Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunkův deník možná koupil Standa Gross

  Dvě kauzy, které plní stránky novin už nějaký pátek. Dva vrcholní politici, kterým se podařilo zázračně zbohatnout, v případě rychlokvašeného právníka, nebo zázračně ušetřit ze sociálních dávek, v případě vrchního vyznavače desatera na politické scéně. Oba dva mají takřka shodnou křivku vývoje popularity. Od pobytu na téměř samém vrcholu pořadí oblíbenosti ve výzkumech veřejného mínění až po náhlý pád do nejspodnějších pater. Co mají společného dále ?

 

Hlavní společným rysem obou pánů předsedů (jednoho bývalého) parlamentních politických stran je nezanedbatelný počet nul na výpisech z jejich bankovních účtů. Ne, že by tam byly nuly samotné, ale vždy následují v zajímavém množství nějakou lepší číslovku. Oba dva zřejmě nepijí, nejí, netopí nesvítí, oblékají se v chartitě a stejným způsobem nechávají strádat i svoje rodiny. Je to totiž jediné možné vysvětlení, jak se jim při jejich reálných příjmech podařilo kulantní sumičky nastřádat.


Pardon, promiňte milý čtenáři, já bláhový. Tak ta pohádka jistě nebyla. Vždyť to už by dávno měli svoje čestná místa na Veleslavíně. Prostě jim jen někdo šikovný pomohl. Mladému nadějnému synovci poslal jednu ze svých bankovkami napěchovaných igelitek hodný strejda Vik, kterému na to půjčil ještě hodnější kamarád z mokré čtvrti Rod. Jen tak, proti kousku papíru nadepsanému směnka, který ho pak nakonec natolik pálil v kapse, že ji nechal raději zpopelnit u dalšího hodného pána, který měl zrovna u sebe sirky. Co to je nějaký milion, to se u nás vyhazuje oknem běžně při jarním úklidu v komoře, aby tam ty bankovky nezplesnivěly.


Jakmile pak člověk má nějaký malý základ, pořídí si byt v luxusní čtvrti a ještě mu zbyde pár drobných na spekulace s akciemi. To jednoho dne zazvoní u dveří pologramotný obchodník s cennými papíry a nechá se pozvat na kávu. Má plný kufřík nějakých lejster, plných mocí, úvěrových smluv a doporučení. Sám chudák neví co s tím a student práv by mu jistě mohl pomoci. Standa je dobrák od kosti a potulného cestujícího přece nevyhodí. Pohostí jej bábovkou od Šárky, věnuje mu reklamní telefon O2 a obsah kufru pečlivě prostuduje. Potulný obchodník nakonec souhlasí s prodejem za zlomek opravdové hodnoty. K čemu by chtěl na tak upřímném a křišťálově čistém mladíkovi vydělávat desítky miliónů. Pryč s nimi, peníze a alkohol jsou metla lidstva. Ať má kluk něco do základu, když se teď chudák musí živit sám, bez pomoci rodné strany.


Ano dámy a pánové, tak se to dělá. Takle umí podnikat jen ti nejlepší z nás. To je pravý Standa Bill Gates Gross. Nač jezdit celý život lokomotivou, když jen stačí ta správná partajní knížka a všechno jde jako po másle. Vydělat prvních 100 mega, jen tak pro zábavu si vystudovat právnickou fakultu a pak už jen do konce života sklízet plody své politické práce zaměřené na sociálně nejslabší skupiny. No a když vybyde chvilka času, tak nezapomeneme ani na chudáky v USA, kteří potřebují pomoci, pojedeme tedy i s manželkou vařit polévku bezdomovcům na Floridě. Ať ti zlí imperialisté vidí jak vypadá pravý český selfmademan.


Vsetínský stěhovák nepřizpůsobivých občanů je proti této kapacitě druhá liga. Sice taky rád šetří, pomáhá spravovat nemalé majetky svým příbuzným, ale jde mu to tak špatně, že musí požádat o pomoc stát. Jedině sociální dávky mu umožnily přežít nelehké období starostování. I když se k němu štěstena konečně otočila čelem a chudý muž byl katapultován do nejvyšších pater politiky, přesto stále nějak nemůže najít to správné místo na slunci.


Protivná zhrzená sekretářka, která musela snášet jeho sexuální ataky najde doma ve skříni starý diář. Vzpomene si, že jsou tam zajímavé zápisky, které by mohly pomoci objasnit jak pan starosta netradičně vyhodnocoval státní zakázky. Rozjede se vyšetřovací mašinérie, podpořená velkým mediálním humbukem. Chvíli jsou misky vah na straně místopředsedy vlády, chvíli na opačné. Následuje nucený odchod z rady starších a čáry máry vrchních i nejvchrnějších státních zátupců a zátupkyň. Zelený knížepán hrozí odchodem na své panství, situace se vyhrocuje. Čunek však chce ke korytu stůj co stůj. Přece se kvůli nějakým drobným a upovídané potížistce nenechá odstavit od lizu.


Celý přiběh by mohl končit happy endem. Karl von a jeho pět spoluposlanců pochopilo, že jejich prohlášení byla příliš bojovná, Topolánek zachránil krach koalice a lidovci si konečně mohli oddechnout, když jejich předseda opět zasedá ve Strakově akademii po boku nejmocnějších mužů a žen v tomhle státě. Jenomže on není za vodou jako Standa. Korunky se mu nepodařilo proprat tak dokonale, aby to nemohlo být křišťálově tak čisté, že čistší to ani býti nemůže. Prý ztratil deník, který byl jedním z hlavních důkazů o jeho vině či nevině. Jak je možné, že mu jej policisté vůbec vydali ani nekomentuji. Tímto činem však ztratil jakoukoliv důvěryhodnost.


Stanislavu Grossovi jsem jako jednomu z hlavních šibalů nevěřil nikdy. U Jiřího Čunka jsem se o to alespoň pokoušel. Bohužel, svými nevěrohodnými prohlášeními a činy mne přesvědčil o tom, že desatero mu nic neříká. Pokud chce prospět současné koalici a nestáhnout ji s sebou ke dnu, musí být chlap a odstoupit. A pokud si KDU-ČSL chce uchovat alespoň zdání strany respektující křesťanské hodnoty a morální pravidla, měla by svému předsedovi vysvětlit, že překročil meze a pohár trpělivosti s jeho aférkami prostě přetekl.


Nebo ten deníček opravdu koupil akciový milionář Gross a bude tentokráte investovat do předpokládaného knižního bestselleru ?.






 

Autor: Karel Kříž | pátek 11.4.2008 10:03 | karma článku: 33,15 | přečteno: 2615x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz