Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klausův vyjímečný večer.Chyběli jen Mašínové, přebýval agent Falmer

Václav Klaus je osobnost. Můžeme k němu mít tisíce výhrad, můžeme se nechat ovlivňovat mediálními zkratkami jeho myšlenek i činů, můžeme na něj nechat házet “intelektuální šrapnely” obalené pravdou a láskou. Co mu však nikdy nemůžeme upřít je kontinuita jeho názorů, schopnost pojmenovat věci pravým jménem a umění obhajovat svoje nadčasové teze i proti rozdivočelé oponentní většině, která je většinou nejdříve zesměšňuje, poté dehonestuje a nakonec se staženým ocasem raději nepamatuje.

 

Pokud bychom se měli dívat na našeho současného presidenta jako na mediální obraz, nebylo by to pěkné pokoukání. Agent KGB, nasazený do Prognostického ústavu, zbavený vlastního jména Pružinskij, ženatý s dcerou vysokého bolševického papaláše, aby se stal bílým koněm nomenklaturních kádrů KSČ v dobách divokých přesunů majetků. Pomocí kuponové privatizace rozkradl zemi a zničil “prosperující” komunistickou ekonomiku. Militantní (anti)homosexuál, morálně škodící humanitárním snahám svého předchůdce Václava Havla, vyčleňující naši vlast ze sociální náruče Evropské unie a zloděj propisek.

 

Takto vidí Václava Klause poměrně velká část společnosti a dostává se jí velkého prostoru ve všech možných médiích. Copak je možné, aby něco takového mohlo být presidentem České republiky? Fuj, hanba, na Bělehrad!

 

Přes to všechno Klaus končí svoje druhé období v presidentnském úřadu. Že by ten výše popsaný mediální obraz přeci jen nebyl vymalovaný tak úplně čistými barvami? Že by tento člověk přeci jen měl nějaké státnické kvality, dobré vlastnosti a politické dovednosti?

 

Možná si je někteří uvědomí až přijde na Hrad jeho nástupce. Hlavně proto, že s největší pravděpodobností již potom těžko uslyšíme takový projev jako včera. Projev, který mne osobně vyprovokoval k napsání tohoto článku. Projev, který jsem snad ještě od žádného českého politika neslyšel. Projev, který bych takřka do písmene podepsal.

 

Ano, Václav Klaus může mít svoje mouchy, může mít svoje kostlivce ve skříni, může zpytovat svědomí například za opoziční smlouvu. Nicméně včera promluvil mnoha lidem z duše. Přímo, rovně, bez zbytečné omáčky politické korektnosti. V současné politické špíně a pokrytectví to není málo. Opět ukázal svým okopávačům kotníků záda. Ukázal, že je jedním z mála, kteří by dokázali v tomto národě probudit emoce. Emoce, které nutně potřebujeme k nastoupení cesty změny.

 

Vyčítám mu na včerejším večeru jen jedinou věc. Že, ať on sám nebo suita rozhodujících, opět nenašli odvahu vyznamenat bratry Mašínovy. Bojovníků proti fašismu a komunismu bylo včera vyznamenáno hodně. Až jsem měl “strach” o duševní zdraví soudruha Filipa, Štěcha či Škromacha a podobných, sedících v sále. Nevím jak se jim poslouchala ona zdůvodnění, která popisovala hrůzné skutky jejich rodné partaje. Přesto jediná odbojová skupina, která oplatila českým bolševikům jejich vlastní medicínou řád opět nedostala. Proč?

 

Možná to byla poslední šance. Od, bohužel, nejpravděpodobnějšího budoucího presidenta Fischera toto očekávat opravdu nemůžeme. A už vůbec nemůžeme očekávat, že by někdo ze čtvrtého odboje se slzou oku přebíral vyznamenání od komunisty, byť by mu je i chtěl dát. Byl by to výsměch všem tradičním hodnotám, stejný výsměch jako je současné postavení bývalých politických vězňů ve společnosti v konextu s postavením jejich udavačů, trýznitelů a věznitelů.

 

Snad i ten včerejší večer přinese trochu světla do tmy pod komunistickým svícnem. Snad opět pár lidí otevře oči, snad se zamyslí. Snad bude zase o něco těžší opíjet lidi socialistickým eurorohlíkem. Možná se pak stane příštím presidentem někdo s jinou morálkou, svědomím a charakterem než reprezentuje kandidát Fischer. A možná se bratři Mašínové nakonec přeci jen dočkají. Bylo by to velké zadostiučinění pro všechny, kteří bolševikovi nelezli do zadnice, ale hlavně pro ty statečné hrdiny, vězně svědomí, kteří si prošli jejich koncentráky.

 

 

Autor: Karel Kříž | pondělí 29.10.2012 7:25 | karma článku: 44,51 | přečteno: 10379x
  • Další články autora

Karel Kříž

Neřád

Causa neudělení řádu T.G.Masaryka strýci ministra kultury Hermana Jiřímu Bradymu musí být i pro hodně tolerantního člověka, který se skřípajícími zuby dokáže ustát působení presidenta Miloše Zemana na Hradě ...

23.10.2016 v 18:01 | Karma: 32,15 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Procitnutí překrmených parazitů

V posledním týdnu jsme mohli být svědky hned dvojího náhlého procitnutí politických „elit“. První se odehrálo na summitu EU v Bratislavě, kde soudruzi konečně zjistili, že Evropa má s imigranty opravdu problém a ...

20.9.2016 v 9:31 | Karma: 44,34 | Přečteno: 3877x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Musíme si zvykat!?

Také vás zamrazí, když slyšíte tato slova z úst našich politických „vůdců“ a společenských „elit“ v souvislosti s masovým vražděním Evropanů vyšinutými „jedinci“ za pokřiku: „Allah akbar!“?

26.7.2016 v 8:19 | Karma: 42,42 | Přečteno: 2411x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Europapaláši dostali ránu mezi oči

Nikoliv Evropa, nikoliv obyvatelé Evropy, ale na evropských penězích zaháčkovaní europaraziti, kteří původní dobrou myšlenku spolupráce i občanských a ekonomických svobod totálně devalvovali do dnešní podoby

4.7.2016 v 16:16 | Karma: 42,67 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Česko 2017: Elektronická evidence peněženek

(ČTK 17.12.2017) Po fenomenálním úspěchu EET, která byla zavedena právě před rokem a díky ní se povedlo rozkulačit gangy nepoctivých živnostníků a položit páteřní sítě internetu, přichází spasitel národa a národního hospodářství

16.6.2016 v 8:25 | Karma: 42,95 | Přečteno: 3892x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz