Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

musulman

13. 1. 2008 9:37
No,

tak nějak, dle mého názoru, je to téměř "ateistický" pohled na svět, který ani z člověka ani ze světa nedělá nic co by mělo jakýsi "vyšší" smysl a cíl, ale ukazuje komplexní pohled na jednotu světa (vše z jedné - duální - podstaty je). Tím nám otevírá všechny cesty, ze kterých si můžeme zvolit tu svoji.

0 0
možnosti

sedivak

12. 1. 2008 13:40
nevím, je-li brahmanismus a buddhismus jedno a totéž.

Naopak si myslím, že nebylo tak neklidného a nespokojeného člověka, jako byl Gautama Siddharta. A jakým vývojem prošel pojem óm. A co má společného s brahmou pojem zen? A nevykazují prvky buddhismu i taoisté a nebyli jím ovlivněni i šintoisté? Jako věřící katolík jsem v této oblasti jen laik, ale dost bych uvítal osvětu v té záležitosti.

0 0
možnosti

Paul Kreuz

12. 1. 2008 14:17
Re: nevím, je-li brahmanismus a buddhismus jedno a totéž.

Dotýkáte se mnoha pojmů ( ÓM, BRAHMA, ZEN), o nichž by šlo psát dlouhé úvahy a odkazovat na mnohé studie, z nichž mnohé si velmi protiřečí. Chtěl jsem spíš podat podstatu, esenci "východního" vidění světa a ukázat rozdíl, jak hodně je odlišné od vidění "západního".

Pokud máte opravdový zájem, existují "Dějiny indické filozofie" Surendranath Dasgupta: A History of Indian Philosophy ( Cambridge:Cambridge Univers. Press). Jinak asi nejvýchodnějším románem, který kdy napsal člověk ze Západu je "Siddhárta" od Hermanna Hesseho. Asi taky stojí za přečtení. Já sám nejsem na "Východě" doma, takže asi nejsem tím pravým, kdo by měl podávat v této věci osvětu ....

0 0
možnosti
JD

hubeňourek

12. 1. 2008 11:11
@

Je to vývoj, nejdřív člověk nevěděl nic pak začal ve všem vidět bohy, pak mu stačil jeden bůh no a v budoucnu se už bez bohů obejde.To je přirozený vývoj se kterým ani pánbíčkáři nic neudělají.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

12. 1. 2008 11:03
Jsem panteista

Stejně jako Giordano Bruno, kterého za to upálili. Na monoteisty se dívám tak, že jsou to ještě děti nebo ovečky, kterým je lépe v náruči pastýře. Dodávám, že mám děti i ovečky rád.

0 0
možnosti

juvel

12. 1. 2008 11:30
Re: Jsem panteista

Pane Vašíček, jste vlastně také v náruči jako dítě nebo ovečka. To že žijete, nezávisí na Vás, ani Vaše narození, ani fyziologické pochody ve Vašem těle díky kterým žijete, ani stav a podmínky na zemi, ve sluneční soustavě a.t.d. díky kterým můžeme žít.  A je to tak dobře, kdyby to záleželo na nás nepřežili bychom ani minutu. Jde jen o to přiznat si to a přemýšlet v čí náruči se to nacházíme.

0 0
možnosti

juvel

12. 1. 2008 8:45
Bůh je osoba !!!

Bible ukazuje, že Bůh je osoba, nejvyšší vědomí, ke kterému se přibližujeme a poznáváme ho skrze Ježíše Krista. Tedy přibližujeme se k osobě, která vnímá, cítí, myslí, jedná a.t.d. nikoliv tedy k neosobnímu, prázdnému, vlastně mrtvému jsoucnu. Tomu odpovídá i to, že křesťanství je Bohem zjevená cesta. Východní filozifie jsou proto zavádějící.  (i když křesťanství je vlastně také východní náboženství, rovněž je dobré uvědomit si, že západní materialistická společnost není produktem biblického křesťanství)  

0 0
možnosti

Paul Kreuz

12. 1. 2008 10:24
Re: Bůh je osoba !!!

Ano, popsal jste úplně přesně jednu ze základních tezí západního teismu, o kterém chci také napsat. Neodvážil bych se ale tvrdit, že východní filozofie jsou zavádějící - to, že současná západní společnost není produktem biblického křesťanství, je jasné. To ale nic nemmění na faktu, že mnoho lidí Západu na Východě hledá odpovědi na svoje otázky ...

0 0
možnosti

honza

12. 1. 2008 8:23
Pane Kreuzo

uz si najděte nějaké místo na této planetě a neotravujte nás zbytečným náboženstvím :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1406x
Všichni hledáme své místo v životě a na světě. I já.

Seznam rubrik