Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem nakupoval u pana Wonga

 Procházím malebným náměstím našeho krajského města, které bývalí komunističtí papaláši nechali „vylepšit“ odpudivou modernou zvanou Prior, proti které je Kaplického chrchloid s panoramatem Hradčan noblesní škola architektury, bych obstaral nějaké poživatiny, či kousek novějšího a líbivějšího textilu na moji velmi nekonfekční postavu. Míjím kanceláře bank, obchůdky se všemožnými „značkovými“ hadříky, „rychlespotřební“ elektronikou, botkami všech barev na jedno až dvě použití a „dóbra cena“ kravinek do domácnosti, městské strážníky nasazující botičky špatně parkujícím nešťastníkům a houf hlučně piknikujících občanů vedle McDonalda.

Ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že bylo před dovolenou, pojal jsem úmysl pořídit si nové bermudy a tričko. Nejprve jsem statečně obešel obchody s logem známých českých i světových značek na vývěsním štítu. Veskrze znuděné prodavačky mne změřily pohrdlivým pohledem, aby mi poté sdělily, že ve velikosti XXL nemají ani trenky, natož mnou požadované části oděvu. Zřejmě jsme národ šlachovitých sportovců a nádherně tvarovaných Bárbín. Jinak si jejich nabídku nedokážu vysvětllit.


Samozřejmě jsem nákup nechal na poslední odpoledne před odletem, takže mi nezbývalo, než navšívit i obchody jaksi méně honosné, ale zato nacpané zbožím pomalu až ke stropu. Jen jsem vstoupil ozvalo se zpoza pokladny: „Dóbrý den, pané, co vy potržebujeté?“ Malá sympatická černovláska dokonce přidala i příjemný úsměv. Po předchozí zkušenosti jsem stydlivě odvětil, že nějaké bermudy na mě. Očekával jsem úšklebek a odkaz na prodejnu nadměrných velikostí. Tvářička prodavačky se však rozzářila ještě více, zřejmě zevlounů, kteří jen očumují je více než opravdu koupěchtivých, a pokynula na kolegyni.


Přicupitaly dvě obrovské boty na dvaceticentimetrových podpadcích, ze kterých vyčuhovalo tělíčko velikosti větší panenky. „Mámé všecko, móóc veliký, ikikel, móóc ikikel taky,“ pravila osůbka a táhla mě za ruku do hlubin koloniálního krámku. Zastavila před hromadou čehosi kostkovaného. Snažil jsem se jí vysvětlit, že nechci pyžamo, ale krátké kalhoty. Malinko znejistěla o odvětila: „Toto móóc dobrý kalchoty, krátký a veliký, pánovi móóc sluší bude!“ Po podrobnějším prozkoumání výrobku se ukázalo, že to jsou opravdu asi nějaký ternýrky na plavání. Posunkem jsem naznačil, že nechci nic do vody, ale na normální nošení. Ukázala bílé zoubky a popotáhla mne o pár metrů dále.


Máchla rukou, jako kdyby mi zrovna přinesla Bóbika a odhalila mému zraku plný stojan hrající všemi barvami, délkami a materiály. Opatrně jsem začal hodnotit jednotlivé kousky, abych vyčlenil ty bez knoflíku nebo s rozbitým zipem. Jeden typ vypadal opravdu celkem ucházejícně, takže začala licitace o velikosti a ceně. „Co stojí tyhle ?“ ptám se, marně hledajíce cenovku. „Ťi ťofky!“ Malinko jsem protáhl obočí, což bylo asi signálem, že by z obchodu mohlo sejít, takže následovala okamžitá redukce na „dvetěpade“. „Budete mít moji velikost?“ vyzvídám dále, neboť držím v ruce něco tak na mého desetiletého synovce. Oba jsme pohlédli na cedulku – XL.


Malinko zpanikařila. Zřejmě jí došlo, že asijský XL muž není to samé co zhýčkaný narostlý středoevropan. „Móment,“ a ztratila se v záplavě regálů. Vrátila se během chviličky s o něco starším pánem, zřejmě majitelem firmy. Muž mne zrentgenoval a pravil cosi v jejich mateřštině. „Paní donese veliký, já a pán tričko kukneme. Včera nový, móc líbit všichni,“ nahnul se ke mně a už jsme pochodovali směrem ke skladu. Ze záplavy kartónů neomylně vybral ten pravý, ponořil se na jeho dno a vyndal balíček s označením XXXXXL. Nekecám 5 x.


Na jeho tváři se objevil vítězoslavný úsměv, já vybral khaki a černé. Opatrně jsem je rozbalil, rozměry i kvalita v pořádku. Podal mi ruku a nabídl cigaretu. Asi byl také rád, že dokázal takřka nemožné. Než jsme dokouřili, přiběhla udýchaná spolupracovnice s kalhotami z jejichž velikosti se i zkušenému panu Wongovi roztáhly oči do evropských parametrů. Ale byly to přesně ony. Fajn materiál, fajn cena, v pase malinko ubereme a budu velkej frajer.


Nevím kolik svých vietnamských přátel v okolních obchodech musela malinká prodavačka oběhnout, než našla tento unikátní kousek, ale našla. Náš zákazník, náš pán. Příjemní lidé. Z vděčnosti jsem tedy ještě koupil několik „sůperakce“ drogistických potřeb, pytlíků s pravou nudlovou polévkou a sluneční brýle s takovým „UV filtrem“, že přes ně skoro nebylo vidět.


Dokráčel jsem k pokladně, stále za doprovodu pana šéfa. „Petětpade,“ vyřkla ortel pokladní. „Pet kilo,“ šibalsky se zaculil vedoucí, opět mi podávaje ruku. Dobře věděl, že získal zákazníka.


Autor: Karel Kříž | neděle 21.10.2007 18:25 | karma článku: 37,12 | přečteno: 3623x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz