Socanský podnikatel David Ráth

  Podnikání a socialismus se nemají rádi. Ne nadarmo bolševičtí rudovládci likvidovali všechny soukromé podnikatele jako nepřátelskou třídu. Jejich ideálem přeci je společné vlastnictví všeho, kde si každý bude brát zadarmo jen dle svého uvážení a potřeb, jako správně vychovaný soudruh. Navíc všichni budou radostně pracovat do úmoru, aby dohnali a předehnali nenáviděnou Ameriku, kde ti hloupí kapitalisté ještě nepochopili výhody komunistických ideálů a pouček.

 

Jenomže stejně jako severokorejský diktátor Kim a jemu podobní vládci soc-kom bloku, i naši současní levicoví buditelé ve vysokých funkcích neradi třou bídu s nouzí, kterou předepisují k životu stádu svých voličů. Klasické: “Všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si rovnější!” platí snad ze všech bolševických hesel nejvíce.


Tak se může hlavní sociálinženýr vychloubat: “Kdo z Vás to má?”, ženit se s mladomilenkou v luxusním hotelu a obklopovat se majetkem, na který by nikdy jako hospodský poradce nevydělal, jeho mladší předchůdce sotva sleze z lokomotivy, zaparkuje mezi multimilionáři a vlastníky nemovitostí na Floridě, spousta dalších funkcionářských podržtašků pak zkouší pěstovat kakao v daleké cizině, kšeftovat s pozemky, létat vrtulníkem do práce a dokonce provozovat nenáviděné soukromé zdravotnické zařízení.


Tak se dostal k soukromému podnikání i úderník boje proti komerčnímu zdravotnictví, v současné době hlavní socanský žvanil (dříve žvanil pravicový) MUDr. David Ráth. Jako z udělání mu osud seslal do cesty malou opuštěnou polikliničku na kraji města. Co měl chudák dělat ? Vysypal prasátko a nakoupil. V té době sice již jeho srdce tlouklo pro sociální rovnost a spravedlnost, ale jíst, pít a živit pár manželkomilenek je také potřeba, takže se omotýlkovanému doktorovi nemůže přece nikdo divit.


Čas běžel a nikdo si jeho byznysu příliš nevšímal. Penízky tekoucí na účty přítele Davida byly sice z krve a potu vykořisťovaných zaměstnanců, ale vždyť jsme si přeci rovnější, tak co ! Když se zdál býti stav konta příliš nízký, vymyslela se nějáká reklamní kampaň pro nesmyslný časopis a provize z tohoto počinu zalepila díru v rozpočtu. Že inzerující firma získala nějaké zajímavé zakázky za peníze daňových poplatníků v rozhodovací pravomoci pana doktora se při vší skromnosti raději zamlčovalo.


Nyní je ovšem parlament ovládán bojem o reformu zdravotnictví, v kterémžto se Dr. Ráth našel a cítí se zde jako ryba ve vodě. Dřívější pravicové poblouznění poplatky na dřevo a soukromým vlastnictvím je zapomenuto. Je vyvěšena rudá vlajka s erbem vše zadarmo, žádné zisky zločinným kapitalistům. Jenomže jak pod takovouto standartou bojovat, když do řad nepřátel patří chrabrý velitel. Zřejmě se po mackování ještě tak úplně nezorientoval.


Proto vyskakuje jako čertík na pérku při každé zmínce o poliklinice. Stejně jako v nedělní partii na TV Prima. Jedním dechem říká, že přece ti zlí kapitalisté budou nechávat lidi umírat po chodbách nemocnic, protože jim nebudou chtít zaplatit léčbu, aby na otázku, zda se tak děje v jeho soukromém zdravotnické zařízení raděli vykřikoval něco o neslušnosti a nepravdě.


Mně osobně pak zaujal ještě jeden postoj sociáldoktora podnikatele. Jak vysvětloval lidem principy soukromého byznysu. Prý jde jen o zisk. Vlastníci budou chtít pojišťovny vyždímat, a tak pacienti nebudou míti zaručenou odpovídající péči. Pojištěnci budou jen mladí a zdraví lidé, ti ostatní budou ponecháni v krutých bolestech a za nelidského utrpení na pospas osudu. Pomineme-li tento nesmysl, pro voliče je jistě zajímavá logika levicového vzdělance. Je to takový syndrom socialistického podnikání vyjádřený tezí: Po nás potopa.


Rozumný majitel společnosti se totiž dívá i do budoucnosti. Snaží se svoje služby míti co nejlepší, aby se na trhu udžel a jeho firma prosperovala a postupně rostla. To i za cenu občasné ztráty či minimalizace zisku. Socani si podníkání představují jako bohapustou zlodějinu, která má hlavně naplnit jejich bachory, a když se kráva podojí ať chcípne. Vezmeme si novou.


Neštěstím je, že takto vykreslují všechny živnostníky, farmáře i velké byznysmeny nedoučeným lenochům a závistivcům, kteří vidí jen pozlátko v podobě automobilů na leasing. Takto rozdělují opět společnost na znepřátelené třídy a takto by chtěli tuto společnost spolu s 1. bolševickou ligou pod praporem KSČM i vést po vyhraných volbách.


Je vůbec možné, aby rozumní lidé takovéto doktory Ráthy volili ?



Autor: Karel Kříž | pondělí 23.6.2008 18:30 | karma článku: 39,04 | přečteno: 2521x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40