Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Conto separato

Poněkud mne překvapuje, že při tolika komentářích korupční kauzy Drobil se málokde dočteme o pravé podstatě celého problému. V drtivé většině případů se stále jen řeší kdo koho nahrával, kdo za kým přišel žalovat, komu kdo poskytuje krytí, kdo by měl vyvodit politickou odpovědnost a jestli vyústěním celého případu bude výměna figurek na vládní šachovnici.

Pokud chceme, aby se naše společnost posunula směrem od banánové republiky ke klasickým civilizačním hodnotám, měli bychom si ukázat na pravou podstatu problému. Tím jsou de facto ukradené 3 miliardy Kč, které si mezi sebe měli rozdělit strany na celém tendru zainteresované. Tedy zřejmě klasických 15%, o které jsou předražované státní zakázky tak, aby to nevypadalo až příliš okatě, ale aby vždy ukáplo na pověstné conto separato, sloužící pak dále k financování politické strany a zvyšování životní úrovně těch jejich členů, kteří se proplatili nebo vyšplhali až k rozhodovacím pravomocem ve vedení.

 

Je zcela evidentní, že naši zástupci “demokracie”, kterým se podaří ve volbách získat jakékoliv křeslo zaručující moc a vliv, naprosto ztrácejí soudnost. Jejich pohled na problémy společnosti se neomylně zúží na akty spojené s udržením výnosného místa, zaručujícího nadstandardní příjem, kterého by jinak nikdy nedosáhli. Proto se i při jejich reakcích na celou kauzu rozkrádání na zcela zbytečném ministerstvu nedočkáme relevantního vysvětlení jak je vůbec možné, že má daňový poplatník za projekt zaplatit o tak nehoráznou sumu peněz více, ale jen se překřikují ve snaze ukázat na druhého, ještě většího zloděje, či “hlupáka”, který to vyslepičil novinářům. Z jejich pohledu je to klasický politický boj, kdy jedna skupina chce odstavit od koryta druhou. Co si o tom myslí lidé, kteří je za tuto neskutečnou frašku platí, je jim zřejmě naprosto u zadele. Oni už snad jinak uvažovat ani neumí.

 

Přičemž stejně tak směšně, jako bouře ve sklenici vody vládní “protikorupční” koalice však působí i kroky poparoubkovské “osvícené” opozice. Tetelí se blahem, že momentálně není v médiích propírána nějaká levárna spojená s jejich členy a haraší zbraněmi v planém záměru svrhnout vládu. Opět samozřejmě bez jakéhokoliv náznaku řešení, pokud by se jim to náhodou za přispění VV povedlo. Stejně jako u současné vládní sestavy by se jejich boj s korupcí přetavil v silácká hesla a snahu politicky "pokrýt" svoje finanční zdroje. Navíc, vládní spojenectví ČSSD a Věcí veřejných, za otevřené podpory KSČM, si může v dnešní době přát snad jen nepoučitelný masochista, který chce bojovat s rozkrádáním státního rozpočtu pomocí nových vyhlášek, nařízení, zákonů, úředníků a policajtů. Tedy hasit hořící stoh benzínem. 

Ono však jde samozřejmě zase jen o to, aby se veřejné mínění zabývalo nepodstatnými politologickými komentáři a byla odváděna pozornost od merita věci. Že politické strany nikdy nemohou zaplatit legálně přiznanými příjmy svoje megakampaně v boji o státní penězovody, a že jejich vrcholní představitelé nikdy nemohli našetřit z legálních platů na svoje byty, penzióny, zázračné akcie, rekreační sídla či luxusní jachty.

 

Jak dlouho si tedy ještě necháme kálet na hlavu? Daňové šrouby jsou utažené téměr na maximum, tisíce zbytečných a vzájemně si i odporujících zákonů mohou udělat z poctivého občana kriminálníka téměř při každém kroku, osobní práva a svobody jednotlivce se smrskly jen na řádně zaplacené účty na finančních úřadech, přičemž na horních palubách tohoto bankrotujícího Titanicu se tančí a hoduje s posměšnými úšklebky směrem k poplatnické lůze, které se dnes a denně připomíná, kdo je tady pánem. Není náhodou už ten pravý čas na nějaké nové, konečně nesametové, řešení situace?

 

 

Autor: Karel Kříž | pondělí 20.12.2010 8:08 | karma článku: 35,14 | přečteno: 2348x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Počet obětí pouti do Mekky vzrostl na 900, teploty stoupaly nad 50 stupňů

19. června 2024  16:44,  aktualizováno  21:11

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky zemřelo zhruba 900 poutníků, píše agentura AFP s...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz