Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Řečkany

8. 12. 2009 16:44
Ta zem neměla zrádce

R^V!!

0 0
možnosti
S

snaduzdost

2. 12. 2009 18:09
Ta země neměla zrádce

A co nejdůležitější: nejnebezpečnější  a nejagresivnější iniciátoři protistátního povstání utekli do SSSR, kde jim ovšem báťuška nijak nešel na ruku, protože pochopil, že oni jsou ve Finsku  naprosto odepsáni. ¨

Tím však  v nejmenším nechci snižovat hrdinství a velikost Finů v jejich boji za svobodu - mají to v genech: ne bojechtivost /ať se nám to při hokeji jeví jakkoli jasně/ ale naopak - Finskému etniku je vlastní   nesmírně hluboké cítění sociální spravedlnosti.

K těmto poznámkám  mě  inspirovalo  pouze to  víceméně nestoudně nejapné hanění prezidenta dr. E. Beneše.

 

0 0
možnosti
P

Pavel_D

2. 12. 2009 18:55
Re: Ta země neměla zrádce

Doporučuju přečíst knihu Tomana Broda Moskva, objetí a pouto. O utajené cestě dr. E. Beneše za Stalinem, jeho podíl na tom, že jsme byli "připojeni" k východnímu bloku. O uchvácení českých zemí usilovalo Rusko už od r. 1848 (Bakuninem podpořené, ne-li vyprovokované povstání). Scénář - Češi povstanou proti nenáviděnému R-U, báťuška car jim přispěchá na pomoc a posléze je natrvalo přivine na svou medvědí hruď.

100 let měla na to pátá kolona, aby se to podařilo. A toto nebezpečí stále hrozí.

0 0
možnosti
S

snaduzdost

2. 12. 2009 18:01
B LA H O P Ř E J U A U T O R O V I, a děkuju

Ano:  "Ta zem neměla zrádce !"    Autor mě zbavil povinnosti vyjádřit se k textu v LN. Dobrý text, dokud se autor nepustil do srovnávání politiky  Paasikiviho a Beneše. A zde je kámen úrazu našich "politologů". Text obsahuje kusé informace, vytržené z významných souvislostí  a v závěru se autor tím  dopouští problémového hodnocení, jak se s ním setkáváme  i u našich žurnalistů a publicistů, na základě víceméně, řekl bych "sofistikované spekulace." A stačilo by tak málo: Jen  poměrně populární publikace finských autorů: Dějiny Finska /vyšla i česky  v nakladatelství LN/  uvádí  o vítězství "bílých" nad "rudými ve víceméně osvobozovací válce, držím se terminologie uvedené publikace, jak naložilo s poraženými.  "8000 rudých vojáků bylo zastřeleno  polními soudy" a následné soudní tribunály rozhodly o 555  nejvyšších trestech! Pravda, polovině odsouzených  byla posléze  udělena milost. Avšak  v zajateckých táborech  zemřelo "přes 12 000 rudých".     

0 0
možnosti
EK

nezve

2. 12. 2009 16:47
nebáli se a vyhráli

co do počtu malý národ vedle obra. Důvěřovali své vládě a vláda jim. Neustoupili. Dokonce v roce 1948 (!) byli finští komunisté odvoláni z vlády. Stalin neprotestoval ani nezasáhl. Ovšem neměli žádnou zrádnou pátou kolonu.!

       8-o;-€R^V 

0 0
možnosti
  • Počet článků 524
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Architekt a glosátor

Seznam rubrik