Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pívo, buřty, odbory

 “Táto, Máňa povídala, že se prej pojede na nějakou demograciji nebo demonzstraci, či co, do Prahy. To bysme mohli ject taky, bysemsi koupila ty nový plavky, u nás v konzumu mají prd a ještě drahý”, povídá v pátek paní Nespokojená svému choti. “No co, vlak bude zadarmo, tak já si dám aspoň U Fleků pár točeňáčků” odvětil manžel a jal se balit do igelitky řízky od večeře.

 Druhý den brzy vstali, posnídali a svižným krokem se odebrali k nádraží. Tam bylo známých ! Všichni ve svátečních šatech, každý měl nějaké mávátko a úsměv od ucha k uchu.

“Tady je to jak na 1. máje, viď táto? “ pravila paní Nespokojená, když dorazili k Domu odborů. Dechovky hrály, buřty se opékaly, pivo se pilo. Pan Nespokojený byl spokojený. Výlet se daří, teď si půjdou trochu zakřičet na Václavák, no a potom dá manželce pár kaček na ty plavky a půjde s kamarádama konečně k těm Flekům.

“To víš, že jo a podívej, támle je táta Falbr !” pravila hlava rodiny, upila malinko zvětralého piva a zapískala na píšťalku.

Průvod se pohnul. “Zastavte škrtformu !” zakřičeli manželé Nespokojení spolu s davem. “Je dusno,” povídá vedlepochodující paní,”asi bude pršet.”

Stravenky nám neseberete!!!” skandují všichni pochodníci a kapela spustila do kroku. Konečně Václavské náměstí. “Teplo jak v prdeli,” praví pan Nespokojený, utíraje si z čela pot. Čepička ČMKOS je vlhká. Paní Nespokojená je vlhká celá, ale statečně tleská prvnímu řečníkovi.

“Reforma je batoh bláta a kamení” hřímá předseda Štěch. “Kdo to je táto?” ptá se paní Nespokojená manžela, “já myslela, že tady bude mluvit Paroubek.”

“Nevim, ale ukazovali ho tudle na Nově, povídal, že když Topolánek tu reformu prosadí, seberou nám hrozný peníze na daních a na těch příspěvkách ze sociálky, taky stravenky a všecko to dají bohatejm. Prej to Kalousek s Nečasem mají už upečený. Jéžíš ... a podívej Paroubek se Sobotkou jsou támhle. Klucí ušatí, já věděl, že nás v tom nenechají samotný!”

Už je načase, zbavit se Nečase !” začal skandovat dav. “Hele, kluci a holky z KSM mají pěknej transparent” pravil pan Nespokojený, “a sluší jim to. No jo, taky jsem byl mladej, “ zasnil se při vzpomínce na schůzky se svazačkou Ančou. V dálce zahřmělo.


Řečníci se začali střídat, manžele začaly bolet nohy. “ To jak teďko mluví vo tom Čunkovi, to je ten jak nechal vystěhovat ty cikány ve Vsetíně ?” otáže se manželka svého Novou vzdělanějšího partnera, “dyť ten je celkem dobrej né, proč mu jako taky nadávaj ?”

“Von sedí v tý vládě s modrejma strakama,” odvětí choť a z plných plic spustí : “Hřešte klidně, křesťané, Čunek se vás zastane. Když si Čunek zahřeší, Vesecká to vyřeší," “Takže asi tak svatej nebude víš matko.”, dokončí myšlenku.

“Ježišmarjá mě někdo poblil!” zničehožnic zakřičí paní Nespokojená. “Hajzl vožralej, a ty taky furt nelemcej to pívo.” “Dej mi svátek, přijel sem se bavit a běž si to někam utřít, smrdíš potem a teď eště zvratkama. Fuj! Se mi zvedá kufr taky.”

Začaly padat první kapky, poté další, víc a více. “Se jim tady na to můžu...” zhodnotil situaci pan Nespokojený. “Ty pudeš pro plavky a já tady s Vencou ke Flekům,” obrátil se na přítele.

“Zichr, stejně tady kecaj furt dokola to samý, sem myslel, že tady budou aji ňáky mažoretky, aby bylo na co koukat. Todlencto je nuda, “ odvětil oslovený.

Tak manželé Nespokojení ukončili demonstraci, Paní sehnala krásné nové plavečky, pán si dal pár tmavých pivíček a spokojeně odjeli speciálním vlakem zase domů.

A předseda Štěch? No jejda, tomu se zvedlo ego.Nepřijelo sice slibovaných 50 000 demonstrantů, ale Právo napočítalo aspoň 30 tisíc, reálné odhady hovoří o 15-20 tisících “Nespokojených”.

Nechci se jich tímto příběhem nijak dotknout, je to jen literární fikce a nadsázka, ale měli by někdy lépe poslouchat svoje předáky. Co jim vlastně chtějí ti bossové za svých krásných kanceláří sdělit. Proč jim neustále vtloukají do hlavy, že chudí budou chudší, a že Topolánkova vláda to myslí dobře jen pro bohaté. Oni prostě jen bojují o svoje místo na slunci, protože bez “Nespokojených” by nebylo Štěchů, Paroubků a Filipů. Proto si vždy musí tito pánové najít nějaký terč a terfami do něj ovládat svoje stádíčko. Co na tom, že trojkoaliční reforma je tak měkká, že se tomu ani reforma nedá říkat a v podstatě nic neřeší (vždyť plánovaný schodek rozpočtu na rok 2008 se pohybuje okolo 78 miliard). To je při biliónovém státním dluhu cokoliv, ale určitě ne škrtreforma. Paní Tatcherová by zaplakala. Bohužel takto jsme rozdali karty při volbách a tak naše zadlužování bude pokračovat díky mandatorním výdajům do té doby, než se bude moci utvořit taková vláda, která nám do očí konečně řekne, že prostě na to nemáme peníze a ty povinné výdaje vlády opravdu seškrtá. Doufám, že to bude dříve, než prožijeme státní bankrot. Pak by nám bylo opravdu ouvej.

Autor: Karel Kříž | sobota 23.6.2007 20:02 | karma článku: 31,27 | přečteno: 3600x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Po raziích obvinění. Francie podezírá výrobce čipů Nvidia z nekalých praktik

1. července 2024  21:37

Francouzský antimonopolní úřad se chystá obvinit výrobce čipů Nvidia z praktik porušujících...

Nejméně 30 zraněných, nouzové přistání. Let ze Španělska zasáhly turbulence

1. července 2024  19:19,  aktualizováno  21:23

Při turbulencích se v pondělí v letadle cestou ze Španělska do Uruguaye zranilo nejméně 30 lidí....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz