Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I67v29o 37C27i28l75i35c21h

25. 3. 2015 8:03

Vidím to naprosto stejně! :-/

0 0
možnosti
ZU

Kapitalismus je něco vyrobit a s přidanou hodnotou prodat.U nás je hyenismus.Někdo něco vyrobí, někdo jiný to pod výrobními náklady prodá přes úvěr s pastí.Kupec pak přijde o vše, bydlení, rodinu, důstojnost a nakonec o život....

0 0
možnosti
Foto

Mně setrvale nejde do hlavy jedna věc: všichni lidé, kteří v tom musí žít, to vědí. Kruci, jak to, že se věci nedají nijak posunout k lepšímu. Každá další vláda to udělá horší, než to bylo předtím. Tak asi nemáme ve volbách šanci to změnit, pak ovšem jsou volby pro Kočku a demokracie je jen takovou dobrou volební koblihou beze smyslu.

0 0
možnosti
SN

:-)   Bezvýhradný souhlas ! R^R^R^

2 0
možnosti
AK

Nástup kapitalismu byl - jak už to tak v kapitalismu chodí - spojen s penězi.

Aristokracie a církev neplatily daně, zatímco buržoazie ano a ne malé.

Byla tedy potřebná radikální změna, protože aristokracie a církev by se svého dobrého bydla dobrovolně jistě nevzdaly. Proto došlo k revoluci a tedy k rychlé a radikální změně, spojené - jak už to tak v revoluci bývá - s násilím a terorem.

Ohromný pokrok kapitalismu byl v tom, že člověk přestal být nevolník o jehož osudu rozhodoval jeho pán a majitel. Logicky navázala definice toho, že lidé se rodí sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy.

Podstatou kapitalismu je ale rozvoj a expanze, což spolu se svobodnou soutěží planeta umožňovala.

Jenže prostor pro expanzi se vyčerpal. Kam se má kapitalismus rozvíjet? A soutěž, jejíž výsledkem je jeden vítěz a miliony poražených, mi také nedává dobrý smysl.

Extrémistická neoliberální ideologie vede k návratu do feudalismu. Tento novodobý feudalismus vede k vzniku novodobé aristokracie (která také už neplatí žádné daně) a k upadání stále většího počtu lidí do stavu ekonomického nevolnictví.

Možná tedy bude i kapitalismus zlikvidován stejným způsobem jako před více než 200 lety ve Francii jiná brzda rozvoje společnosti.

Ovšem čím bude nahrazen?

Nemám tušení...

3 1
možnosti
AK

Moje učebnice (vydaná 2008) tvrdí něco jiného.

Říká, že kapitalismus má 3 hlavní znaky, kterými jsou:

- převaha soukromého vlastnictví

- zisk jako hlavní faktor motivace

- námezdní práce.

Takže kapitalismus máme, ne že ne.

Mezi ty znaky nepatří volný trh, svoboda, spokojenost občanů, demokracie apod.

Bez toho všeho se kapitalismus v pohodě obejde.

2 1
možnosti
LR

Ovšem pouze dle této Vaší "učebnice".

Převaha soukromého vlastnictví bez přítomnosti co nejsvobodnějšího trhu může být horší, než převládající vlastnictví státu.

2 0
možnosti