Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černý (hu)mor na ulici

 Znáte je jistě všichni. Parádní černé uniformy se spoustou cinkrlátek, tmavé brýle, obušek zavěšený proklatě nízko. Chlápci s náturou ortodoxních prudičů a do nebe sahajícím neopodstatněným sebevědomím, kterým neotevřela náruč státní policie, ale k denodennímu otravování většinou slušných občanů jsou dobří.

 

I do našeho malého města přišla móda městských strážníků před několika lety, již v první vlně. Nejdříve jeden, poté dva, samozřejně černě odění, zoufalci, běhali po náměstí a přilehlé hlavní ulici a převažující náplní jejich práce bylo rozdávat pokuty za špatné parkování řidičům dodávek, kteří se pokoušeli zastavit co nejblíže obchodu, kde měli složit zboží.


Po nějakém čase však i vedení města pochopilo, že jejich přínos pro bezpečnost a spokojenost občanů je nulový a trapnou frašku ukončilo. Nestali se totiž těmi správnými prvorepublikovými pochůzkáři, znajícími ve svém obvodu každou duši, opravdu pomáhajícími udržovat klid a pořádek a už vůbec nebyli těmi dobrými dušemi, kterým by se lidé svěřovali se svými problémy a oni jim je pomáhali řešit.


Přišly však nové volby a s nimi vrchnost na radnici v nových dresech. Tak jsme se opět dočkali. Současná koalice považuje zřejmě naše poklidné městečko za centrum kriminality na Vysočině a tak zaměstnala hnedle čtyři otravovače, které navíc z peněz daňových poplatníků vybavila novým automobilem a luxusním štábem. Samozřejmostí jsou velmi slušivé uniformy a zarputilý výraz ve tváři.


Kdo by očekával, že tentokráte již poučení strážci zákona a městských vyhlášek budou postupovat v duchu hesla “Pomáhat a chránit!”, které si dala do vínku policie republiková, hluboce se zmýlil. Nedělám si velké iluze o práci policistů ve státní službě. Mé poslední setkání s jejich kreativitou bylo také velmi zajímavé, když po ohlášené krádeži peněz v naší prodejně “přispěchal” asi po půlhodině vycházkovým tempem oficír, který po dotazu, zdali prodavačky dotyčného zloděje neznají, ukončil vyšetřování slovy: “Tak to ho asi nenajdeme,” a zavřela se po něm voda, avšak práce nových strážníků našeho města nejenže nikomu nepomáhá a nikoho nechrání, ale navíc lidi spíše otravuje a promiňte mi i nasírá.


Pokud jste někdy projížděli Moravskými Budějovicemi, víte, že dopravní sitace je zde katastrofická. Stovky osobních automobilů a kamiónů ucpávají centrum města a hlavní nákupní ulici každý den. Tento problém si vzali strážníci jako prvoplánový. Nikoliv však tak, aby se pokoušeli dopravu řídit a pomohli zoufalým řidičům k lehčímu průjezdu, ale naopak. Z jejich problémů si udělali výnosnou živnost.


Nejprve se objevilo pár nových dopravních značek zakazujících stání, poté radary s fotoaparátem umístěné tak, že o nějakém zvýšení bezpečnosti dopravy nemůže být ani řeč a nakonec dovršili svoje snažení smlouvou se soukromou firmou, která radary provozuje o dělbě zisku za pokuty nedobržďujících zoufalců za volantem, kteří se proviní rychlostí 55 km/h deset metrů za cedulí označující začátek obce.


Jistě, jak pravil náš starosta, zákony se musí dodržovat. Radar vás změří neomylně kdekoliv a kdykoliv. Fotografie za nekřesťanské peníze poté vylepšuje rozpočet města. Jenže, nemělo by jít o něco jiného? Neměl by radar býti například před školou a nikoliv 200 metrů po kopci za ní, neměl by býti radar před přechodem pro chodce a nikoliv na krásném rovném úseku při vjezdu do města, kde opravdu spíše může při brždění méně všímavého řidiče způsobit dopravní nehodu ?


Stejně tak práce černých šerifů – neměli by býti spíše ku pomoci a ochraně před kriminálními živly než jen jako páka radnice k vylepšování finanční situace ? Komu pomáhá plagiátor Robocopa rozdávající bezhlavě pokutové kupony rozvozcům spedičních služeb, nevšímaje si stometrové řady aut na hlavním tahu městem ? Komu pomáhá neustálé šikanování parkujících řidičů na volné ploše vedoucí kolem radnice ? Komu pomohou vybrané tisícovky za překročení padesátky na výpadovce ?


Všichni asi víme. Udavače a prudiče zvané šedý mor, si ještě pamatujeme z dob komunismu. Nyní je tu jeho nová podoba v černém. Takže pánové nahoře, takvouhle službu obyvatelstvu si strčte do ... za klobouk.

 

Autor: Karel Kříž | neděle 22.6.2008 9:23 | karma článku: 33,11 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz