Byznys pro masochisty

Není žádným tajemstvím, že první pokus o vypěstování českého legálního léčebného konopí skončil naprostým fiaskem. O tento neúspěch se podstatnou měrou postaral sám zadavatel veřejné zakázky–Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Pochybení SÚKLu spočívá jednoduše v tom, že nebyl schopen správně veřejnou zakázku zadat ani následně vyhodnotit. Došlo prokazatelně ke schválení mimořádně nízké nabídkové ceny. Situace byla ještě o to komplikovanější, že SÚKL požadoval i splnění podmínek zákona, které v tu chvíli objektivně splnit nešlo. Neúspěch na sebe nenechal dlouho čekat a bolestivou daň zaplatil první pěstitel.

Pěstitel v médiích uvedl, že jeho náklady spojené s realizací zakázky se pohybovaly okolo 5.000.000 Kč. Zadavateli zakázky prodal jednu šarži o objemu 11,2 kg. Při schválené nabídkově ceně 68 Kč za gram tedy utržil přibližně 760.000. Smlouva se SÚKLem již vypršela, a protože pěstitel nebyl schopen přesně smlouvu dodržet, bude muset zaplatit navíc smluvní pokutu ve výši 1.000.000 Kč. Takže finální bilancování vypadá následovně: 760.000 - 5.000.000 - 1.000.000 =  - 5.240.000 Kč. Pokud se pěstiteli nepodaří uspět v další veřejné zakázce, stála ho tato zkušenost tři roky práce a ztrátu přesahující 5 miliónů korun.

Další veřejná zakázka byla zveřejněna právě před týdnem. Podmínky jsou
pro pěstitele ještě mnohem tvrdší, protože se bude jednat o malé náhodné dodávky v rozsahu přibližně 4 kilogramů s garantovaným celkovým odběrem minimálně 20 kilogramů a maximálně však 40 kilogramů během 5 let od přidělení zakázky.

SÚKL udělal v minulých třech letech hodně práce a v mnoha ohledech se poučil. Nicméně představu o nejnižší možné nabídkové ceně si stále neudělal. Pokud se objeví další podnikatel s nereálně nízkou cenou, má dobrou šanci uspět. Důsledky případného neúspěchu si ovšem s podnikatelem odtrpí i pacienti.

Autor: Tomáš Kubálek | čtvrtek 20.10.2016 16:28 | karma článku: 16,04 | přečteno: 490x