Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Ať žije Dalai Lama!”

Dort pro Jeho Svatost Dalai Lamu je sladký stejně, jako jeho úsměvy. Letos se začíná nová éra jeho života - 81!
Dort pro Jeho Svatost Dalai Lamu je sladký stejně, jako jeho úsměvy

Dneska má osmdesáté první narozeniny samotný Dalai Lama! Všechno nejlepší Vaše Svatosti!

„Nechť jsou Vaše dny plné smíchu, pochopení i soucitu s neznabohy, nevědomými ignoranty a ničiteli životního prostředí naší planety i raketových inženýrů středního doletu. 

Nechť Vaše zdraví překypuje vitalitou a modřinky od vpichů po inzulinu na vašich pažích nebolí.”

Ale úplně nejlepší byla jeho oslava kulatin osmdesátin přesně před rokem, které jsem i já byla přítomna. Odehrávala se v jeho chrámu na vršku himalájské vesničky McLeod Ganj, v níž od roku 1959 žije v exilu v ústranní pohostinnosti Indické republiky. 

Nemohla jsem vás o ni ovšem informovat, protože tento blog nebyl ještě ani v plenkách. 

Ale zalistuju v paměti a ocitnu se přesně 6. 7. 2015 v budhistickém paláci Jeho Svatosti. 

Den zrození „Bódhisattvy soucitu” je den okázalý a uctívaný Tibeťany jako posvátný, vždyť přivedl na svět jejich prozatímně nejživější spirituální ikonu, proto není divu, že davy tibetských emigrantů i zápaďáků v tento den zbožně uctívají jeho přítomnost mezi námi tady na Zemi. 

A kulatiny s první číslicí podobnou nekonečnu slibovaly přímo bujarou oslavu. 

Ženu se z kopce jako zběsilá a jenom úcta k stařečkům a bábuškám v tibetských krojích mi nedovolí, abych je předběhla. V jedné ruce nesou pytlíky s mlékem (dary pro Bohy, potažmo mnichy) a v druhé žmoulají náhrdelník s kuličkami, které soustavně přepočítávají dokola (dělám si legraci, samozřejmě vím, že přeříkávájí mantry pro blaho všech živých bytostí, ale pro neznalé věci může tento výjev vypadat nepochopitelně:-).

 

 

Cítím se privilegovaná, kolik cizinců má to štěstí jako já, že může oslavit významné jubileum po boku takto významné a uctívané osobnosti? Kráčím plna slavnostního rozjaření do chrámového komplexu Tsuglagkhang a co to, ocelová budka, v níž musíte povinně odevzat veškeré elektronické přístroje (mobily, foťáky, laptopy, pc, baterky), zapalovače, cigarety, výbušniny a petardy je zavřená. To se mi nějak nezdá…

Ani jindy přísně střežená kontrola vás dneska neochmatává ani neloví v taškách a batožinách předměty ohrožující jejich modlu na životě. Co to má znamenat? Netuším, ale Dalai Lamovo království je vyzdobené okázale, z každého koutu se na vás směje z obřího plakátu a jeho tvář je bez jakýchkoli pochybností prototypem absolutního štěstí. Chrám je nacpaný zvědavci a oslavenci k prasknutí, místní, mniši i turisté lačně očekávají, jaké slavnostní ceremonie je čekají.

Mám z pekla štěstí, rotomiloučká bábrlinka mi uvolňuje místečko u tribuny a já si dřepnu na bobek, abych nejlépe viděla a zároveň nezacláněla ve výhledu těm, kteří jsou bezpočet řad za mnou. Proklínám se do alelujá, protože jsem iPhone nechala doma. Znám totiž místní přísnosti vstupní kontroly, a tak mám u sebe jen ten starodávný, který ale vůbec dobře nefotí. A zrovna dneska jako na potvoru nás neprošacovali a nechali všechny projít se vším možným. Sedím tak blízko slavnostní tabule, že bych si klidně mohla líznout šlehačky, s níž je ozdobený tříposchoďový dort pro speciálního oslavence. Pod dobrotami se stoly prohýbají, všichni jsou vyparádění a vyšňoření, jak se na pravou narozeninovou oslavu sluší a patří. Jenom mniši mají na sobě to co každý den, jejich šafránové hábity jsou prosté jakýchkoli obřadností.

 

Co je ovšem nejbizarnější, že famózní oslava se tento den koná se vší parádou, ovšem BEZ OSLAVENCE!

To mě podržte, náš miláček Dalai Lama si klidně zůstal v Americe! Byl si jistě vědom, že tam dostane mnohem více dárků a štědrých narozeninových bonusů než na něj čekají v indickém zapadákově. Ale jak se zdá, nikoho z přítomných to nermoutí, naopak jásají, slaví a tetelí se v blízkosti komunity a jejich veselí nezná mezí. Milují ho jako svého otce, zbožňují jako své Boha a uctívají jak posvátného mnišského mírotvorce.

A propó, málem bych zapomněla, mnozí Tibeťani neví, kdy se narodili, takže jako své datum narození uvádějí shodné s datumem svého spirituálního velitele, takže se zdá, že se celá tibetská populace narodila v tentýž den, proto ty bezbřehé radovánky a výskoty. A navíc se to lépe pamatuje a mega oslava je nasnadě:-).

Začínají oficiální proslovy a postupně pro něj tančí dětičky z mateřské školky, studenti i rachitické babičky. Zpívá se, hraje se na prazvláštní nástroje, dupe se do betonové země a párty se vlní všemi rytmy. Nikdo si už ani neuvědomuje, že hlavní osoba, pro kterou se to všechno koná, není mezi náma. Tibeťani jsou velmi vyspělé osobnosti ve vnímání světa a jeho zákonitostí, a proto na tom, že osoba zrovna není přítomna vedle vás nezáleží, hlavní je, že žije a má se dobře. 

Takové pozitivní smýšlení a radostné vibrace nakazí i zklamané cizince. Předváděcí estrády tibetského folklóru člověka krásně naladí a rozproudí krev. Nakonec vše vykompenzuje kus dortu jehož číslice 80, zůstala zachována pána Mnicha, ale jinak jsme ho do posledního drobečku slupli jako malinu. Celé dopoledne všichni přítomní hodují a ládující se sladkostma. Každý juchá a nálada je výborná.

 

Davy se pomalu rozpouštějí do mlhavého počasí monzunu, ale uvnitř mne se leskne prazvláštní paprsek zlatorůžové kratochvíle. Svědectví neobvyklé podívané mě hřeje u srdce. Člověk nemusí být přítomen fyzicky, aby byl mezi námi. Pokud je totiž v našich srdcích, je tam permanentně zaklíněný a nezáleží, kde se zrona v daný čas nachází. 

Časoprostor v lásce a pochopení neexistuje. Je tam vždycky s náma.

A já letos, jako i loni, volám znova: „Ať žije Dalai Lama!”

PS. Ovšem letos už v plné polní, přítomné radosti z dalšího odžitého roku, si své narozeniny užije v pohodlí rodinného kruhu - tibetského, mnišského, v horském hnízdě panoramatické Dharamsaly.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexandra Kropp | středa 6.7.2016 10:20 | karma článku: 11,28 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik