Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

14. 1. 2010 0:28
Problémy způsobují samozvané elity,

které v praxi předvádějí "inverzní neviditelnou ruku trhu", kde bohatství vytvořené milióny pracujících nenápadně prosakuje zdola nahoru a kde činnost těchto individií škodí celé společnosti.

Sociální dávky pro chudé, to je jen takový fackovací panák, aby se odvrátila pozornost od některých vládnoucích zlodějů, protože ve skutečnosti oni způsobují rostoucí zadlužení.

0 0
možnosti
ML

m. l.

14. 1. 2010 12:25
Re: Problémy způsobují samozvané elity,

Teď mluvíte o Paroubkovi?

0 0
možnosti
M

MORAK

13. 1. 2010 19:25
Velmi dobře napsané !

R^R^R^

0 0
možnosti

Gaspard

13. 1. 2010 14:33
Ach jo...

1. Kvalita života v soc. Švédsku se odvíjí od objemu vybraných daní a ten bytostně závisí na HDP/capita. 2. Věty typu: "Takových služeb v ultrapravicovém státě nikdy nedosáhnete." a "To je katastrofa." jsou, bez doložených argumentů, pouze prázdná hesla, tudíž propaganda! 3. Švédská ekonomika má takové problémy, že jí z nich nejsou schopny pomoci ani současné "pravicové" vlády a ikony švédského průmyslu krachují! 4. Finsko už překročilo svůj Rubikon, jejich tzv. pravice je ideologicky na úrovni naší ČSSD křížené se SZ. 5. Daňové ráje pro švédské firmy byly i Francie a USA, kam se jejich firmy přesunuly resp. byly prodány. 6. Nebudu reagovat, protože hromadné mateřské školství pro všechny považuji za to nejhorší, co můžeme nové generaci udělat (kolektivní výchova tu už jednou byla). 7. Tomu bodu nerozumím. Já nikde tyto pojmy nezaměňuji.

0 0
možnosti
MB

brlayz

13. 1. 2010 16:11
Re: Ach jo...

Už se mi to moc nechce rozpitvávat, protože se očividně neshodneme. Jen bych vám rád připomenul, že tu nic nepropaguju a nikoho do ničeho nenutím. Do politiky nikdy nepůjdu (na to nemám žaludek) a to co tady říkám jsou mé soukromé názory vyplývající ze studia, cestování a zkušeností. Rudou propagandou na mě nemávejte, já vám taky nic nepředhazuju. To, že je sociální stát neefektivní, je známá věc - to vám nikdo nevyvrací. Ovšem je třeba se taky zamyslet nad tím, jestli chceme dávat přenost co nevyššímu možnému růstu nebo pomalejšímu růstu, ale spokojené a stabilní společnosti (society). Na druhou stranu, pokud se domníváte, že školky dostupné pro všechny udělají z vašich dětí nějaké mentální otroky systému, tak byste se měl asi trošku zamyslet. A že bodu 7 nerozumíte se vůbec nedivím - v ČR mu nerozumí skoro nikdo. V ČR se neustále vesele zaměňují významy slov společnost a socialismus, ale i například společnost a ekonomika nebo společnost a trh..

0 0
možnosti
MB

brlayz

13. 1. 2010 14:05
zkusím odpovědět hromadně

1) Jestli je země na druhém nebo dvacatém místě v HDP na osobu zase nehraje takovou roli. Důležitá je kvalita života a ta je ve Skandinávských zemích tradičně hodně vysoká. 2) Rudá propaganda je něco jiného - já se snažím diskutovat. 3) Švédská ekonomika má problémy - proto taky v 90. letech z ideálů welfare state povolili a snaží se hledat kompromis - je to dlouhodobý proces. 4) Ve Finsku má welfare state jako hlavní bod programu jak pravice, tak i levice - už se zkrátka dostali za hranice ideologie, což v česku z pochopitelných (historických) důvodů zatím není možné. 5) Problém daňových rájů je celosvětová systémová chyba, s welfare state nemá nic společného. 6) Že školky stojí stejně nebo víc je jedno - důležité je spíš to, aby k nim měly přístup všechny děti bez rozdílu příjmu jejich rodičů (za tohle mě ukamenujete). 7) Neustále zaměňujete pojmy společnost (society) a socialismus. To je asi taky dáno historicky a bude trvat, než to český člověk pochopí. Těším se na reakce:)

0 0
možnosti
ML

m. l.

13. 1. 2010 14:30
Re: zkusím odpovědět hromadně

Daňový ráj není systémová chyba ale normální konkurence mezi státy :-) Jeden stát poskytuje silný sociální systém a druhý zase nízké daně a je na každém aby se rozhodl ve kterém z nich bude žít.

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

13. 1. 2010 13:52
He he

Kdepak, vy jste faktický 'power gigant' a já s vámi naprosto souhlasím, že staré, děti, nemocné a postižené bychom měli naskládat na loď a poslat na otevřené moře, abychom jim 'dali šanci', že ano? Miluji tyhle 'odhodlané' sebestředy, co vidí pouze to, co jim poskytuje vlastní oko :-)

0 0
možnosti
MB

brlayz

13. 1. 2010 11:41
to, proti čemu bojujete

není sociální stát, jako spíš strach z nesvobody. Sociální stát může fungovat i docela svobodně. Zajeďte si do Švédska nebo Finska, nebo si o tom přečtěte na Wikipedii. Já bych teda mnohem radši žil v jedné z těch zemí, než ve vámi navrhované anarchii. A nejde o nějaké soc dávky, ale přístupné bydlení, dobré dopravní spojení, fungující města a podobně. Takových služeb v ultrapravicovém státě nikdy nedosáhnete. Podívejte se třeba jen na průměrné město USA. To je katastrofa. Žádná MHD, drahé školky, opuštěné domy, nedostupnost soc. dávek ani pro ty potřebné. To vše kvůli daňové ideologii a nepochopení zákonů společnosti (ne trhu, ale společnosti. Trh je pouze součást společnosti). Podotýkám, ře New York a Los Angeles nejsou průměrná americká města.

0 0
možnosti

Gaspard

13. 1. 2010 12:15
Re: to, proti čemu bojujete

Tak tomu říkám rudá propaganda! Co se Švédska týče, tak díky své sociální politice (co nejvíce všem sebrat a pak přerozdělit) došlo během 70. až 90. let k tomu, že se jejich ekonomika propadla z 2. místa v 60. letech až do druhé desítky, že díky štědrým dávkám a dostupnému bydlení pro nezaměstnané si vychovali jednu generaci nemakačenků, kteří po ukončení školy začali žít jako státem placení squatteři. Že všechny nově vzniklé úspěšné firmy se časem ze Švédska odstěhovaly do daňových rájů a sebou vzaly švédské mozky. Že švédská ekonomika se drží tam kde je jenom nezavedením eura. A co se běžných měst v USA týče, tak MHD je tam poměrně běžná záležitost v oblasti středu města (okolní suburban je poněkud složité obsluhovat autobusy nebo tramvají, stejně jako satelity okolo Prahy) a navíc je autobusová doprava v centru dost často zdarma (např. Cedar Rapids, IA, mají nízkopodlažní autobusy, za které by se nemuselo stydět ani letiště Praha). Takže přestaňte rudě lhát. To pak vidím rudě!!!

0 0
možnosti
LM

Levicový myslitel

13. 1. 2010 10:40
Ty už Kříži otrokem jseš

a to otrokem svého mamonu a kapitalistické nenažranostiRv Tvá neochota podělit se prostřednictvím daní s těmi kdož neměli takové štěstí jako ty a umírají hlady v chatrči je otřesná a jde zcela proti proudu dějinn a zdravého rozumu!!

0 0
možnosti
ML

m. l.

13. 1. 2010 10:42
Re: Ty už Kříži otrokem jseš

Máme demokracii. Každý má nezadatelné právo zemřít hlady v chatrči kdykoliv se mu zlíbí.

0 0
možnosti
ML

m. l.

13. 1. 2010 10:37
Chcete nechcete

otroků se nikdo neptá :-)

0 0
možnosti
VH

Totedyne

13. 1. 2010 10:38
Re: Chcete nechcete

;-D

0 0
možnosti
I

I.Perek

13. 1. 2010 10:37
Proletáři všech zemí spojte se!! Kříž vás povede.

Karle, máš pravdu, tento shnilý, umírající, dekadentní  stát je zralý na revoluci.

Karle, teď už jen zbývá, aby ses postavil do čela davu.

Ale předtím se pokus silně zhubnout a trochu studovat. Lenin byl proto tobě výrazně štíhlejší a trochu vzdělanější.

Karle, ale neboj se, stačí hodně zhubnout a trochu studovat a budeš druhý Lenin, tentokrát dokonce náš, domácí.

Karle, neboj se a jdi do toho, ty na tu revoluci máš.

0 0
možnosti
I

I.Perek

13. 1. 2010 10:38
Re: Proletáři všech zemí spojte se!! Kříž vás povede.

Oprava:

Lenin byl proti ........

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

13. 1. 2010 9:51
Ano

Celkem předpokládám, že jedním z klíčových nástrojů příští revoluce bude daňová stávka. Při dnešních komunikačních možnostech není příliš velký problém vytvořit nový stát zcela nezávisle na tom existujícím. Stačí si říct komu platit na obranu a veřejný pořádek a na tento stát se vykašlat.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

13. 1. 2010 10:18
Re: Ano

Vida.To je vize pravicového anarchisty.No jestli je tak jednoduché,vytvořit si vlastní anarchistický prostor pro život,za asistence ozbrojených ochránců absolutní nezávislosti,tak proč to ještě nikdo nezkusil?Asi proto,že stát si nevystačí s jedinou definicí o organizovaném násilí.Potřebujete k jeho existenci také nějaké území,nějaké obyvatele a také nějaké jiné státy,které by vaší Utopii uznaly.Ač je anarchie skvělá věc,tak přece jen budete potřebovat státní zřízení.Aby zaplatilo vaše ozbrojené sbory.Ty musí anektovat nějaké cizí území a udržet jej proti ozbrojeným silám toho,koho o jeho území okradete,ale také proti jeho případným smluvně zajištěným spojencům.Přeji vám mnoho štěstí ve vaší revoluční snaze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz