Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dalajláma a Halík se smějí: „Bůj je mystery"

Tato událost se datuje k 18. říjnu 2016 konference Forum 2000 na Žofíně, kde řečnily významné osobnosti.

Celé osazenstvo konferenčního sálu na Žofíně byla vykázána ven a všichni jsme se uctivě mačkali u dveří, až nás opět vpustí a urveme si nějaké dobré místo, kde budeme mít dobrý výhled na Jeho Svatost Dalajlámu.

Dojímá mě, jak jsou najednou lidi na sebe milí, protože jsou na jedné lodi.

Posvátná nedočkavost a všudypřítomné chvění, že mezi nás vstoupí je hmatatelná. Je úchvatné a úctyhodné, jak jediná osoba způsobí, že přítomní jsou aspoň na chvíli na vrcholu blaha, že ji uzří na vlastní oči. A jejich ušní bubínky hltají všechny moudrosti co vypouští z úst, protože je jejich hloubka obohatí a pohladí na duši.

Forum 2000 na závěrečnou panelovou diskusi „Svět a jeho výzvy současnosti“ pozvalo Jeho Svatost 14. Dalajlámu, pana Tomáše Halíka, indického sociologa Surendra Munshi  a aktivistku za ženská práva ze Saudské Arábie.- Manal al-Sharif.

Už všichni vcházejí do sálu a vítáme je bouřlivým potleskem. Jeho Svatost jde první a jako vždy s úsměvem na tváři, mává, zdraví všechny a se sepnutýma rukama nám žehná. V budhistických chrámech když Dalajláma vchází do místnosti, tak se všichni ukloní a vykonají tři prostrace, úklony na kolenou, přičemž se dlaněmi i čelem dotknou země, čímž vyjadřují hlubokou úctu a pokoru tomuto člověku, tady ho vítají ovace potlesku lidí ve stoje, co naplat, jiný kraj jiný mrav, ale stejně je dojemné, jak publikum aplauduje. Dočkali jsme se posvátné chvíle.

Přemítám:„Kolika lidem se právě splnil sen? Kolik lidí právě vnímá tu neopakovatelnou euforii vnitřního rozechvění že je v jedné místnosti s jedinečnou spirituální legendou současnosti? Kolik lidí podlehne dojetí a projeví následně soucitné jednání a podlehne uctivému jednání v každodenním konání?“

Odpovědi na to, co se mi honí hlavou nejsou podstatné. Důležité je uvědomění, proč Dalajlámu všichni tak milují. Samozřejmě, protože je moudrý, protože ztělesňuje posvátnost bytí a synergické aktivity reinkarnace včetně jejího poslání.

Ale proč je tak oblíbený? Protože je bezprostřední!

Usedne do křesla a jako by byl někde na vyhlídce, dá si ruku nad oči, aby mu nepřekáženy agresivní reflektory a dívá se do publika, chce podchytit všechny tváře a duše, které jsou s ním v jednom prostoru. On tady není pro nás jako nějaká povrchní celebrita, on je tady s námi! Doslova a do písmene tělem i duší.

Je úžasný, spontánní a svoucný.

Vytáhne si kšilt, který mu ladí s jeho šafránově červenou róbou a ujímá se slova, každému řečníkovi bylo vyčleněno osm minut. Nedokážu přesně interpretovat jeho slova, protože spíše vnímám tu přítomnou energii, která se zde rozvířila, je hebká, něžná a posvátná. Celá místnost je jako vyzenovaná. Jeho přítomnost je mystická a dokáže divy, i když to mnozí necítí.

Co je podstatné, že říká, že i teroristi jsou lidi, a proto každé náboženství či přesvědčení je nebezpečné, pokud je extrémně fanatické. Všichni mají jedno společné, věří ve Stvořitele, Boha, který vše zrodí a uvádí do života a oni, jako budhisté jsou prý „hříšníci”, protože ve své filosofii Stvořitele nemají a v takovou ikonu nevěří. A směje se tomu.

Jakékoliv prohlášení odlehčí svým nadhledem a inteligencí. Dokončí projev a slova se ujímá Tomáš Halík, mluví jako kniha, jeho vyjádření je sofistikované a zvučné, na začátku si neodpustí poznámku, že Jeho Svatost je skvělý „performer”, takže je vždy těžké řečnit po něm a zaujmout pozornost posluchačů:-). Nakonec jeho proslovu si ho Dalajláma dobírá se smíchem, zda může dokázat existenci Boha. Pan Halík pochopí jeho šprým a odpoví, že Bůh je „mystery” a věřit v Boha je jen znamením odvahy vkročit do oblaků zastřených tajemství a sžít se s touto tajuplnou záhadou. Oba se smějí a navzájem respektují.

Dalajláma  zívá, padá na něj únava, aby taky ne, program má nabitý a naplánovaný na minutu a každý se z jeho přítomnosti raduje a on ve své službě všechny rozradostňuje. Když jsem ho viděla tváří v tvář naplnilo se moje srdce klidem, loni i na začátku tohoto roku byl churavý, jeho zdraví bylo v ohrožení a lékaři doporučovali zrušení všech zahraničních cest do odvolání. Ale teď na vlastní oči vidím, jaké dobré kondici se těší, je vitální, fyzicky stabilizovaný. Jeho pleť je hebká a svěží, jeho vnitřní aura září jako u mladého kluka, je nabitá čistotou a psychickou vitalitou. Všechny ty modlitby miliard jeho příznivců a fanoušků, kteří se modlí za jeho zdraví a dlouhý život došly k naplnění.

V požehnaném věku osmdesáti jedna let prostě stále a neúnavně obohacuje druhé a jeho štěstí spočívá v jediném prostém gestu, být zde pro všechny, kteří potřebují inspiraci, vlídné slovo či jen úsměv a virtuální pohlazení od skromného mnicha, který symbolicky znázorňuje ztělesnění Buddhy Soucitu a jeho dobrosrdečnosti k celému lidstvu.

A je tak otevřený, přátelský a důstojně přítulný, bez okolků každého pohladí či pokyne rukou, ale nejraději někoho popichuje, je skvělé, jak se šibalsky směje a přívětivě dobírá okolí. Úžasné je, jak je jeho duch mladý a neúnavný. Jeho je obdivuhodná energie a autenticita je bezbřehá, bezhraniční a láskyplně povznášející.

Je nádherné, jak nás všechny spojuje ve víře, že je dobře na světě, když prohlédneme, že lidský život není prost problémů, ale s optimismem a neúzkoprsým pohledem má každá lapálie řešení. Jen se musíme na ni podívat zpovzdálí a z větší perspektivy. Nic není permanentní a pokud budeme žít v naději a vlastním svědomí vědomě a důstojně, pak nám všem tady bude dobře!!!

Děkujeme, znovu aplaudujeme. Znovu vzdáváme hold Jemu, prezidentu Havlovi, řečníkům a především organizátorům konference Forum 2000, že jsme se dočkali opět jeho bezvadně bezprostřední ukázky lidskosti a moudrosti.

Záznam z konference naleznete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=1kdh10vqdYs.

Autor: Alexandra Kropp | úterý 25.10.2016 7:00 | karma článku: 17,54 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik