Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze-mě-třes-ení - Den “D” - 25. dubna 2015, vesnice Lho - 3 180 m.n.m., Nepál

Zemětřesení neotřáslo pouze zemí, ale především osudy lidí. Nejintenzivnější momenty mého života jsem si prožila na treku v oblasti Manaslu v bezprostřední blízkosti jednoho z epicenter v regionu Gorkha.

Poprvé se o mně psalo v médiích, anichž bych o tom věděla. V té době jsem byla uvězněná  ve výšce 3 180 metrů nad mořem ve vesnici Lho, kterou jako celý Nepál postihlo neobyčejně silné zemětřesení, jež dosáhlo 7,8 stupně Richterovy škály. 

„Pro Češku helikoptéru”, tak zněl název článku v němž pojišťovna Generali avizovala, že zajistí transport z postižené himalájské oblasti. 

Nejintenzivnější momenty mého života jsem si prožila na treku v oblasti Manaslu (osmá nejvyšší hora světa) v bezprostřední blízkosti jednoho z epicenter v regionu Gorkha. 

Zemětřesení neotřáslo pouze zemí, ale především osudy lidí. Paradoxně nejhorší osobní zkušeností nebylo zemětřesení, ale mezilidské vztahy a charaktery, které se na místě po přírodní katastrofě postupem času vykrystalizovaly.

V sobotu 25. dubna 2015 jsme vyrazili na čtvrtý den treku z vesnice  Namrung do Samdo. Jak se říká, „člověk míní a život mění”, a to doslova a do písmene. Oběd jsme zvolili v místní lodži Majestic Manaslu, právě jsme listovali jídelním lístkem, když se vše začalo chvět a otřásat v základech. Turisté vyskakovali chaoticky z dřevěného stavení jeden přes druhého, místní utíkali z rozbořených obydlí, nesli na zádech nebo v nůši nemohoucí a děti do relativního bezpečí náhorní plošiny. V panice se začali srocovat na prostranství mezi rozpadlými kamennými domy, modlili se, recitovali mantry a točili tibetskými mlýnky, aby si vytočili požehnání na přežití. 

Domy z kamení se zmítaly pod silnými otřesy a řítily se k zemi. V hrozivém dunění hor se všichni bezhlasně a nevěřícně vzpamatovávali z náhlého šoku. Neskutečné otřesy a hrůzostrašné záchvěvy se donekonečna opakovaly, ani na minutu jsme nepocítili úlevu. Přestaly fungovat telefony, nebylo možné se s nikým spojit, nevěděli jsme, co se děje. Okolní hory byly zahaleny v mlze, takže nebylo viditelné ani zřetelné, zda se na nás něco utrhne. Hrozily laviny a sesuvy kamení. Hrozně se ochladilo a začalo pršet. To byly nejkrutější momenty. Bezradnost umocňovala lidské obavy vystupňované v hrůzné představy. Všichni do jednoho jsme byli bezprizorní a odevzdaní situaci. Panovalo nevědomí a strach, co se všechno stalo a koho to postihlo. Bezvýchodnost událostí, které nás odřízly od civilizace umocňoval fakt, že jsme nebyli schopní komunikace s okolním světem.

Po několika hodinách začaly fungovat pevné linky, takže se lidé mohli dovolat k nám nahoru, ale my jsme se nemohli dovolat nikam. Postupně se k nám dostávaly zprávy, jaká masivní katastrofa se udála a jaké nevyčíslitelné škody tato hříčka přírody v celém Nepálu způsobila. Laviny a sesuvy půdy nás odřízly od světa. Náš doprovod a místní obyvatelé byli vystrašení až k smrti, protože k nim proudily informace, že zemětřesení vyhladilo jejich rodné vesnice, nevěděli o svých ženách a dětech, rodičích, známých… Donekonečna je týraly pochyby, zda přežili.

Silné vzruchy zmítaly emočními prožitky, země se chvěla opakovaně. První noc jsme vůbec nespali. Asi patnáctkrát jsme vyskakovali z postelí, ve kterých jsme leželi oblečení i v botech, abychom byli vmžiku venku, kde potenciálně nehrozilo žádné zřícení budovy na naše životy. 

Kolaps přírody zanechal silné dozvuky na lidských životech. Hrůzostrašné zemětřesení rozpojilo rozvody vody, v prvních dnech jsme měli omezenou zásobu pitné vody a užitnou vodu jen na čištění zubů a základní hygienu. 

V příštích dnech se následné otřesy přeměnily v nepřetržitý vnitřní třes tělesných schránek připomínající elektrické šoky. Bylo nás tam pospolu asi 30 cizinců z různých zemí - Anglie, Francie, Malajsie, Polska, Ruska, Austrálie, Německa i České republiky. K tomuto počtu připočítejme minimálně stejný počet našich průvodců a nosičů nepálského původu a cca 500 místních lidiček, pro které je zdejší místo domovem zaslíbeným. Okamžitě jsme vytvořili kohezní společenství, kterému bylo společné jediné - naděje, že přežijeme.

Oblast v dosahu tibetských hranic, v níž jsme se ocitli, je typická tím, že jsou zde domečky postavené z kamení, v některých případech nejsou slepeny hlínou ani cementem, jsou jen naskládány na sebe. Místní obyvatelé se nemohli vrátit do svých příbytků, protože byly naprosto zdemolované i celé okolí bylo zdevastované, zpustošené. Stále hrozily další záchvěvy, a proto ani nemohli být v jejich blízkosti a pracovat na jejich obnovení. Vytvořili si útočiště na poli a spali na zemi jen pod celtou, i když pršelo. I po týdnu zůstávali venku na otevřeném prostranství, protože tušili, že nebezpečí ještě není zažehnáno. K dispozici měli jen základní věci a vařili pro všechny na otevřeném ohni.

 

Autor: Alexandra Kropp | pondělí 25.4.2016 13:07 | karma článku: 6,79 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik