Je dobré investovat do umění?

Spustil to Vladimír Železný. Dnes umělecká díla nakupuje řada lidí, kteří mají peníze. Soudě podle toho, jak jdou jejich ceny v posledních letech nahoru, to není špatná investice.

S nákupy uměleckých děl začal Vladimír Železný v druhé polovině 90. let. Měl na to čuch a hlavně – peníze. Doma i v zahraničí tehdy za přijatelné ceny kupoval převážně české nebo s českým prostředím související autory 20. století. Podařilo se mu vybudovat velmi slušnou soukromou sbírku, jejíž části příležitostně vystavuje v Galerii Zlatá Husa.

Dnes jsou takových lidí desítky, ba stovky. Lidé bohatnou a investují do různých odvětví včetně umění. Říká se tomu diverzifikace portfolia. Hodně záleží na tom, jak se to dělá. Bohatý člověk si může koupit obraz pro radost. Když takových obrazů nakupuje víc, už by měl přemýšlet o umění jako o investici a měl by tomu trochu rozumět. A když to neumí sám, může si na to najmout někoho, kdo mu poradí – jak vybudovat sbírku, jak nakoupit díla, která se mu líbí a zároveň se dobře prodávají.

A pak je tu také možnost do umění pouze investovat a zbytek práce nechat na specializované instituci. Jde o společnost Proarte - investiční fond, specializovaný na umění. Sám jsem se o ní dozvěděl poměrně nedávno, ale na českém trhu funguje už dva roky. Zatím spravuje asi 300 děl nakoupených za 120 milionů korun. Jsou mezi nimi Kupka, Filla, Zrzavý, Toyen, Šíma. Tato jména jsou zárukou kvality i toho, že jejich cena nemůže spadnout. Ostatně díla českých umělců získávají na ceně rychleji, než díla světového umění. 

Zítra – tedy 1. května – bude možné shlédnout výběr z děl fondu Proarte ve Vratislavském paláci, Tržiště 13, Praha 1. Výstava je zdarma. K vidění bude kolekce Františka Kupky, českých surrealistů, Alfonse Muchy, Adrieny Šimotové i sklářského výtvarníka Václava Ciglera.

Nechci tu nikomu dělat reklamu. Chci říct jen to, že investovat do umění je možné, lze to dělat různými způsoby a je to i výnosné. Na závěr vlastní zkušenost. Asi před deseti lety jsem koupil několik děl známých českých grafiků. Nestačím se divit, za kolik se prodávají dnes. Třeba díla Kamila Lhotáka šla nahoru několikanásobně. Strefil jsem se. Až budu mít víc peněz, budu investovat víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Krupicka | středa 30.4.2014 15:57 | karma článku: 7,06 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94