Blízký konec jedné veřejné zakázky

Státní ústav pro kontrolu léčiv  (SÚKL) odmítl od českého pěstitele vykoupit dodávku objednaného léčebného konopí. Pěstitel nepředložil certifikát dokládající kvalitu.

Na jednu stranu si SÚKL zaslouží pochvalu za to, že bdí nad kvalitou produkce léčivé látky dodávané na český trh. Na druhou stranu si nelze nepoložit otázku proč SÚKL vypisuje veřejné zakázky, kde klade nesplnitelné podmínky. A na jedné takové podmínce může skončit i první nesmělý pokus o české pěstování. SÚKL vyžaduje certifikát v rozsahu, který žádná laboratoř v ČR není schopna v celé šíři vystavit. Mohu potvrdit, také jsem tu laboratoř hledal.

Co bude dál? Pokud pěstitel nezajistí laboratoř, což rozhodně nebude snadný úkol, SÚKL nepřevezme a nezaplatí. Pěstitel tedy nedodá dohodnuté zboží. V případě nedodání zboží hrozí pěstiteli pokuta ve výši 1.000.000,- Kč za nedodržení smlouvy.

Celá veřejná zakázka se pohybuje na hraně, respektive za hranou, rentability. Vím to, mám to spočítané. Případná miliónová pokuta by byla pomyslnou ranou do vazu nejen současnému pěstiteli, ale možná pěstování vůbec. Rozsah, průběh a nesmyslnost veřejné zakázky v oblasti léčebného konopí spolehlivě odradí další potenciální uchazeče o pěstování. Stále ale nevím, proč se tak děje. Buďto se jedná o těžkopádnost celého procesu nebo někdo má skutečný zájem zadusit pěstování v ČR. Pokud je to skutečný úmysl, pak komu a jak bude výsledný stav sloužit?

Autor: Tomáš Kubálek | středa 13.7.2016 16:00 | karma článku: 26,55 | přečteno: 923x