Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Nová“ vládní politika? Nárůst daní, korupce a klientelismu

Zaklínadlo nové politiky pro občany, fungujícího státu či makání místo žvanění, proklamované současnou vládní koalicí dostává „konečně“ reálné rámce. Prioritou je čerpání evropských peněz za jakoukoliv cenu (ač nejsou racionální projekty a vázne kofinancování), obsazení nejlukrativnějších trafik (ač nejsou adekvátně kvalitní lidské zdroje) a neustálý tlak na zvyšování daní i kriminalizaci jejich výběru (ač jsou již tak vysoké, že by jim slušel přívlastek likvidační).

 

Všechny tyto tři faktory pak generují další bujení korupční rakoviny ve společnosti, nárůst byrokratické šikany a hrubým způsobem tak snižují kvalitu života produktivní části společnosti, kterou představitelé hlavní vládnoucí partaje nazývají parazity, ale její peníze si tak rádi přivlastňují při lovu na voliče nebo pro osobní finanční zabezpečení při jejich nesmyslném přerozdělování.

 

Jen z pondělního (28.7.) ataku vládních lapků na peněženky reálných daňových poplatníků jsme mohli zaznamenat:

 

  • Tripartita: Zvýšení platů státních úředníků
  • Tripartita: Zvýšení minimální mzdy (odvodů firmám)
  • Ministerstvo průmyslu: Daň za ropnou bezpečnost
  • Ministerstvo financí: Daň z luxusu

 

Na jeden den vládnutí poměrně slušná porce, co říkáte? Vzhledem k tomu, kterak duo Sobotka – Babiš neustále tvrdí, že daně vlastně snižují, stejně jako státní zadlužení a jak konečně dávají věci po hrůzovládě „pravice“ do pořádku, tady odspodu to vypadá malinko jinak. Jeví se to ještě o něco hůře než obdobné fabulace ministra Kalouska a zapomenuté liberální sliby ODS.

 

Pokud si převedeme tyto čtyři výše uvedené finanční pokusné balónky do srozumitelné lidové češtiny a zasadíme je do těch známých Sobotkových reálných rámců, co nám z toho všeho vychází? Jediné. Ačkoliv se Andrej Babiš snaží seč může, aby národ přesvědčil o svých manažérských kvalitách propůjčených firmě jako státu a Bohuslav Sobotka mu servilně přikrádá zásluh, řešení zásadních problémů se nekoná, opět se jen vytlouká klín klínem a spoléhá se na další a další dávku drogy jménem cizí peníze. Tak nějak po socialisticku, jak je v EU zvykem.

 

Ministr financí možná začal dobře. Chtěl najít zbytečné výdaje a osekat je. Alespoň proklamativně. Bohužel se zastavil u nákupu papíru do tiskáren a nyní již nemluví ani o tom. Sobotka neudělal ani to. O lidovcích nevíme nic. Součtem je chaos, nový tlak lobbystických skupin, uplácení teplými křesly a nový populistický hon na voliče. Kdo nevěří, ať shlédne jednu z nekonečných „tiskoffek“ premiéra na ČT 24. Mlátíme prázdnou slámu, ale jsme zaručeně nejlepší!

 

Pokud si totiž dopočítáme opravdu reálnou výši zdanění – tedy sečteme všechny daně, odvody a poplatky eráru – vyjde nám nějakých 75%. Přes to všechno náš stát nějakým záhadným způsobem pořád na nic pořádně nemá, musíme zatínat stamiliardové roční sekery a ony nekřesťanské daně neustále navyšovat. Šetření je sprosté slovo, pokus o snížení spotřební daně málem kriminální čin. Kam jdou všechny ty peníze? Na co potřebujeme každý rok vyšší a vyšší částku na státní výdaje? Proč nejdeme cestou diety státního Otesánka? Nebylo by na dotace, bylo by málo na přerozdělování, nebylo by na korupční „nadhodnotu“ státních zakázek?

 

Kam toto sociální inženýrství marxistického střihu může až dospět? To je budovatelům fungujícího státu, řízeného jako firma, úplně jedno? Přijde doba životního minima, které nám určí nějaký úředník a zbytek výdělku budeme povinně odevzdávat oplátkou za nějaké kupony na hrst rýže, ovesnou kaši a poukaz na vánoční kolekci?  

 

Je mi z toho všeho zle. Když pak ještě vidím premiéra s jeho strojeným šklebem recitovat jak je to všechno vlastně pro naše dobro, jak je potřeba ukončit nespravedlivě nízké odměňování státních úředníků, jak je třeba pomoci lidem s nízkými příjmy zvýšením minimální mzdy (tedy hlavně odvodů) a jak je tedy potřeba jednat o těch nových daních, aby na to všechno bylo … už se jen s útrpným úsměvem ptám spolu s Járou Cimrmanem: „A není to málo, Bohuslave Sobotkoviči?“

 

Psáno pro a více na: pravyprostor.cz (diskuse bez registrace)

 

Autor: Karel Kříž | středa 30.7.2014 10:50 | karma článku: 36,59 | přečteno: 1411x
  • Další články autora

Karel Kříž

Kšeftaři s dobrem

Tak se mi zdá, že se na imigrantské frontě v posledních dnech snad zase o něco více vyjasnilo. Ne tedy ve smyslu, že bychom mohli snad pozorovat nějaká řešení či zlepšení situace, to právě naopak,

16.2.2016 v 8:01 | Karma: 41,95 | Přečteno: 2265x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Babišova desítka

Kam až může dosáhnout dno pokrytectví a politického populismu předvedl v uplynulých dnech vedoucí brigády socialistické práce státní firmy ANOfert soudruh Andrej Babiš.

2.2.2016 v 8:09 | Karma: 38,31 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Milouš, Bohouš a kalašnikov

Ó velký mumraj se spustil na mediální i politické scéně. President Zeman prohlásil v pondělí na mítinku s občany v Tišnově u Brna ohledně možností sesazení premiéra Sobotky:

27.1.2016 v 10:14 | Karma: 40,40 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Trvá stále aktivista Kohout na přijetí miliónu uprchlíků do ČR?

Fanatický marxista Kohout, ministři Dientsbier, Pelikán, ombudsmanka Šabatová, kněz Halík, mluvící hlava Šiklová, nálepkovači a udavači z Hate Free Culture, vítači z kavárny Tři ocásci, příživníci z desítek „neziskovek“ a ...

12.1.2016 v 9:09 | Karma: 42,51 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Poučení z krizového multikulturního vývoje v NDR

Před nějakým časem se kancléřka Angela Merkelová rozhodla přetvořit Německo v pestrobarevný chalífát, ve kterém se budou cítit dobře hlavně nově příchozí zachránci německých důchodů a německé ekonomiky, ...

9.1.2016 v 8:08 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1643x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz