 21% je třeba učinit další kroky, aby došlo ke snížení této sazby. Proč už to SAKL dávno neudělal?

Závěr: Pokud SAKL bude prodávat konopí s chybnou sazbou DPH mohou nastat právě dvě situace. Buďto prodává s vyšší sazbou, pak vybírá od lidí více než je třeba. Nebo prodává s nižší sazbou, pak způsobí státu škodu (de facto sám sobě) a bude muset rozdíl v sazbách doplatit.

Autor: Tomáš Kubálek | úterý 6.10.2015 14:11 | karma článku: 12,71 | přečteno: 608x