Colette – věrohodný příběh z koncentráku

O koncentrácích bylo natočeno hodně filmů, často hodně dojemných, zjednodušujících nebo politicky zabarvených. Z řady vybočil až Schindlerův seznam. Colette se mu směle řadí po bok. Patos a drsnost jsou v něm dobře vyvážené.

Colette, natočený podle předlohy Arnošta Lustiga, je příběh o křehké nenaplněné lásce v Osvětimi-Březince, o vůli přežít. Přestože na všechny česká smrt, láska i jiné drobné požitky tu mohou existovat díky korupci a drobným podvodům. Kšeftování s majetkem přijíždějících židů, se zlatem a diamanty, s propustkami. Německý systém byl dokonalý, ale ne zas tak docela. Lidé si vždycky si poradí. Ti, kteří to nevzdali, mohli i přežít. Mezi takové patří oba hlavní hrdinové. Patřil mezi ně i Arnošt Lustig. Praktik, který měl pozorovací talent. A dovedl vyprávět. Jím popisované situace jsou naprosto věrohodné, divák se nad ničím nepozastaví.

Postavu Viliho Felda (objevuje se i v Lustigově románu Můj známý Vili Feld) hraje Jiří Mádl. Jinak ho nemusím, ale role vězně, přezdívaného Malý pívo, mu sedla. Kamarádí se s kápem, což má své výhody i nevýhody. Nakonec přežije. Colette se však ztrácí. Jejich osudy se symbolicky střetávají až v závěru.

Nečekám, že film Colette bude kasovním trhákem. Dnes se chodí spíš na veselohry nebo robocopy, zpravidla v hollywoodské produkci. Mezi momentálně hranými českými filmy (Revival, Líbánky) však vyčnívá. Mohu ho s klidným svědomím doporučit. Člověk si znovu uvědomí, že koncentráky byly peklem. U příležitosti premiéry vyšla novela Colette i knižně. Na trh ji uvedla Eva Lustigová, Arnoštova dcera a energická strážkyně jeho odkazu.

Autor: Miroslav Krupicka | čtvrtek 12.9.2013 10:42 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94