Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vše je jak má

Tenkrát jsem netušila, že VŠE JE JAK MÁ a VŠECHNO SE DĚJE V NÁŠ PROSPĚCH. Můžu odpřísáhnout, že je to svatá pravda, protože se mi toto pořekadlo už několikrát potvrdilo.

V dobách dávno minulých, kdy jsem ještě byla nesmělá a mladistvě nezkušená, přikovaná rodinnými pouty k rodné hroudě a neschopností promluvit ani slovo cizím jazykem, jsem jen prostopášně brouzdala prstem po mapě, točila donekonečna globusem a naivně fantazírovala, kam bych se ráda podívala.

Tyto neutěšeně bláhové okamžiky se datují do doby socialistické šedi, kdy vlastnictví cestovního pasu s vízovou doložkou na západ bylo jako miliónová výhra v loterii. Ale pak se všechno jedním šmahem změnilo, bezbolestná sametová revoluce vydobyla svobodu pohybu, která je ovšem podmíněna dostatkem finančních prostředků, jež jsem tehdy ovšem neměla.

Omámila nás lákavá vůně amerického snu a hollywoodské seriály o zlaté mládeži Beverly Hills 9010 a Merlose Place nám absolutně zkreslily skutečnou realitu a znásobily nadšení z přehršle možností dostupných na západě.

Trvalo mi poměrně dlouho, než jsme se odhodlala vystrčit paty z rodné Ostravy. Kuráže mám sice na rozdávání a odvahy za dva, ale nějaké neviditelné ruce mě vždy držely zpátky.

Tenkrát jsem netušila, že VŠE JE JAK MÁ a VŠECHNO SE DĚJE V NÁŠ PROSPĚCH. Můžu odpřísáhnout, že je to svatá pravda, protože se mi toto pořekadlo už několikrát potvrdilo.

Přestože jsem se rozhoupala až po svých třicátých narozeninách a mám drobátko zpoždění v toulání po zeměkouli, ničeho nelituji. Počkala jsem si na správnou osudovou vlnu, jež mě šplouchla na místa lákavá a naprosto osvěžila moje stereotypní prožívání života. Poskládala jsem si vlastní extravagantní mozaiku ze střípků zážiků a roztodivných soustav okamžiků na půdách exotických světadílů.

Vyčkala jsem si na správný moment uchopení svého já a nebála se nejistoty a neznáma. Mohla bych se sice cítit nepatřičně mezi všemi těmi náctiletými cestovateli, kteří jsou na cestě kolem světa a já si jen s úsměvem říkám, kde jsem v jejich letech byla…?

Není mi sice dvacet, ale o to více si můžu dneska vychutnat pocity svobody, jistoty a každodenních požehnání, jež pramení z moudrosti sebepoznání. Přestala jsem bažit po světových atrakcích, honit se za pamětihodnostmi a sčítat dny co jsem na cestě a devalvovat je na základě peněz, které jsem utratila.

Zato se ze mne opět stala autentická, zářivá a plnohodnotná osoba, která ví, co chce a jde si za tím, už ne sice hlava nehlava, ale vědomě se přičiňuje k osudové tvorbě svého bytí smyslupně a životodárně:-). 

Proto mějte na paměti, že nikdy není pozdě plnit si svoje sny, vášnivé touhy a dostát svým slibům a předpokladům, ať je vám kolik chce, protože jediný hřích, který nikdy sami sobě neodpustíme je, že se nevyslyšíme! A jestli jakkoliv trpíte, tak jen kvůli tomu, že vaše dětská přání byla zapomenuta, zakopána do hrobu nedůležitostí a upřednostňovány cizí potřeby, které vás ovšem nenaplňují. Neobviňujte okolí? Za to nemůže nikdo jiný, jen vy!

Na co ještě čekáte?

Až bude příhodná doba, vyhrajete závratnou částku v kasínu či splatíte hypotéku nebo až odrostou děti, atd.? Anebo už jste úplně zapomněli, co jste vlastně chtěli?

Bludný kruh povinností ovšem ale nikdy a nikde nekončí, od toho je kruh kruhem, cyklické opakování osudových zbloudění se nevytratí. Neutápějte se dobrovolně v doživotním strádání, stačí sebrat odvahu a vykročit z bláznivého kolotoče denodenních strastí a posunout uzdu své fantazie za hranice ztrouchnivělé představivosti.

Pokud si tento komfort dovolíte, procitnete. Připravte se na neutuchající příliv energií, extatických euforií. Začnete zažívat hordu radostí a zázračných okamžení, dostaví se blažené uvolnění se slastným pocitem zadostiučinění. 

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to za to stojí!

Ať už jsou zkoušky osudu jakkoliv spletité a náročné, opakujte si tuto zázračnou mantru a nevzdávejte se v zatěžkávacích situacích. Je to jen test vaší trpělivosti a statečnosti. Zúročíte-li veškeré zkušenosti a vyvarujete se stejným chybám, kdykoliv se ohlédnete zpět, můžete moudře pokývat hlavou: „Všechno je tak, jak má! (i když to v daný okamžik tak nevypadá:-).” 

S touto nezlomnou vírou se posunete mílovými kroky k vysněnému cíli! Tak jako já (hahaha).

Autor: Alexandra Kropp | pondělí 14.3.2016 7:00 | karma článku: 8,61 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik