Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebevražda před očima vlastních dětí

 Minulý čtvrtek otřásla naším malým městečkem hrůzná událost. Za bílého dne, uprostřed rušné ulice mezi panelovými domy a za vyděšených pohledů svých dvou malých dcer si jejich otec přiložil ke spánku ukradenou pistoli a zmáčkl spoušť. Důvod ? Manželka si údajně našla mladšího milence.

 Co dožene člověka k tak děsuplnému činu ? Dvě malá děvčata budou mít do konce života před očima obraz svého stvořitele, kterak se mu po hromové ráně tříští hlava na malé kousky a prasklinami lebky vytéká směsice krve a zbytků mozku. I pro otrlé akční hrdiny typu Sylvestera Stallona by tento pohled spojený se zvukovým efektem vystřelivší pistole musel znamenat hluboký psychický otřes. Pro dívky v začínající pubertě se rovná totálnímu zhroucení. Notabene, pokud se jednalo o vlastního otce, na kterého jistě měly silnou citovou vazbu.


Proč muž v nejlepších letech, s celkem dobrým zaměstnáním, běžnou inteligencí a, do zjištění údajné něvěry, i spokojeným rodinným životem najednou podlehl absolutnímu zkratu ? Proč neváhal do krvavého scénáře svého odchodu ze světa přizvat svoje milované a bezbranné děti ? Proč v amoku nejdříve ještě zdemoloval byt svého tchána ? Proč, zžíraný zřejmě krutou bolestí, nevyřídil svoje účty s milencem své ženy a s ní samotnou ? Proč, pokud neviděl jiné východisko, neodevzdal svůj život věčnosti někde v ústraní s dopisem na rozloučenou ?


Otázek je mnoho. Odpovědět na ně je však velmi, velmi těžké. Homo sapiens jako živočišný druh není naprogramován k celoživotnímu monogamnímu vztahu. V dobrém i zlém a až do smrti před Bohem odpřísáhlá manželství našich babiček a dědečků jsou minulostí. Doba pokročila, z oficiálních svazků se stává přežitek. Nakonec i v případě, že si pár nechá svoji pouť životem přeci jen posvětit na úřadě nebo v kostele, rozvádí se dle nejnovějších průzkumů již každé druhé manželství. Jak vidno z výše uvedeného popisu děsivého dramatu, je slušný rozvod ještě tím lepším řešením rodinné krize.


Znám spoustu případů svých známých a kamarádů, kteří si rozvodovým martýriem prošli. Nakonec i já jsem jej absolvoval, takže mohu posloužit i vlastní zkušeností. Prvotně zamilovanému jedinci produkuje mozek chemické sloučeniny, které mu zabraňují vidět byť jen sebemenší vadu na kráse a povaze svého protějšku. Neustále jej tedy opečovává, obletuje, obšťastňuje sladkými slůvky a nevidí a neslyší. Pokud tento stav mysli trvá dostatečně dlouho, přijde velký den. Den svatební.


Následuje běžný manželský život. Hormony se uklidní, chemické reakce v hlavě, poeticky zvané láska, pomalu ustupují. Oživení každodenního stereotypu přinesou děti. Konečně je vše jak má být. Taťka, mamka, děti, zařízený byteček, dovolená v Chorvatsku a zánovní automobil. Idylka jako z červené knihovny.


Jak je však známo, pod pokličkou to vždy vře. Začíná to maličkostmi. Ponožka vedle koše na prádlo, delší posezení s kamarády v hospůdce, pro partnerku nezajímavé problémy v práci, neshody ve sledování televizního programu, manželčino zbytečné utrácení těžce vydělaných korunek, zlobící ratolesti, dva dny neuklizená kuchyňská linka, připálená večeře, nedostatek vypraných trenýrek a třeba obdivný pohled na souseda (sousedku) ve spodním prádle na vedlejším balkóně. Přichází první hádky, první dlouhé dny vzájemného mlčení. V lepším případě. V případě, že jeden z manželů je magor, také výhrůžky, psychické vydírání čí domácí násilí.


Z románové idylky se stává nervózní šachová partie, kde vždy bývá v nevýhodě hráč s větším zbytkem zamilovanosti a odpovědnosti. Většinou ve víře v lepší příští začíná ztrácet jednu figuru za druhou. Tyto oběti mají v podtextu veskrze alespoň navenek šťastný život dětí a předstíraný spořádaný rodinný život.


Snad nejhorším faktorem, který nyní vstupuje do děje, je žárlivost jednoho z partnerů. Za výčitkami ve stylu: “Včera tě viděli s nějakou nafintěnou mandou (libovým frajerem)! “ se dá schovat téměř jakákoliv psychická úchylka manžela nebo manželky. Nyní se v žárlivostí ovládané bytosti probouzí všechny dříve skryté nízké pudy. Hysterické scény, křik, sledování telefonu, prohlížení kapes a oblečení, rozbíjení nádobí, pláč dětí. Podezíraný protějšek po nějakém čase rezignuje a tiše trpí. To je samozřejmě voda na mlýn, myní již dominantního domácího pána (paní). Je stále více přesvědčen o své pravdě, byť ne vždy se zakládající na reálném podkladě, že si dokáže omluvit svojí předstíranou jakobybolestí vše.


Nevím, který z manželů popisované sebevraždy má pravdu. Maloměstem se nesou obhajoby jak jednoho, tak druhého. Jedni říkají, že možný flirt ze strany manželky tam byl, druzí, že je to absolutní nesmysl, který se vylíhl v choré hlavě žárlivce. V každém případě, u zaměstnance AČR, kteří jistě podstupují náročné psychotesty, je děsivý závěr manželství přinejmenším zarážející. Není to řešení rozumové a zdaleka ne chlapské. Opít se kořalkou, odjet k tchánovi zdemolovat byt, ukrást mu tam pistoli, poté zamknout svoje dcerky na balkóně, aby musely sledovat hrůzné zakončení otcova života je spíše projev veliké slabosti. Jistě to bylo myšleno jako pomsta manželce, ale zraněny jsou nejvíce děti. Nepomohl tedy nikomu a myslím, že po vychladnutí všech emocí, bude jeho čin posuzován nikoliv jako čin zoufalé oběti, ale čin šíleného táty.


Autor: Karel Kříž | pátek 19.10.2007 11:29 | karma článku: 30,92 | přečteno: 5550x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz