Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Kecal1

4. 6. 2008 12:36
Když se Karel K. stal zástupcem šéfredaktora

a "hlavním ekonomickým komentátorem" LN, psal opravdu hojně, prakticky v každém čísle byl nějaký jeho komentář. Bohužel byly v zásadě monotematické, nebo přesněji, tritematické. Buď  donekonečna vysvětloval na nejprimitivnějších příkladech (a pouze na nich samozřejmě), jak funguje "neviditelná ruka trhu", takže to byli furt dokola pekaři, co pečou rohlíky, ale potřebujou boty, tak prodaj rohlíky na trhu a koupěj si boty a dyž sou takoví pekaři dva, tak ten, co prodává rohlíky levněji a tak dále.. neúnavně objasňoval, jak lidé sledují pouze své zájmy (boty), ale tím prospívají všem (rohlíky). Druhé téma taky nebylo příliš složité – stát je nejhorší hospodář, organizátor, vzdělávatel, nic nesmí dělat, vše musí dělat trh, protože na trhu lidé sledují sice pouze své zájmy, ale tím prospívají všem a vždy se vede líp těm, co dělaj lepší nebo levnější rohlíky, což je výhodné pro všechny a to stát nedělá... atd.. No a třetí téma korunovalo dvě předchozí – ODS vždy dobře, ostatní vždy špatně

0 0
možnosti
MR

haloradio

1. 6. 2008 23:51
Jak z toho ven?

řešením je měnová pluralita;-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

2. 6. 2008 4:45
Re: Jak z toho ven?

obávám se, že to z dnešního pohledu je stejná utopie jako komunismus. Předpokladem fungování peněz jako peněz je jejich dokonalá likvidita. A tu v rámci státního území zaručuje nucený oběh těch či oněch měnových jednotek.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

30. 5. 2008 18:38
Nevycházím z údivu

nad tím, co je možné si od různých rudochů přečíst. Připomínám, že zdaleka ne každý pravičák  je milionář, vlastní Lihový dům , nemovitosti na Floridě nebo plantáže v Ghaně. Co ale vím, že se mezi levičáky typu Rezjira, bedřicha nebo helly.k nikterak necpe. Bohužel soudruzi jsou vlezlejší nežli štěnice a zbavit se jich nelze. Přitom tu byla možnost, aby byli i soudruzi spokojeni, prožívali solidaritu , lásku a sociální jistoty. Stačilo, aby se stát vzdal všeho majetku a dl jej do kuponovky. Levičáci si mohli vzít "spravedlivý" podíl, soudruh Paroubek by jim nic nevytuneloval a ruku v ruce se soudruhy kubánskými a severokorejskými mohli prožívat své nevýslovné štěstí. Nestalo se, bohužel, pro odpor levice proti privatizaci. Proč? Vždyť mohli pokračovat v budování rozvinuté socialistické společnosti. Nikdo to nezakázal, stačilo říct - nechcete, co vám nabízíme - nevadí, vezmeme si svůj díl majetku a vy nám vlezte na záda. Proč se socan nechá raději vykořisťovat, než by žil za svoje?

0 0
možnosti
RR

rezjir

31. 5. 2008 6:34
Re: Nevycházím z údivu

A proč se chcete zbavovat levičáků? To už zde chcete vést pouze monology vzájemně si přitakávající. A jak to, že názor, že tehdejší ekonomiku jedině ta měnová reforma mohla dostat zpět do rovnováhy, je levicový, to už nechápu vůbec? Mimochodem tento názor zastávali vždy např. Vencovský i Tuček. A když se vás zeptám,jak se tato reforma lišila v principu od reformy Rašinnovy u nás nebo v Německu, kde všem zůstalo 300 marek, tak co mi řeknete? Viz Dějiny měnových teorii na českém území, s.236: "Autoři všech tří reforem usilovali o radikální restrikci oběživa spojenou s výraznou majetkovou dávkou ..."

0 0
možnosti
JW

Makovec8

30. 5. 2008 10:57
DLouho jsem se nepobavil

Tak dlouho jsem se nepobavil.

Píšete, že jste podnikatel.. a jak každý podnikatel nastartuje svoje podnikání, tím že si půjčí, to je snad základ celé ekonomiky. Nuž to je jedno. Jaký vliv má zadlužování na devalvaci české koruny ? Míra zadlužení je cca 28% k HDP, což je v srovnání s státy EU hodně málo.  Nevím co autor tímto článkem chtěl naznačit, asi strach z toho že mu seberou jeho podnikatelské lejstro ho nutil k tomu napsat takovou kravinu.

0 0
možnosti
O

ozdoba

30. 5. 2008 12:08
Re: DLouho jsem se nepobavil

Makovče, je vidět, že jste opravdu makovec.... a nic jste nepochopil...!!! No, nic zkusíme to s někým chytřejším.....Rv:-(Rv

0 0
možnosti
LD

stovik

30. 5. 2008 10:46
...a ta psichistrie pro paroubkovce ?????.....

 s poplatkem, nebo bez(Y)(Y)(Y)

0 0
možnosti
JG

nápad

30. 5. 2008 10:18
Blázen

Opravdu se snaží Topolánkova vláda o stabilizaci rozpočtu a vy říkáte, že jen blázen tomu nevěří? Dobrá jsem blázen ale doufám, že za rok nebo dva nezjistíte, že jste ten blázen nebo něco horšího vy! Ekonomice trochu rozumím a ujišťuji vás, že toto není dobrá cesta ale cesta do pekla. Hezký den pane Chytrý.

0 0
možnosti
LH

Horle

30. 5. 2008 10:11
Pěkný článek, blahopřeji

Z té fotky vkladní knížky mě mrazi po zádech. Nebylo by špatné využít jí v předvolební kampani proti levicovým pomatencům[>-]

0 0
možnosti
RR

rezjir

2. 6. 2008 4:42
Re: Pěkný článek, blahopřeji

Rašín byl pravičákem jak hrom a udělal v bleděmodrém mnohým škudlilkům totéž.

0 0
možnosti
D

dhc

30. 5. 2008 8:53
clanek pekny

ale vase teorie ma mezery. Moc se asi v soucasne problematice nevyznate, protoze porad omilate dokola to same, ale nevidite co se deje nyni. Ano co se stalo se stalo, souhlasim se zastavenim dluhu, ale ne tim, ze se vsechno proda nebo zprivatizuje, tim ze se vsechno proda se mozna dluh zastavi na chvilku, ale co budeme delat pak, az budeme mit prodanou celou republiku? Nic nam jiz nebude vydelavat a nejhorsi to bude napriklad u nemocnic, protoze cesi jsou presne jako vy, strasne vycurani. Hraji si na neco, ale vsechno je jen o tom, ze si chteji nahrabat, ale budou lhat i sami sobe, jak moc jim jde o blaho zeme. U nemocnic to dopadne tak, ze z nemocnic se stanou napriklad plasticke chirurgie pripadne nejaka dalsi vynosna zarizeni a odnesou to lidi.

0 0
možnosti
D

dhc

30. 5. 2008 8:57
Re: clanek pekny

Se spoustou veci souhlasim (poplatky u lekare, srazeni socialnich davek - stravenky, duchodova reforma), ale sousta veci se mi nelibi, protoze to proste nemuze dopadnout dobre. Docasne dluh zastavime, tim ze toho co nejvic prodame, ale to co bude potom, to uz nikdo nevidi. Uz ted toho moc nemame, krome velkyho dluhu, nakonec budeme mit uz jenom ten dluh.

0 0
možnosti
WP

Wes Parmalee

30. 5. 2008 8:34
Karel Kříž

Doporučuji políbit plakát Klause a pak rychle na psychiatrii!

Dokud není pozdě!

0 0
možnosti
JA

chytryhorak

30. 5. 2008 8:47
Re: Karel Kříž

Na psychiatrii patříte asi Vy i s těmi jmenovanými v článku pana Kříže

0 0
možnosti
M

meloun.rudy

30. 5. 2008 7:47
dotazy na autora

Chtěl bych se zeptat, jak současná vláda snižuje zadlužení, o kolik ho za

polovinu volebního období snížila a jak se mu líbí, že ti co v

předvolebních agitacích na DVD slibovali malý a efektivní stát si za

těžký miliony hned po nástupu do funkcí nechali přestavět kanceláře.

Díky.

0 0
možnosti
FS

mthead

30. 5. 2008 8:21
Re: dotazy na autora

i když cítím z dotazu ironii, tak bych se chtěl naopak já zeptat tady toho rejpala, o kolik si sám myslí, že by měla Paroubkovic rozhazovačná parta "lepší" deficit státního rozpočtu, kdyby byla u kormidla. Chytrému bych napověděl, ale vám řeknu, že se určitě moc nespletu, kdyby socani sestavili rozpočet s deficitem o cca 20-40mld. větším a ještě by ho překročili. Protože rozhazovat je pořád kde.Rv  Autorovi článku KARMA. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz