Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak podniká mladý Jiřík Paroubkovic ?

  Každý, kdo si pořídí živnostenský list a začne budovat svoji firmu ví, jak těžký je to každodenní boj o přežití. Já sám jsem začal před šestnácti lety a dobře si pamatuji těžké začátky, kdy jsem zastavil bance dům rodičů a s půl miliónovým úvěrem a dvěma tisícovkami v peněžence se stal tím socany a komunisty proklínaným „kapitalistou – zlodějem – vydřiduchem“, tedy obyčejným českým živnostníkem plným ideálů a snů o prosperující obchodní společnosti.

zdroj i-dnes  

Již od počátků své podnikatelské pouti jsem se snažil maximum zisku vložit zpět do rozvoje firmy, pro zboží jsem jezdil tedy dýchavičnou dvanástsettrojkou, které občas upadlo kolo, někdy převodovka nechtěla zařadit jiný stupeň než dvojku, sem tam se zakouřilo z motoru. Když začala stávkovat úplně, musel jsem vzít za vděk polským maluchem, ve kterém jsem obložený zbožím připomínal sendvič šíleného kuchaře a čtyřicetikilometrovou rychlostí jsem obden „létal“ do více i méně vzdálených velkoskladů, neboť větší dávku jsem si nemohl dovolit jak prostorově, tak finančně. Drtivou většinu bankovní půjčky totiž spolkla platba za vydražený nájem obchodu a v něm zůstávajících ležáků po státním podniku Drobné zboží.


No nestěžuji si, po roce jsem byl schopen si pořídit na leasing Škodu Forman, otevřel další prodejny, časem přibyl vlastní velkosklad a internetový obchod. Časový úsek tohoto rozvoje je však právě těch 16 let. Jsou v něm dny radosti a spokojenosti, ale také nekonečné bezesné noci, kdy převalujíce se na posteli přemýšlíte, kde zítra vezmete na nejdůležitější platby, týdny stresu kvůli neplatícím odběratelům, problémy se zaměstnanci, dodavateli, úřady, uhnané žaludeční vředy a myšlenky na odchod směr Úřad práce a řada pobíračů sociálních dávek. Odměnou mi však je pocit nezávislosti a měsíční příjem na hranici průměrné mzdy.


Něco asi dělám špatně. Jak jinak si vysvětlit strmou podnikatelskou kariéru Paroubkovic Jiříka mladšího. Třiadvacetiletý, dle spolehlivých zdrojů, lehce řečeno, ne příliš excelentní student soukromé !!! VŠ manažérské informatiky a ekonomie, založí poradenskou firmu v oblasti počítačů. Ačkoliv konkurence v tomto oboru je naprosto extrémní, mladý studentík se neohroženě pustí do boje s nadnárodními giganty, českými dlouhodobě prosperujícími specialisty a dalšími více či méně zaběhnutými poradenskými firmami, na jejichž vizitkách se to hemží slavnými jmény bývalých vlivných politických i ekonomických „stár“. Ba co víc, jeho rozjezd je tak prudký, že okamžitě svými radami vydělává více než jeho otec ! Pokud si to promítneme zpět, více než premiér této země se všemi příplatky, neboť Jiřík mladší si mastí kapsu již tři roky a spadá to tedy i do období premiérování jeho tatíka.


Radí snad Billu Gatesovi jak ovládat své impérium ? Je přísně utajeným trumfem vývojářů Apple, chrlícím tu i-pod, tu i-phone ? Vyhrává jeho firma státní zakázky, srážíc svými profesionálními kvalitami a cenovou lukrativností Microsoft a jemu podobné na kolena ? Proč se tedy nepochlubí veřejně svým úspěchem ? Proč vadí otázky na toto téma jemu i jeho otci ? Vždyť pokud je vše čisté a v pořádku, může být na sebe hrdý ! Dokázal takřka nemožné a je hoden obdivu.


Možná to tak není. Hnidopich by namítl, že vydělávat měsíčně kolem 200 000,- Kč (vycházejme ze slov Jiřího Velkého – víc než já, premiér) není opravdu jednoduché a pro začínajícího počítačového poradce takřka nemyslitelné. Však neodsuzujme jej předčasně, snad geneticky dané abnormální schopnosti, snad osvícení vyšší mocí nebo setkání s marťany mu předurčily lehkou cestu multimilionáře, o kterého se za pár let budou prát oduševnělé krasavice v reality show TV Nova.


Zatím pomáhá tatínkovi. Platí leasing nového auta, hypotéku na luxusní byt, alimenty na odkopnutou dcerku, zřejmě pomůže zchudlému otci i s vybavovaním nového hnízdečka pro nemilenku Petru. Velkému Já totiž tak nějak došla finanční pára, neboť jako obyčejný zastupitel musí vystačit s necelými padesáti tisíci poslanecké „almužny“ a to při „mandatorních“ výdajích na hypotéku, nájemné bytu pro nesnachu a vlastní obživu znamená, že nové košile a botky mu bude asi muset kupovat jeho také najednou skvěle vydělávající tlumočnice. Navíc si myslím, že největší české ego těžko dopustí, aby další byt, pořízený na hypotéku, tentokrát prezentovaný jako budoucí hnízdečko lásky sexymozku a intelektuální krasavice se sociálním cítěním, platila Petruška sama. Takže mladý Jiřík bude muset pomoci i tady. Zřejmě má k tatovi lepší vztah než k vlastní dceři, kde měsíčních 7 000,- Kč mu dělá menší problémy a maminka zatím údajně vyhlíží pošťačku marně.

Autor: Karel Kříž | středa 19.9.2007 9:34 | karma článku: 45,53 | přečteno: 8982x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Stres z války je žene do pekla. Ukrajinští vojáci začali propadat hazardu

29. června 2024

Premium Devět z deseti ukrajinských vojáků na frontě jsou prý gambleři. Stres z války je žene do pekla...

Zákaz kouření, alkoholu, masturbace... Tiktokerka líčí dospívání mezi jehovisty

29. června 2024

Premium V šesti letech ji příbuzní zavedli mezi svědky Jehovovy. Z jejich komunity se Viktoriia Berezovska...

S rakovinou procestovala Nový Zéland. Dodala mi odvahu, říká bývalá pacientka

29. června 2024  19:30

Krátce po svých 25. narozeninách si Nikola nahmatala v prsu bulku, ze které se vyklubal nádor....

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz